< nazaj na novice

02. julij 2021 / Pomembno

Kraj: Lenart

Elektro Maribor v prizadevanjih za samostojno in neodvisno Slovenijo

Družba Elektro Maribor, ki jo vodi predsednik uprave mag. Boris Sovič, je ob 30-letnici slovenske osamosvojitve izdala knjigo o vlogi delavcev Elektra Maribor pred in med slovensko osamosvojitveno vojno leta 1991.  Gradivo je za objavo zbral in uredil Vlado Žgeč, v uredniškem odboru pa so bili še mag. Peter Kaube, mag. Gregor Kastelic, Darja Lapov in dr. Marjan Toš. Knjiga je izšla v nakladi 300 izvodov, natisnila pa jo je je Grafika Gracer. Kot je v uvodniku h knjigi zapisal predsednik uprave Elektra Maribor mag. Boris Sovič, je »publikacija priča o času velikih  preizkušenj in hrabrih dejanj, o družbi Elektro Maribor, o njenih sodelavkah in sodelavcih ter o pomenu dejavnosti elektrodistribucije. Knjiga priča o hrabrosti, profesinalnosti in ljubezni do domovine«, je še zapisal mag. Boris Sovič. Vlogo neoboroženeg odpora med osamosvojitveno vojno, v katerem je sodelovala tudi družba Elektro Maribor, je  strnjeno predstavil generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenjo. Po njegovem je bil strel na Borisa Frasa 24. maja 1991 na Ptuju prvi strel vojakov JLA leta 1991 v Sloveniji.
V knjigi je največ prostora namenjenega celoviti predstavitvi dogodkov na Ptuju 24. maja 1991, ko so vojaki nekdanje JLA streljali na delavce Elektra in pri tem ranili Borisa Frasa. To je bil strel še pred osamosvojitveno vojno, ki je napovedal kasnejši oster  obračun  Slovenije z nasprotniki njene osamosvojitve, v prvi vrsti z JLA, ki je 27. junja 1991 začela ofenzivne vojaške operacije zoper neodvisno republiko Slovenijo. Knjigo bogatijo izvirna pričevanja mnogih sodelavcev te družbe, od Slovenske Bistrice do Murske Sobote, katerih  so vsak iz svojega zornega kota opozorili na doslej pozabljene dogodke, ki so kljub navidezni majhnosti bili za razplet vojaškega dogajanja v junijsko-julijski vojni leta 1991 še kako pomembni. Pričevanja potrjujejo tudi mnogi dokumenti in fotografje iz takratnega časa, ki so dodana vrednost knjige. V njej so objavljeni tudi mnogi uradni dokumenti o neposredni dejavnosti delavcev Elektra Maribor med vojno na posameznih območjih SV Slovenije. Izjemno celovito so predstavljeni  že omenjeni dogodki na Ptuju in ranjeni delavec Boris Fras, ki je tudi sam strnil spomine na majsko streljanje vojakov JLA iz ptujske vojašnice. Publikacija je verodostojni in dragoceni prispevek  za boljše in celovitejše poznavanje prelomnega obdobja novejše slovenske zgodovine. Pri nastajanju publikacije  je poleg Elektra Maribor sodelovala tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo.

dr. Marjan TošVir: dr. Marjan Toš

Slikovne priloge

  • 02. 07. 2021
    Publikacija Elektra Maribor


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 247
št. pogledov trenutnega uporabnika: 234
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 10:56:38 | čas izdelave strani: 0,406s