< nazaj na novice

01. april 2022 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Sporočilo za javnost: Obsojamo nedostojno ravnanje z državnimi simboli

Veterani vojne za Slovenijo, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) z začudenjem in ogorčenostjo spremljamo še eno neverjetno zgodbo, tokrat zgodbo o dvigu, spustu in ponovnem dvigu slovenske zastave pred slovenskim veleposlaništvom v Kijevu.
Nobena razlaga razmer v Ukrajini ne opravičujejo ravnanje  osebja našega veleposlaništva v Kijevu, da je zaradi  podobnosti naše zastave z  Rusko, snelo našo trobojnico. Lahko razumemo nepoznavanje mednarodnega prava pripadnikov Ukrajinske nacionalne garde, vendar to ne opravičuje dejanja zaposlenih na veleposlaništvu in dovoljenja Ministrstva za zunanje zadeve Vlade RS. Veleposlaništvo je eksteritorialno ozemlje, ozemlje Slovenije in odstranitev zastave pomeni zanikanje lastne državnosti. Zastava je sveta, zaščitena z Ustavo RS in Zakonom o zastavi, grbu in himni in tudi z mednarodnim pravom. Že to, da je ob polnomočnem veleposlaniku Slovenije v Ukrajini imenovan odpravnik poslov, je kot bi Državni zbor izvolil  odpravnico vladnih poslov, ki bi vladala namesto Vlade. Igračkanje oblasti z državno zastavo in z državno himno, ko so si na državni prireditvi privoščili kršenje ustave in zakona z izvajanjem dodatne kitice, nas veterane skrbi.
Veterani, ki smo se pod slovensko trobojnico z orožjem uprli JLA v vojni za samostojno Slovenijo upamo, da Kijevsko dejanje ni dodatna utemeljitev zahteve neke politične stranke po spremembi  zastave in himne.
Še danes imamo pred očmi prizor, ko je 26. junija 1991 nova slovenska zastava zaplapolala na večerni slovesnosti razglasitve samostojnosti na današnjem Trgu republike v Ljubljani. Številni pripadniki Teritorialne obrambe in milice smo bili takrat že v uniformah in v visoki stopnji bojne pripravljenosti, kajti na Primorskem je JLA s  tanki že izvajala bojne operacije. Zato se oblastniki do te zastave obnašajte spoštljivo, zakonito in ne delajte cunje iz nje!

Ladislav Lipič,
predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Slikovne priloge

  • 01. 04. 2022
    Praporščaki s slovensko zastavo


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 303
št. pogledov trenutnega uporabnika: 280
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 21.05.2022 14:48:12 | čas izdelave strani: 0,411s