< nazaj na novice

04. junij 2010 / Poročila o delu

Kraj: Šmarje-Sap-Mali Lipoglav-Zgornja Slivnica-Magdalenska gora

OZVVS Grosuplje

Prvi pomladni pohod OZVVS Grosuplje

Bila je nedelja, 18. aprila 2010, ko smo se veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje zbrali pred Osnovno šolo Šmarje – Sap, da bi se skupaj odpravili na Prvi pomladni pohod Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje.

Na pohod smo povabili učence višjih razredov OŠ Šmarje – Sap, učitelje ter ravnateljico Renato Križman. Prav tako smo povabili gospoda Janeza Tomažina, predsednika krajevne skupnosti Šmarje – Sap, ki je bila pokroviteljica pohoda ter je pokrila stroške za malico. Krajevni skupnosti in gospodu Tomažinu se za to še posebej zahvaljujemo. Dan se je začel precej turobno, saj je že pred odhodom deževalo, vendar to ni motilo razpoloženja pohodnikov. Pred odhodom je pohodnike pozdravil predsednik Združenja veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje, gospod Boris Peterka. Malo pred osmo uro smo se odpravili na pot. Pohodnike je vodil Stane Žvegla, član predsedstva OZVVS Grosuplje, ki je pohod tudi trasiral.  Pot nas je vodila iz Šmarja –Sap preko Zacurka, Pleš, Povšarja, Repč, Brezja pri Lipoglavu, Povšnika do Malega Lipoglava.

Na kmečkem turizmu »Pri Jakopcu« smo se okrepčali z okusno malico, se ogreli in prisluhnili zanimivi pripovedi Miloša Šonca, poveljnika 57. Območnega štaba Teritorialne obrambe v času osamosvojitvene vojne, ki je v tistem času pokrival območje takratnih občin Grosuplja in Litije. V pripovedi je posebej opisal dogodke iz leta 1991 v krajih okoli Lipoglava.

Vsi smo ga z zanimanjem poslušali, posebej pa osnovnošolci, saj imajo le redkokdaj priložnost iz prve roke slišati, kaj se je v teh krajih dogajalo v tistih za Slovenijo zgodovinskih časih. Kmalu smo se odpravili na pot, ki nas je vodila z Malega Lipoglava skozi Zgornjo Slivnico na Magdalensko goro, kjer nam je Stane Žvegla na kratko opisal zgodovino območja Magdalenske gore.

Nadaljevali smo pot mimo Hrastja in Paradišča proti Šmarju – Sap in s tem tudi zaključili pohod. Prijetno utrujeni, vendar dobre volje smo se poslovili in si obljubili, da  se čim prej spet srečamo na prijetnem pohodu in tako obudimo spomin na čase, ki so bili tako pomembni za našo domovino Slovenijo.

                                                                    Jelka Janežič

Slikovne priloge

  • 05. 06. 2010
    Prvi pomladni pohod OZVVS Grosuplje


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3294
št. pogledov trenutnega uporabnika: 3282
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 02:28:06 | čas izdelave strani: 0,498s