< nazaj na novice

03. marec 2021 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Izjava vojnih veteranov 1991 ob pregonu dijakov

Skupna izjava vojnih veteranov 1991 ob pregonu dijakov, ki so mirno in z upoštevanjem higienskih pravil proti širjenju okužb protestirali za vrnitev v šolo.

Obsojamo!
Obsojamo, glasno in javno, ker je molk najbolj strahopetna oblika strinjanja.
Obsojamo, ker pravo in pravičnost nista več sopomenki v državi, za katero smo se borili in verjeli, da zaradi izrečenega ne bo nihče in nikoli od nikogar preganjan. Še najmanj pa dijaki, ki bi radi v šolo, ker se zavedajo, da je le znanje temelj osebnega in družbenega razvoja. Dijaki so na protestih, z upoštevanjem vseh priporočil proti širjenju virusa, dokazali svoj razum, odgovornost in aktivno državljansko držo v časih, ko je konformizem temeljni problem naše demokracije.
Obsojamo z zavestjo, da je argumentirana, spoštljiva in javna kritika oblasti temelj demokracije in ker sta državljanski pogum in pokončna drža ustvarila to državo.
Obsojamo dejanja oblasti nad mirnimi protestniki, ker so se med vladanjem v imenu ljudstva in strahovlado nad ljudstvom, s tem dejanjem nevarno približali slednjemu.
Obsojamo, s čisto vestjo, ker smo v boju in miru dokazali, da zmoremo preseči vse svetovno nazorske delitve v veri, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in v prepričanju, da zastopniška demokracija tega ne sme nikoli pozabiti ter da oblast, ki jo pooseblja vlada, ravno zaradi tega ni in ne sme biti absolutna.
In na koncu, obsojamo, ker se veterani, navkljub letom, ki jih nosimo, do obisti zavedamo, da imajo mladi pravico biti kritični, saj sta prihodnost in svet njihovi.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo
Zveza policijskih veteranskih društev Sever
Zveza društev in klubov Moris

Slikovne priloge

  • 03. 03. 2021
    Logo ZVVS


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 386
št. pogledov trenutnega uporabnika: 307
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 15.04.2021 18:51:08 | čas izdelave strani: 0,377s