< nazaj na novice

21. oktober 2021 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Čestitka ob Dnevu suverenosti

Spoštovane vojne veteranke in vojni veterani,

25. oktobra 1991 je ob 23.45 uri slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA), takrat nam že tuje vojaške sile. Na ta dan je Slovenija postala suverena država, na katero smo bili pripadniki Teritorialne obrambe (TO) in Milice ponosni in ponosni smo tudi danes, ne glede, kakšno stopnjo suverenosti uživa naša država v tem globaliziranem svetu.


Pri ustvarjanju države smo veterani vojne za Slovenijo brez vprašanj, brez delitev in brez preračunljivosti aktivno sodelovali ter obranili  slovenski narod in tako omogočili nastanek samostojne države. Vse to nas je vzpodbudilo, da smo skupaj z vojnimi veterani Združenja policijskih veteranskih društev Sever Državnemu zboru Republike Slovenije (DZ RS) predlagali, naj bo dan, ko je našo državo zapustil zadnji vojak JLA,  državni praznik. Poslanke in poslanci DZ so naš predlog z veliko večino glasov podprli.


Vsa minula leta smo ta praznik, ki je praznik vseh državljank in državljanov naše domovine, dostojno in ponosno praznovali. Plapolali so naši prapori in plapolale so naše zastave, ki so simbolno sklenile zgodovinski lok uporništva slovenskega naroda. Opominjale so nas, da brez zmage generala Maistra in njegovih borcev slovensko ozemlje danes ne bi bilo takšno, kot je in da bi manj ljudi govorilo slovenski jezik. Opominjale so nas na zgodnji upor Tigrovcev fašizmu, ki je že leta pred tem divjal na Primorskem. In opominjale so nas na boj slovenskih partizanov v drugi svetovni vojni, na številna izgubljena življenja ter na to, da je slovenska partizanska vojska v sestavi jugoslovanske partizanske vojske bila sestavni del zmagovite proti hitlerjevske koalicije. In opominjale so nas na našo vlogo v vojni za Slovenijo, v kateri smo imeli priložnost in čast sodelovati!


Spoštovane veteranke in veterani, letos bo drugače. Letos bomo tisti, ki smo z orožjem v roki branili in soustvarjali našo skupno državo, za katero smo želeli, da bo boljša kot tista, v kateri smo živeli, vstopali na prizorišče slovesnosti vnaprej najavljeni z imeni in priimki. Pravijo, da zaradi naše skupne varnosti. Veliko manj nas bo deležno te časti, da bi skupaj in veselo praznovali, kar zaradi epidemioloških razmer skušamo razumeti. Pa vendar, ne glede na vse navedeno, bomo vojni veterani naš skupni praznik praznovali ponosno in predvsem dostojanstveno!


Tega nam, vojnim veteranom, kljub vsem ukrepom nihče ne more vzeti!


Ob državnem prazniku, Dnevu suverenosti vam prisrčno čestitam in izrekam zahvalo za izborjeno suverenost Republike Slovenije, naše domovine!


Naj ne bo nikoli pozabljeno!

Ladislav Lipič
Predsednik Zveze veteranov vojne za SlovenijoVir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 21. 10. 2021
    Odhod zadnjih vojakov JLA iz Slovenije


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 156
št. pogledov trenutnega uporabnika: 142
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 28.11.2021 15:38:05 | čas izdelave strani: 0,432s