< nazaj na novice

09. maj 2023

Kraj: Gornji Suhor pri Vinici

OZVVS Bela krajina

DAN SLOVENSKO-BRITANSKEGA PRIJATELJSTVA

 

Dne 31. marca letos je minilo 78 let, odkar je v vasi Gornji Suhor pri Vinici strmoglavil britanski bombnik B 24 Liberator VI, ki so ga pri vračanju z bojne naloge sestrelili nacistični lovci.

 

Pred petimi leti je bila v vasi postavljena spominska plošča, ki spominja na ta dogodek in na nesebično pomoč, ki so jo vaščani nemudoma nudili preživelim članom posadke padlega letala.

 

Na letošnji spominski prireditvi smo obeležili dan slovensko-britanskega prijateljstva. Zbralo se je veliko obiskovalcev, pridružili pa smo se jim tudi belokranjski veterani vojne za Slovenijo v svečanih uniformah in s praporom našega območnega združenja.

 

V pozdravnem nagovoru nas je nagovoril župan občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek. Sledil je govor veleposlanice Združenega kraljestva v Sloveniji, gospe Tiffany Sadler. V slovenskem jeziku je poudarila pomen tradicionalnega slovensko-britanskega prijateljstva. Nato pa nas je z vzpodbudnim govorom pozdravila predsednica Republike Slovenije, gospa dr. Nataša Pirc Musar.

 

Dogodek so kulturnim programom povezovali dragatuški osnovnošolci – člani Folklorne skupine Dragatuš. S priložnostno glasbo pa sta slovesnost popestrila tudi pihalna orkestra britanske vojske in slovenske policije.

 

Slovenska predsednica in veleposlanica Združenega kraljestva sta v prisotnosti gardistov Slovenske vojske k spominskemu obeležju položili venca.

 

Žal zaradi slabega vremena nismo dočakali preleta britanskih in slovenskih letal, vendar to letošnji svečanosti ni odvzelo leska. Sledilo je prijateljsko druženje, za katerega so poskrbeli prizadevni domačini.

 

 

Besedilo:       Peter Golobič

Fotografije:    Bojan Jakša

 

Slikovne priloge

  • 09. 05. 2023
    Na slovesnosti


Povezave


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 106
št. pogledov trenutnega uporabnika: 95
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 30.05.2023 03:23:31 | čas izdelave strani: 0,409s