< nazaj na novice

21. julij 2021 / Pomembno

Kraj: Ptuj

Elektro Maribor v prizadevanjih za samostojno in neodvisno Slovenijo

 

Knjiga pričevanj, spominov in dokumentov  je dragocen zgodovinski vir in je posvečena 30-letnici slovenske osamosvojitve  - Urednik Vlado Žgeč

 

Sodobna ustna zgodovina (oral history) je že od svojega nastanka v prvi polovici prejšnjega stoletja doživljala različne odzive v zgodovinopisju in javnosti. Iz literature je razvidno, da si je »postopoma pridobila zaupanje širše stroke, akademski status in pomembno vlogo v kontekstu postmoderne teorije zgodovinopisja. Če je res, da zgodovinarjem niso več tuje tematike, ki zadevajo identiteto/e, mit/e in subjektivnost, torej tudi osebna pričevanja o dogodkih in doživljanju nekega časa,  potem je k njihovi udomačenosti v zgodovinarskih krogih nedvomno prispevala tudi ustna zgodovina oz. tisti del zgodovinopisja, ki se je začel posluževati tega metodološkega prijema«, ugotavljajo  mnogi slovenski zgodovinarji. Sam se jim pridružujem.
Na takšnih izhodiščih so sloneli tudi prijemi uredniškega odbora in urednika Vlada Žgeča pri nastajanju knjige, ki  je bila predstavljena v knjižnici Ivana Potrča na Ptuju. Na njej so sodelovali predsednik uprave Elektro Maribor mag. Boris Sovič, predsednik ZVVS general Ladislav Lipič,  direktor projektov Akademije distribucije Elektro Maribor mag. Peter Kaube in Boris Fras, delavec Elektra Maribor, ki je bil 24. maja 1991 med opravljanjem dela ranjen od strelov vojakov JLA na Ptuju.


Uredništvo knjige se je naslonilo  na dvoje vrste temelji virov in sicer na pričevanja in spomine očevidcev, torej na ustne vire in tudi na pisna poročila in dokumente, torej na pisne vire.  Pričevanja očividcev, njihovi spomini, osebni zapiski, fotografije in ohranjeni dokumenti so  tista osnovna baza zgodovinskih virov, na katerih gradi knjiga Elektro Maribor v prizadevanjih za samostojno in neodvisno Slovenijo. Z zelo jasnim podnaslovom, da gre za spomine, pričevanja in dokumente. Knjiga kot celota  je izredno dragocen zgodovinski vir, z katerega bodo lahko bodoči raziskovalci marsikaj povzemali in sledili zapisanemu z novo odkritimi viri. Zgodbe posameznkov, ki so zajete v pričujoči knjigi, še posebej  avtentična zgodba Borisa Frasa, omogočajo njihov vstop v zgodovinski spomin. Zdaj torej okoli tega dilem ni več – dogodki in akterji, o katerih govori knjiga, so del tako javnega, kot tudi že zgodovinskega spomina. Če zaokrožim – skozi interpretacije »realnosti« pričevalcev, ki so prezentirane  v knjigi,  se prikažejo konteksti, v katerih  so pričevalci  doživljali  dogodke v času osamosvojitvene vojne kot delavci Elektra Maribor. Mnogi že pred začetkom vojne, tudi Boris Fras.


V tej knjigi gre za nekaj več kot za osebne identitete akterjev obravnavanh dogodkov leta 1991 – gre za identiteto družbenega dogajanja, ki je usodno vplivalo na tok zgodovine in se znašlo v novejšem  slovenskem zgodovinskem valovanju. Knjiga je kamenček v nastajajočem mozaiku drobnih  zgodb in dragocenih osebnih  spominov na vojno 1991, ki potrjujejo  nastajajoče objektivne ocene o akterjih vojne in tudi o bolj in manj zaslužnih za zmago v vojni – njeni  končni zmagovalci so bili ljudje, državljanke in državljani –tudi delavci Elektra Maribor –  in zato je pošteno, da povedo svoje zgodbe in svoje poglede na ta čas. Za končne zgodovinske oz. zgodovinopisne ocene in sodbe o vojni 1991 pa je še mnogo prezgodaj – časovna distanca je prekratka in arhivi so še zaprti. Zato je vrednost knjig, kakršna je danes predstavljena na Ptuju, toliko večja. Njena prava, zgodovinsko uporabna  vrednost pa se bo pokazala šele čez čas.

Dr. Marjan TošVir: dr. Marjan Toš

Slikovne priloge

  • 22. 07. 2021
    Boris Fras, tretji z desne, po predstavitvi knjige

  • 22. 07. 2021
    Predstavitev knjige


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 273
št. pogledov trenutnega uporabnika: 259
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 11:29:08 | čas izdelave strani: 0,398s