< nazaj na novice

25. maj 2020 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Izjava KODVOS-a glede vard

Veteranske in domoljubne organizacije povezane v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (KoDVOS) so sprejele izjavo o nedopustnosti toleriranja in neukrepanja proti delovanju tako imenovanih vard v Sloveniji.
Slovenski mediji so pretekli teden poročali, da so pripadniki tako imenovane Štajerske in Kranjske varde na območju Slovenske Bistrice izvajali vadbene aktivnosti. Te so zaključili z obkolitvijo oziroma -  kot so jo sami poimenovali - blokado Policijske postaje v mestu Slovenska Bistrica 19. maja 2020. Takšno zaključno vajo so uniformirani vardisti tudi neposredno javno prenašali preko socialnega omrežja. Priča smo bili nespoštljivemu in nasilnemu obnašanju in grožnjam Slovenski policiji kot organu s posebnimi pooblastili na področju varnosti.
V demokratični družbi je manifestacija sile proti legitimnim in legalnim organom varnostno-obrambnega sistema nesprejemljiva in protiustavna, saj onemogoča in izključuje demokratične mehanizme upravljanja in nadzora nad njimi. V KoDVOS obsojamo ravnanje civilne iniciative,  poimenovane varda, in njeno angažiranje, usmerjeno zoper delovanje in uradne varnostne institucije Republike Slovenije. Primer iz Slovenske Bistrice spominja na ravnanje in duh državljanske vojne, ki so jo podpihovali in podpirali fašistični in nacistični okupatorji ter oblastniki v času 2. svetovne vojne tudi na Slovenskem. Sprašujemo se tudi, ali lahko po tem vzorcu pričakujemo v prihodnje še »marš na druge državne institucije« po vzoru fašističnega »Pohoda na Rim« pred skoraj 98 leti.
V Sloveniji sta policija in vojska v državni pristojnosti in nedopustno je, da se dovoljuje ali tolerira delovanje civilnih iniciativ na teh področjih mimo zakonov. Zato v domoljubnih in veteranskih organizacijah,  povezanih v KoDVOS,  pričakujemo, da  se bodo najvišji državni predstavniki jasno opredelili do omenjenega pojava, policija pa izvedla ustrezne prekrškovne postopke oziroma ovadbe za storjena dejanja.
V KoDVOS so tako zastopani veterani in invalidi vojn ter domoljubi vseh slovenskih generacij, ki so si in se še vedno prizadevajo za obstoj slovenske nacionalne entitete in slovenske države, kar je dokončno uspelo pred devetindvajsetimi leti. Pri tem ocenjujemo, da so vrednote domoljubja in spoštljivega zgodovinskega spomina do dogodkov ter do žrtev vojn, ki so se na naših ozemljih dogajale v preteklosti, pomemben gradnik nacionalne identitete pa tudi prepoznavnosti v Evropski uniji, utemeljeni na boju proti fašizmu in nacizmu.

dr. Tomaž Čas
predsedujoči KoDVOS v letu 2020

Slikovne priloge

  • 25. 05. 2020
    ZVVS


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 444
št. pogledov trenutnega uporabnika: 414
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 11:38:51 | čas izdelave strani: 0,422s