< nazaj na novice

14. oktober 2020 / Pomembno

Kraj: Turnišče

Trideset let MSNZ in podelitev nagrad mladim pisateljem

 V Turnišču pri osnovni šoli je v organizaciji združenj občine Lendava, OZ VVS, PVD SEVER za Pomurje in OZ SČ, potekala prireditev in srečanje veteranov ob 30-letnici Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in 30-letnici zadržanje orožja Teritorialne obrambe Lendava, podeljene so bile nagrade literarnega natečaja Spominska obeležja pripovedujejo, ki ga je razpisala regijska koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Pomurja (KoDVOP).
 
 Dogodka smo se iz OZVVS Gornja Radgona udeležili člani predsedstva, predsednik Nikolaj Brus, podpredsednik Milan Kuzmič, praporščak Matjaž Perša, ki je poveljeval prisotnim praporščakom, Dani Mauko, iz OZSČ Gornja Radgona predsednik Štefan Žalodec).


Zbrane so nagovorili župan Občine Turnišče Borut Horvat (V skladišču tovarne Planike so shranili orožje iz skladišč Teritorialne obrambe, ki so ga namenili za obrambo domovine), predsednik OZVVS Lendava Ljubo Dražnik, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje Drago Ribaš (oba sta se spominjala dogodkov pred tridesetimi leti, ko kar šestnajst slovenskih Občinskih štabov teritorialne obrambe orožja, tudi TO Lendava kljub veliki tveganosti, orožja ni oddalo v skladišča JLA.


Slavnostni govornik, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajor Ladislav Lipič, je orisal pomen dogodkov izpred 30 let v Sloveniji, opomnil aktivnosti, organizacijo takratne Manevrske strukture narodne zaščite, ki je povezovala po vsej Sloveniji pripadnike milice, TO, civilna društva … in je odigrala veliko vlogo pri osamosvojitvi  Slovenije.
še posebej poudaril pomen ohranjanja spomina na takratni čas.

Mentorji ter nagrajeni učenci iz Pomurskih osnovnih šol (Bogojina, Kapela, Gornja Radgona, Ljutomer, Dvojezična OŠ I Lendava, Puconci, Tišina, Murska Sobota 1) in dveh srednjih šol (Gimnazija F. Miklošiča Ljutomer, Gimnazija Murska Sobota), ki so napisali 66 prispevkov so na prireditvi prejeli lične medalje z napisom Prekmurje v srcu.


Dogodek je napovedoval sekretar OZVVS Lendava Branko Bratkovič, nastopili so pianistka Nina Dominko ob spremljavi kitarista Danila Dominka ter Orkester Slovenske Policije.


Zaradi spoštovanja ukrepov za zajezitev okužb z novim korona virusom Covid-19, ki omejujejo število ljudi na javnih krajih, je prireditev potekala z ukrepi, ki jih priporoča NIJZ.


Dani MaukoVir: Dani Mauko

Slikovne priloge

 • 14. 10. 2020
  Spominska medalja

 • 14. 10. 2020
  Nagrajenke in mentorice v družbi predsednika ZSČ dr. Alojza Šteinerja in sekretarja OZVVS Murska Sobota Janeza Kološe

 • 14. 10. 2020
  Nagrajenke

 • 14. 10. 2020
  Slavnostni govornik predsednik ZVVS Ladislav Lipič


 • 14. 10. 2020
  Ljubo Dražnik, predsednik OZVVS Lendava

 • 14. 10. 2020
  Visoki gostje

 • 14. 10. 2020
  Udeleženci slovesnosti

 • 14. 10. 2020
  Branko Bratkovič


 • 14. 10. 2020
  Sodelujoči v kulturnem programu

 • 14. 10. 2020
  Praporščaki Pomurja


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 39
št. pogledov trenutnega uporabnika: 33
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 24.10.2020 11:44:42 | čas izdelave strani: 0,418s