< nazaj na novice

19. november 2021 / Pomembno

Kraj: LJUBLJANA

ČESTITKA OB DNEVU USTANOVITVE TERITORIALNE OBRAMBE SLOVENIJE

Spoštovani teritorialci, veteranke in veterani vojne za Slovenijo!
Tudi letos se spominjamo zgodovinsko pomembnega datuma ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije (TO RS), tiste oborožene sile, ki je skupaj z enotami Milice in slovenskim narodom z orožjem v roki obranila plebiscitarno odločitev vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije, da želijo živeti v samostojni, neodvisni in suvereni državi.
TO je bila slovenska ljudska vojska in kot takšna sprejeta med ljudmi od njene ustanovitve pa do njenega preimenovanja v Slovensko vojsko (SV).Tudi zato je vedno potrebno izpostaviti njeno trdno vez s prebivalstvom, uporabo slovenskega jezika in kar je zelo pomembno, poveljevalni jezik je bil slovenski!
Letošnje jubilejno leto ,ko praznujemo  trideset let samostojnosti, je zato priložnost, da ponovno izpostavimo prispevek tako teritorialcev kot takratnih miličnikov v oboroženi obrambi naše samostojnosti. Spomnimo se tudi 20.novembra 1991, ko so na letališču Cerklje ob Krki pripadniki stalne sestave TO prvič prisegli svoji domovini.
In ob letošnjem prazničnem letu pred Dnevom TO  in dnevom, ko je slovenska Milica preprečila miting resnice v Ljubljani obe veteranski organizaciji naši domovini podarjata dokumentarni film o vojni za samostojno državo »Zbujeni v sanje«. Film skozi oči slehernika na kratko razjasni dejstva in razmerja, ki so to našo vojno delala posebno in usmerjala njen tok mimo ustaljenih črno belih delitev na naše in vaše. Največja etična vrednost filma pa je v tem, da so končno dobili besedo tisti, ki so, za povsem subjektiven ideal boljšega življenja v samostojni, svobodni in pravični Sloveniji izpostavili svoja življenja smrtni nevarnosti.
Spoštovani, ob Dnevu TO vam izrekam čestitke in zahvalo za vse, kar ste kot pripadnice in pripadniki TO storili za svojo domovino in svojo državo!Vsem tistim, ki so zanjo darovali svoja življenja in vsem, ki jih ni več med nami, pa zahvala in globoko spoštovanje!
Naj ne bo nikoli pozabljeno!
Ladislav LIPIČ,
predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Slikovne priloge

  • 19. 11. 2021
    Premik 91


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 82
št. pogledov trenutnega uporabnika: 65
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 28.11.2021 16:23:25 | čas izdelave strani: 0,398s