< nazaj na novice

23. avgust 2012 / Pomembno

Kraj: LJUBLJANA

KoDVOS KRITIČEN DO NEKATERIH ZADNJIH DOGODKOV

IZJAVA ZA JAVNOST


V KODVOS KRITIČNI DO NEKATERIH ZADNJIH DOGODKOV


Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS) je na 27. seji, ki je bila 18. julija v Ljubljani, ponovno obsodila vse nečednosti, ki so se zgodile pred, med in po državni proslavi ob Dnevu državnosti. Članice KoDVOS so poudarile, da bi ob takšni prireditvi morala biti izrečena zahvala vsem generacijam veteranov, kajti nobena politika nima pravice ločevati ne praporov in ne onemogočati našega sodelovanja.

Glede zadnjih preimenovanj vojašnic Slovenske vojske je enotno mnenje, da v tem trenutku in času splošnega varčevanja, preimenovanja niso nujno potrebna in v javnosti sprožajo nepotrebne spore. Preimenovanja so problematična še posebej zaradi popolnoma nedorečenih kriterijih, zaradi katerih se lahko povzročijo nove krivice in odpirajo še vedno nezaceljene rane.

Z veliko zaskrbljenostjo so članice KoDVOS ocenile tudi izjavo gospoda Ivana Omana, staroste Slovenske ljudske stranke in nekdanjega člana Predsedstva RS na slovesnosti na Šentjoštu nad Horjulom ob obletnici ustanovitve prve vaške straže. Vaške straže so med II. svetovno vojno bile vojaške formacije fašističnega in nacističnega režima. Fašistični režim je pripadnike vaških straž tudi opremil, oborožil in jim dajal plačo ter posebne nagrade za uboje partizanov in aktivistov. Zato odločno zavračamo trditev, da so pripadniki slovenske Teritorialne obrambe, policisti in ostali udeleženci osamosvojitvene vojne leta 1991 kakršnikoli nasledniki bele garde oz. domobrancev, kot izhaja iz Omanove izjave. V osamosvojitveni vojni smo nadaljevali in končali vsa prizadevanja naših prednikov za samostojno Slovenijo - Maistrovih borcev, tigrovcev in partizanov, in nismo bili nikakršna "druga slovenska vojska".

Ocenili so, da se s takšnimi dejanji skuša prevrednotiti zgodovinska dejstva, rehabilitirati kolaboracijo in izdajo, z nastajanjem novih »domoljubnih društev« pa vnašati razdor med veteranska in domoljubna društva. Obeleževanje in čaščenje takšnih dogodkov zagotovo ni vrednota, na katerih je nastala in bila obranjena samostojna Slovenija.


V Ljubljani, 18. 7. 2012

Miha Molan
Predsedujoči KoDVOS

POSLANO:
-    javnim medijem
-    kabinetom predsednika RS, DZ in Vlade
-    članicam KoDVOSVir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 23. 08. 2012
    Cerje


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 2701
št. pogledov trenutnega uporabnika: 2656
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 00:11:09 | čas izdelave strani: 0,410s