< nazaj na novice

03. marec 2020 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Predsednik Pahor sprejel predsednike KODVOS-a

Predsedniki KODVOS-a so bili na vsakoletnem srečanju s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem ob primopredaji vodenja koordinacije. Vodenje Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije v letu 2020 je prevzel predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas. Ob seznanitvi predsednika države z delom in aktivnostmi v preteklem letu, mu je bila vročen tudi javni poziv, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti.

 

Javni poziv predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju
Nevladne organizacije združene v KoDVOS opozarjamo, da sta poglabljanje sovražnosti in sovražni govor v Sloveniji v zadnjih letih zavzela zaskrbljujoče razmere. Kljub temu, da ste ob srečanju z bodočim mandatarjem Vlade RS omenili nevarnost sovražnega govora, je treba na to še naprej odločno opozarjati.
Obsojamo tak način komuniciranja in obnašanja, ki je v naši domovini očitno dobilo domovinsko pravico in postalo nekaj vsakdanjega. Žal so reakcije na izjave, ki želijo ukiniti in s tem tudi uničiti civilno družbena gibanja in organizacije, na izrečene in na velikih oglasih zapisane laži in grožnje, na kršenje zakonodaje, neformalno ukinjanje načel dvojezičnosti, obujanje fašizma in nacizma ter njenih simbolov premalo odločne in se s strani najvidnejših političnih voditeljev praviloma skrčijo zgolj na splošne obsodbe. Državljani in državljanke očitno nikoli ne bomo dočakali odgovorov in še manj ukrepov na številne afere, zlorabe, sovražna in zavržna dejanja. Hkrati pa se načrtno medijsko »obuja« umrle in pobite iz 2. svetovne vojne in po njej, ter rehabilitira že obsojene za vojne zločine in druga težka kazniva dejanja.
Vsakodnevno smo priča primerom sovražnega govora, komaj verjetnim medijskim in drugim oblikam manipulacij, vključno z lažnimi novicami, zavajanjem in nekateri so to svojo veščino izpilili do popolnosti. Vse to vpliva na spreminjanje vrednot in ustvarjanje  zmede, potegnjen je enačaj med resnico in lažjo, med krivico in pravico in besede pravičnost skoraj ne poznamo več. Metoda »uravnoteženosti« poročanja je legitimirala pravico do javne laži in zavajanja javnosti, kar se nato zavito v celofan ponuja kot svobodo govora.
Glede na navedeno zahtevamo jasno in javno obsodbo takšnega moralno in etično nedostojnega početja! Demokracija se meri tudi in predvsem po učinkovitem delovanju pravne države, po spoštovanju človekovih pravic in človekovega dostojanstva!
V veteranskih in domoljubnih organizacijah smo aktivni državljani, kateri smo na svoji koži občutili grozote vojn. Spominjamo se in negujemo spomin na zgodovinska obdobja, v katerih je bilo uporništvo slovenskega naroda odločilnega pomena tudi za današnji čas. In če sta bili vojni, v katerih smo sodelovali, za slovensko samozavest in samopodobo nekaj enkratnega, si prizadevamo, da bosta poštenost, svobodoljubje in mir procesa, ki bosta trajala večno!
Zato članice KoDVOS predlagamo takojšnjo prepoved širjenja ideologije fašizma in nacizma, uporabo fašističnih in nacističnih simbolov, prepoved sovražnih govorov in samoorganiziranja skupin za izvajanje z zakonom določenih policijskih in vojaških nalog v Sloveniji, ki so v nasprotju s slovensko zakonodajo. Prav tako zahtevamo jasne odgovore na dogodke na naših mejah, kjer naši sosedje, s katerimi imamo sicer dobre meddržavne odnose, neprikrito izražajo celo ozemeljske zahteve in revizijo zgodovine.
Od vas, spoštovani predsednik Republike Slovenije, pričakujemo, da se boste v času oblikovanja nove Vlade Republike Slovenije do tega vprašanja jasno in nedvoumno opredelili in o tem obvestili slovensko javnost oziroma vse državljanke in državljane Republike Slovenije preden bo oblikovana nova vlada.

Ljubljana, 3. 3. 2020
                                                                                                      dr. Tomaž Čas
   predsednik ZPVD Sever
    predsedujoči KoDVOS

Slikovne priloge

  • 03. 03. 2020
    Članice Kodvosa pri predsedniku Republike Slovenije


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 812
št. pogledov trenutnega uporabnika: 774
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:31:51 | čas izdelave strani: 0,410s