< nazaj na novice

19. januar 2020

Kraj: Črnomelj

OZVVS Bela krajina

Odgovor na neresnice v objavah

ODGOVOR NA NERESNICE V OBJAVAH

¨ To sem naredil za Slovenijo! ¨

Članek s tem naslovom je bil objavljen v Dolenjskem listu 9. januarja letos. Podobna vsebina je bila objavljena tudi na spletni strani www.lokalno.si ter www.radio-odeon.com že konec decembra lanskega leta. Vsi prispevki se nanašajo na spominsko ploščo, ki jo je postavilo Združenje VSO Dolenjska in Bela krajina na Klepčevi domačiji na Krasincu. V vseh teh objavah in na sami spominski plošči pa je navedeno kar nekaj neresnic in potvarjanj resničnih dejstev. Zato smo člani 23. Območnega štaba Teritorialne obrambe Črnomelj dolžni podati k temu ustrezna pojasnila. Ta štab je namreč v pripravah in v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo načrtoval, organiziral in izvajal vse vojaške aktivnosti na področju celotne Bele krajine.

Pri Klepčevih je bila res nastanjena enota TO. Nikakor pa ne gre za četo, temveč na začetku za 30, kasneje pa za 8 pripadnikov TO, ki so tam bivali od 27.6.1991 do 21.8.1991. Na kmetiji ni bilo nobenega tajnega skladišča orožja in streliva, prisotna pa je bila seveda oborožitev pač tam nastanjene enote. Skrb za ta sredstva je imela enota sama in ne Klepčevi. 

Spominske plošče res niso prejeli. Podeljene so bile le za tajna skladišča orožja in vojaške opreme, kar pa ni bil primer pri Klepčevih. Nobena domačija v Beli krajini, ki je nudila logistično podporo enotam TO, ni prejela spominskega obeležja. Prejeli pa so pisno zahvalo našega poveljstva za njihov nesebični prispevek v osamosvojitveni vojni. Več takrat in tudi danes ni v naši moči. Za vsa postavljena spominska obeležja na tajnih skladiščih pa obstajajo dokumentirana dokazila o tem, kaj in kdaj se je na posamezni lokaciji hranilo.

Protiletalskega topa z ogromno municije pri njih doma ni bilo. Naše poveljstvo je imelo kasneje 4 take topove, ki pa so bili ves čas angažirani na obrambi poveljniškega mesta v Črnomlju. Na spominski plošči pri Klepčevih je zapisano tudi skladiščenje protitankovskega topa. To nikakor ni res, saj take oborožitve sploh nismo imeli.  Enota je bila oborožena le z lahkim pehotnim in protioklepnim orožjem.

Neresnična je tudi navedba, da se je hrana za vojake vsakodnevno kuhala na njihovem dvorišču. Prehrano za enoto je 3x dnevno najprej zagotavljal metliški hotel, kasneje pa Gostilna Kapušin iz Krasinca, zato ni bilo nobene potrebe, da bi enota imela tam svojo kuhinjo. Nam je pa znano, da so si pripadniki enote enkrat sami nekaj pripravljali, ko je bila Gostilna Kapušin zaprta.

Ocenjujemo tudi, da ni bilo nobene potrebe po večkratnem  nočnem bežanju iz hiše in podobno. Enota TO je bila samo enkrat (30. junija 1991) opozorjena na možnost artilerijskega napada JLA iz Karlovca. Enkrat pa je bil splošen alarm za možnost zračnega napada, oboje pa je bilo v dnevnem času. Res pa nam ni znano, kako so takrat reagirali prisotni na Krasincu.

Tudi navedbe, da niso prejeli nobene odškodnine oziroma povračila stroškov, ne držijo. Naše poveljstvo je namreč proti jeseni leta 1991 vsem družinam, ki so nudile logistično podporo enotam TO, plačalo stroške elektrike, vode, telefona in druge stroške, po takrat sprejetih kriterijih.

Kljub nesporni pomoči Klepčevih enoti TO ostaja dejstvo, da se za status veterana žal zdaj ne da nič narediti. To smo z njimi reševali že leta 2004, ko jim je naše poveljstvo osebno dostavilo pisno potrdilo, v katerem je taksativno našteta vsa njihova pomoč naši enoti. Z njim bi v primeru spremembe zakonodaje lahko uveljavljali svoje pravice.  Kasneje so se leta 2006 obrnili tudi na ustrezne državne organe in lansko leto tudi na Zvezo veteranov vojne za Slovenijo. Zakon o vojnih veteranih in vse njegove kasnejše dopolnitve in spremembe namreč še vedno izključujejo take primere. Kot poveljstvo in tudi preko ZVVS smo že večkrat poskušali doseči spremembo zakonodaje, vendar na žalost do sedaj nismo bili uspešni. Zveza veteranov vojne za Slovenijo je v lanskem leti ponovno začela aktivnosti za spremembo tega akta, kakšen bo uspeh pa bo pokazala prihodnost.

Odgovor podajamo izključno zaradi preprečitve, po našem mnenju grobega poskusa potvarjanja polpretekle zgodovine in pridobivanja točk za potrebe neke dnevne politike. Naš namen ni povzročanje raznih konfrontacij, ker so nepotrebne in neproduktivne, pač pa razsvetlitev takratnega dogajanja. Navedbe v našem odgovoru so neizpodbitne, saj kot operativno poveljstvo v tistem času dobro poznamo razmere. Poleg tega smo naše argumente preverili še neposredno pri nekaterih pripadnikih enote TO, ki so bili takrat nastanjeni pri Klepčevih. Javnost  želimo in moramo seznaniti z resničnim potekom zadev v času vojne za samostojno Slovenijo.

Za zaključek poudarjamo, da smo Klepčevim ter vsem ostalim družinam, ustanovam, društvom in posameznikom kot 23. Območni štab TO Črnomelj iskreno hvaležni za vso nudeno pomoč ter podporo Teritorialni obrambi v procesu osamosvajanja Slovenije.

Pa srečno Slovenija!

Črnomelj, 16. januar 2020                                                                                Člani 23. ObmŠTO ČrnomeljVir: Člani 23. ObmŠTO Črnomelj

Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 3041
št. pogledov trenutnega uporabnika: 3005
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 25.09.2021 03:21:58 | čas izdelave strani: 0,412s