< nazaj na novice

26. oktober 2012

Kraj: Radenci

V Radencih slovesno ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JA

V Radencih slovesno ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JA


Slovesnost ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz Slovenije leta 1991 so v Radencih skupaj pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo,  Zveza policijskih veteranskih društev Sever  in Občina Radenci.

 

 

Pred slovesnostjo sta predsednika PO ZVVS Pomurje Niko Brus in PVD Sever za Pomurje Ciril Magdič položila venec k spominskemu obeležju, predsednika ZVVS generalmajor Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan pa sta v Senčnem parku posadila drevo spomina in miru, v hotelu Radin pa je sledila Predsedstva ZVVS in Upravnega odbora ZPVDS. Po seji sta predsednik ZVVS Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan dala še skupno izjavo za javnost, na kateri sta poudarila prizadetost in nestrinjanje vseh veterank in veteranov zaradi načina uveljavljanja ukrepov iz Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), saj jih je prekomeren poseg v pravice prizadel, z odvzemom teh pravic pa je Zakon o vojnih veteranih izgubil svoj pomen. 


 

Skupna izjava:

 

Zveza policijskih veteranskih društev SEVER (ZPVD Sever), Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Občina Radenci so organizatorji letošnje slovesnosti v počastitev dneva, ko je slovenska država dokončno postala suverena in brez prisotnosti tuje vojaške sile na svojem ozemlju.

 

 

Vsako leto se spominjamo odločnosti in profesionalnosti tistih pripadnikov slovenske policije, teritorialne obrambe in civilnih struktur, ki so neposredno sodelovali v tej zahtevni varnostni operaciji.

 

Ob tem svečanem dogodku pa želimo ponovno, kot že večkrat do sedaj, poudariti prizadetost in nestrinjanje vseh veterank in veteranov zaradi načina uveljavljanja ukrepov iz Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Veteranke in veterani smo vedno, tudi v najbolj zapletenih in težkih obdobjih narodove zgodovine, razumeli razmere in vedno bili pripravljeni deliti usodo vseh državljank in državljanov in tako je tudi danes. Zato nas je prekomeren poseg v pravice, ki so do danes bile izraz zahvale in priznanja Republike Slovenije veteranom, tako prizadel. Z odvzemom teh pravic je Zakon o vojnih veteranih izgubil svoj namen.

 

 

Prejemki vojnih veteranov 91 in NOB ter žrtev vojn ne bi smeli biti socialne narave, ampak bi morali predstavljati »odškodnino za telesno in duševno poškodbo ter znak hvaležnosti in ne plačilo« (citat 4. Zakonodajne konference Svetovne veteranske federacije, 3. priporočilo, 2. točka).  Prejemki se lahko obravnavajo le »kot odškodnina za moralno in fizično škodo, ki so jo utrpeli med aktivnim opravljanjem vojaške službe« oziroma je to zgolj »odškodnina za njihovo trpljenje« (6. ZK SVF, priporočilo št. 5).

 

Veterani se zavedamo resnosti ekonomske in finančne krize in podpiramo nujne reforme, tudi pokojninsko. Ob tem pa smo zaskrbljeni in pričakujemo, da ne bo prišlo do krčenja medgeneracijske solidarnosti, poseganja v pravice za nazaj in prenosa izplačevanja dela pokojnin v ministrstva.

 

Svojo pripravljenost sodelovati v procesu iskanja najboljših rešitev smo predstavili v Državnem zboru in pričakujemo, da bodo naši predlogi upoštevani.

 

V primeru, da ne bomo uslišani, bosta o nadaljnjih ukrepih odločala Glavni zbor ZVVS in Skupščina ZPVD Sever.

 

Genmaj. Ladislav Lipič l.r.                                   Miha Molan l.r.

predsednik ZVVS                                                  predsednik ZPVD Sever

 

 

fotografije: Zveza policijskih veteranskih društev SEVER

 

 

Slikovne priloge

  • 05. 11. 2012
    Zasaditev drevesa spomina in miru v Senčnem parku v Radencih


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2263
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2246
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 13.08.2020 03:53:41 | čas izdelave strani: 0,403s