< nazaj na novice

27. avgust 2020

Kraj: Maribor

4. memorialni šahovski turnir Franca Rudolfa

V četrtek, 27. avgusta letos, je v med 16:30 in 19:30 uro  je v znanem gostišču Gurmanski hram potekal 4. memorialni  hitropotezni turnir Franca Rudolfa, sicer pa že 8 -mi avgustovski šahovski turnir, katerih organizator je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (skr. v nadaljevanju OZVVS Mb).Ob 16. uri se je zbralo 23 šahistov,1 šahistka, šahovski sodnik, trije soorganizatorji turnirja(sekretarka in  člana predsedstva), predsednika OZVVS Mb in PVD SEVER Mb in predsedujoči Komisije domoljubnih in veteranskih organizacij MOM ( skr. KODVO MOM). Pri tem je omeniti, da je predstavnik mariborske borčevske organizacije zaigral na turnirju. V skladu s predpisi NIJZ je organizator poskrbel za preventivne korona  ukrepe, tako ob prihodu, kakor tudi med odvijanjem in ob zaključku turnirja.


Vse prisotne sta  pred pričetkom turnirja s krajšima nagovoroma pozdravila Branko Trglec, predsednik OZVVS Mb in Venčeslav Ogrinc, predsednik KODVO Mb. Poudariti je, da so se, v skladu z letnim načrtom KODVO MOM turnirja, poleg šahistov OZVVS Mb (9), udeležili tudi  šahisti Društva vojnih invalidov (DVI) Mb (4), PVD SEVER Mb (4), OZSČ Mb (4), ZB z.v. NOB Mb (3), žal pa ni bilo predstavnikov Društva generala Maistra (DGM) Mb. Simbolično je s prvo potezo  d4  na prvi igralni mizi (Suad Osmanbegovič : Bruno Kremavc) odprl turnir predsednik OZVVS Mb, Branko Trglec.


Turnir je potekal  v skladu s švicarskim sistemom, odigralo se je 9 kol, igralni čas po pa je znašal 7 minut + 3 sekunde po igralcu. Turnirja so se  udeležili FIDE mojster (FM), mojster šaha (M), mojstrski kandidat(MK) in kandidatka (WMK), dva prvokategornika (I), štirje drugo kategorniki (II), en tretje kategornik (III) in deset šahistov brez kategorij, toda med njimi trije z rejtingom preko 1650. Sodnik Branko Vadlja je odlično vodil in nadziral turnir. Lahko pritrdimo, da je šlo za turnir s kakovostno zasedbo. Kako ne, če je na njem sodeloval amaterski svetovni šahovski prvak v kategoriji nad 50 let (iz oktobra 2019 na Kreti) Suad Osmanbegovič in kakor že povedano številni odlični mariborski šahisti (Danilo Kajnih, Karl Cojhter,..).
Boj na 64 -tih poljih je bil kar srdit. Nemalokrat je večina, ki je že končala partijo, spremljala napeto dogajanje na šahovnici, predvsem vodilnih tekmecev. Tudi edini šahistki in njeni odločni igri je bila večkrat  posvečena pozornost.


Šele po odigranih, kar napornih 9 -tih  kolih, v trajanju ca treh ur, je bilo moč izvedeti, kdo bo zmagovalec.


Pri razglasitvi rezultatov, podelitvi priznanj in pokalov, tudi velikega prehodnega, sta ob pomoči sodnika Vadlje  ponovno nastopila Branko Trglec, predsednik OZVVS Mb in Venčeslav Ogrinc, predsedujoči KODVO  MOM in kot podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (skr. ZVVS).
Zmagovalec 4. memorialnega turnirja Franca Rudolfa je prav tako, kakor leto poprej, postal FM Suad Osmanbegovič s 7,5 točkami.. Šestkrat je zmagal in trikrat remiziral. Odlično 2. mesto si je tokrat priigral MK Karl Cojhter s 7 točkami. Tretji pa je bil mojster Danilo Kajnih s 6,5 točkami. Trije prvouvršeni  so poleg priznanj prejeli tudi pokale, zmagovalec pa že drugič zapovrstjo prehodnega. Omenjeni šahisti , vsi člani OZVVS Mb, so tudi člani 1. ekipe mariborskih veteranov, lahko se pohvalijo s številnimi ekipnimi in posamičnimi uspehi, tako na regionalni, kakor republiški ravni. Med prvo deseterico, konkretno na 6.  in 7. mesto, sta se od udeleženih veteranov OZVVS Mb s 5 točkami uvrstila Bruno Kremavc in Jožef Kopše. Edina šahista Anka Hmelak, zastopala je barve PVD SEVER Mb, je prav tako s 5 -timi točkami zasedla 10 -to  mesto. Tudi vsem ostalim udeležencem turnirja je zaploskati, še posebej predstavniku ZB zv NOB Mb, sicer predsedniku slivniško – hoške organizacije, ki je kot gost turnirja po daljšem obdobju ponovno poprijel šahovske figure. Moto  FIDE, svetovne šahovske federacije,  - GENS UNA SUMUS (ENA DRUŽINA SMO) je v šahovskem svetu nenadomestljiv, lepo bi bilo, če bi veljal še mnogokje.


Ob okusni večerji in napitku, kjer je beseda dala besedo, so vsi udeleženci zaključili nepozabni dogodek. Vse pomembnejše trenutke je skrbno posnel Franc Lajnšič, soorganizator turnirja.
Hvala tudi vodji in osebju Gurmanskega hrama, organizator turnirja pa upa na sodelovanje tudi na 5. memorialnem turnirju Franca Rudolfa v avgustu 2021.


Bruno Kremavc,
član Komisije za šport in rekreacijo OZVVS Maribor

Slikovne priloge

 • 14. 09. 2020
  Najboljši trije

 • 14. 09. 2020
  Podelitev najboljšim

 • 14. 09. 2020
  Med tekmovanjem

 • 14. 09. 2020
  Med tekmovanjem


 • 14. 09. 2020
  Med tekmovanjem

 • 14. 09. 2020
  Pokali čakajo na najboljše

 • 14. 09. 2020
  Memorial Franca Rudolfa


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 350
št. pogledov trenutnega uporabnika: 345
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 27.11.2021 00:16:26 | čas izdelave strani: 0,407s