< nazaj na novice

08. februar 2020

Kraj: Vrhnika

OZVVS Vrhnika-Borovnica

Po poti Cankarjeve matere na dan samostojnosti in enotnosti

21. POHOD PO POTI CANKARJEVE MATERE

 

" Veliko prenese človek, to vem sam; par konj bi ne zvleklo tovora, ki ga nosi na plečih že otrok. Ali da se da trpeti toliko in tako dolgo, kakor je trpela moja mati, je bil čudež, ki si ga šr zdaj ne morem natanko razložiti. Žena je devetkrat močnejša od moža, mati pa devedesetkrat. Če bi bil rekel svoji materi, da naj mi za ped odmakne Ljubljanski vrh, zato ker preveč tišči na Močilnik, bi ga bila najbrž zares odmaknila. Bog daje materam čudne uganke. Naprimer: kako bi se pripravcilo kosilo za osmero ljudi, če ni groša vhiši in če ne da štacunar niti soli na upanje? Kosilo je na mizi. Skrivnostno gre življenje dalje od dne do dne in se ne ustavi. strma in grapava je pot, težek je voz; na vozu sede otroci, osmero jih je; jedo in pijo, smejo se in kriče; mati je vprežena; če bi se odpočila, če bi stopila prepočasi, bi jo švrknilo preko sključenih pleč: Hej potegni! tam kje pod visokim klancem omahne. Omahne in umrje. In še umreti jo je sram; zdi se ji, da je storila krivico tistim, ki so živeli od njenega življenja."

I. Cankar: Moje življenje

 

Mati, domovina.

 

Dve ljubezni, ki nas spremljata vse življenje, od zibelke do groba. Zato ni naključje, če vsako leto ti dve ljubezni združimo in se poklonimo, ter ju počastimo s pohodom Po poti Cankarjeve matere hkrati. če izkažemo svoj odnos do največje matere vseh slovenskih mater in svoje domovine, ki smo ji pred desetletji enotno izglasovali samostojnost.

Pot nas je peljala od cerkve sv. Florjana, na vrhu Vrzdenca, mimo južnega dela vasi, kjer se je rodila Cankarjeva mati v leseni bajti ob Rožmanovem mlinu, in se nadaljevala skozi vas Žažar, se povzpela do križa na Gradišču z razgledom na vse strani naše lepe domovine.

" Nazadnje mu je ostalo polno perišče lepote; razsul jo je na vse štiri strani, od štajerskih goric do strme tržaške obale ter od Triglava do Gorjancev in je rekel: " Veseli ljudje bodo živeli tod<, pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje"

Naprej v Veliko Ligojno, na Staro Vrhniko , čez Tičnico, kjer se je cankar kot otrok igral s svojimi vrstniki v času brezskrbja otroških dni, mimo cerkve sv. Trojice.

" Bela kakor nevesta se sveti na holmu Sveta Trojica, razgleduje se po sončni ravni, po tihem, sanjajočem močvirju, do Žalostne gore in do Krima", kakor jo je opisoval Cankar in kjer se po legendi pod oltarjem še danes sliši pretakanje starodavnega jezera. Takoj pod vznožjem se ustavimo v hiši Na klancu, kjr se je rodil eden naših največjih mojstrov peresa. Pot zaključimo tako, kot se zaključi naše življenje - ob obzidju vrhniškega pokopališča vsakega popotnika, ki se ji pride zahvalit in poklonit, pričaka Cankarjeva mati Neža.

 

Več kot stoosemdeset popotnikov, morda celo več, nas je povezovalo v tej ljubezni na praznični dan. Stoosemdeset popotnikov v veselem druženju pa vendar vsak s svojimi mislimi in spomini na otroštvo, mater in dom(ovino), prežeti s trozvočjem, ki je Cankarja razsvetilo nekega jutra: Življenje, Mladost, Ljubezen.

Naslednje leto se veselimo spomenika Neži Cankar, ki nas bo poslej na začetku poti na Vrzdencu vsako leto pospremila na pot, združene v eno, enotne in ponosne Slovence " v eni vrsti, pod enim praporom", kot bi si tudi danes želel naš Ivan Cankar.

 

Peter Teichmeister

Slikovne priloge

  • 08. 02. 2020
    skupinska na Stari vrhniki


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 143
št. pogledov trenutnega uporabnika: 123
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 12.08.2020 22:23:53 | čas izdelave strani: 0,419s