< nazaj na novice

02. februar 2011 / Rezultati / Pomembno

Kraj: Smučarski center Cerkno

Rezultati 7. veteranskega prvenstva v veleslalomu - SC Cerkno 29.01.2011 - Partizanske smučine Cerkno '45

Smučarski center Cerkno je bil v soboto, 29. januarja 2011  prizorišče tradicionalne prireditve "Partizanske smučine '45", posvečene spominu na prve organizirane partizanske smučarske tekme. Na smučiščih Smučarskega centra Cerkno so počastili  spomin na prvo Partizansko smučarsko olimpijado pred 66 leti v okupirani Evropi. Prireditev že 34 let ohranja živ spomin na prve in edine organizirane partizanske smučarske tekme v tedanji okupirani Evropi, ki so se v organizaciji 31. divizije IX. korpusa NOV in POJ ter ob podpori zavezniških sil 20. in 21. januarja 1945 zgodile v osvobojenem Cerknem, le nekaj deset kilometrov od najbližjih močnih sovražnikovih postojank, v času, ko je bilo zaradi umikanja z drugih front na Primorskem vse več sovražnega vojaštva.

Tudi letos se je v smučarskih tekmah v  hladnem in vetrovnem vremenu na smučišču Črni vrh zbralo rekordnih 452 bivših članov borčevske organizacije, pripadnikov Slovenske vojske, članov Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov in pripadnikom Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Pridružili pa so se jim tudi pripadniki ameriških in italijanskih oboroženih sil, sicer člani svetovne federacije vojakov gornikov.
Zbrane sta na smučišču nagovorila župan občine Cerkno Miran Ciglič in predstavnik 91. divizije Ivo Miklavčič. Na druženju v hotelu v Cerknem pa je nekaj sto zbranih nagovoril slavnostni govornik načelnik generalštaba Slovenske vojske, general major Alojz Steiner. Spomnil je na edinstveni dogodek na svobodnem ozemlju, v okupirani Evropi, 20. in 21. januarja 1945. Posebej je poudaril, da se ne zavedamo dovolj vrednot in tradicij, ki so nas povezovale in krepile. »Mnogokrat smo tudi v Slovenski vojski deležni vprašanj ali zgolj provokacij o tem, kam segajo in kje so naše korenine. V vojski vemo, od kod izhajajo, zavedamo se jih ter se jih ne sramujemo. V Slovenski vojski prisegamo na tradicije Maistrovih borcev, partizanske vojske, pa tudi na njenih izkušnjah izgrajene Teritorialne obrambe, ki je s svojo vpetostjo med ljudi, skupaj s Slovensko milico pred 20 leti dosegla to, o čemer so številni, prej omenjeni borci sanjali ali pa celo žrtvovali svoja življenja. Tudi zato, ker negiranje sedanje vojske pomeni zaničevanje njenih korenin in vojaške preteklosti. Za potrditev zavedanja o koreninah, pripadnice in pripadnike Slovenske vojske vrsto let sodeluje tudi na prireditvah Partizanske smučine, kjer čvrstost korenin ni bila nikoli sporna « je še povedal načelnik generalštaba Slovenske vojske, general major Alojz Steiner.
Na veleslalomskih tekmovanjih na tako imenovani partizanski progi in progi Lom 3 se je dopoldne zbralo 452 tekmovalcev, med njimi so se po progi spustili tudi štirje borci NOB. Sledila sta prvenstvo Slovenske vojske in 7. prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo, na katerem so nastopili tudi člani policijskega veteranskega združenja Sever in člani zveze slovenskih častnikov. Že tradicionalno se partizanskih smučin udeležujejo člani Svetovne federacije vojakov gornikov, poleg domačih gornikov so se na včerajšnjem veleslalomu preizskusili tudi pripadniki teh enot iz sosednje Italije. Vzporedno pa so potekala še tekmovanja v smučarskem teku, ki se jih je udeležilo kar sedem borcev in član Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Smučarska tekmovanja so sicer otvorili smučarji po starem; člani demonstracijske skupine Edmund Čibej, ki so prikazali telemark smučanje, in domače Turistično društvo Novaki s svojo lok smučko.
Druženje udeležencev se je nadaljevalo ob kosilu v Cerknem. V Hotelu Cerkno je najprej nastopil Pihalni orkester Eta Cerkno, kulturni del podelitve priznanj letošnjim najboljšim tekmovalcem pa so s petjem in recitacijami popestrili učenci in učenke 9. razreda Osnovne šole Cerkno. V Hotel Cerkno je prišel tudi eden od dveh še živečih udeležencev tekem leta 1945 Martin Urh.

Vsi udeleženci so si bili edini, da je pomembno, da gojimo in ohranjamo tradicijo Partizanskih smučin in tudi drugih dogodkov iz NOB-eja in da vse te vrednote prenašamo na mlajše generacije.

 

Rezultati >>> 7. veteranskega prvenstva v veleslalomu - SC Cerkno 29.01.2011

Tradicionalne partizanske smučine Cerkno '45 (Vir: RTV Slovenija, I. program)

Slikovne priloge

 • 03. 02. 2011
  Srčni borci v pred tekaško smučino

 • 03. 02. 2011
  Zbrane je nagovoril tudi načelnik generalštaba SV Alojz Steiner

 • 03. 02. 2011
  Kulturni del podelitve priznanj so popestrili učenci in učenke 9. razreda OS Cerkno

 • 03. 02. 2011
  Tekmovale so tudi veteranke vojne za Slovenijo


 • 03. 02. 2011
  Martin Urh je eden od dveh še živečih udeležencev tekem leta 1945


Datotečne priloge


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 6225
št. pogledov trenutnega uporabnika: 6091
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 28.11.2021 16:19:44 | čas izdelave strani: 0,441s