< nazaj na novice

12. januar 2020

Kraj: Dražgoše

Prireditev v Dražgošah

V Dražgošah se je 12.1.2020 odvijala že 63. prireditev Po stezah partizanske Jelovice in ob 78-letnici dražgoške bitke. Slavnostni govornik na prireditvi je bil pesnik Ervin Fritz.

 

Na sončen dan se je na prizorišču prireditve zbralo več tisoč ljudi. Mnogi se na prireditev vračajo vsako leto, številni pa jo izkoristijo tudi za rekreacijo. Tako se jih je tudi letos veliko v vas na pobočjih Jelovice odpravilo peš. Planinska društva so iz različnih krajev organizirala tudi deset vodenih pohodov, najdaljšega, 41. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše pa se je udeležilo 297 pohodnikov.

 

V kulturnem programu so sodelovali tudi Policijski orkester, Partizanski pevski zbor, baritonist Tone Habjan, harmonikar Nejc Jemec, recitatorja Jan Bertoncelj in Gašper Murn, program je povezovala Damjana Peternelj.

 

Tako je tudi letošnja prireditev kot številne do sedaj izvenela v prijetnem vzdušju.

 

V nadaljevanju objavljamo nagovor predsednika Organizacijskega komiteja prireditve Ladislava Lipiča.

 

Spoštovani udeleženci današnje slovesnosti, spoštovani gospod Ervin Fritz, današnji slavnostni govornik, borci in borke NOB, vojni veterani, spoštovani predsednik RS gospod Borut Pahor in prvi predsednik RS g. Milan Kučan, ministri Vlade RS, poslanci DZ, predstavniki SV in SP,  gospod župan občine Železniki, tovarišice in tovariši,

Pozdravljam vas v imenu Organizacijskega komiteja za pripravo letošnje slovesnosti. Slovesnosti, organizirane v spomin na največjo izbojevano moralno zmago, zmago nad vdanostjo v usodo, zmago zaupanja vase in zmago odgovornosti za prihodnost lastnega naroda. Dražgoška bitka je bila, ne glede na to, kako si jo kdor koli razlaga, jasno znamenje vsej okupirani Evropi, da se bo v primernih okoliščinah razrasel v uničujoči požar zoper fašizem. In tako se je tudi zgodilo, zato je prav, da se že danes spomnimo na konec druge svetovne vojne pred 75. leti.


Nevarnost, ki je grozila evropski in svetovni civilizaciji je bila poražena in na pogorišču takratnega sveta je zrasla nova, moderna Evropa in Društvo narodov, danes  Združeni narodi. Slovenija, enakopravna članica obeh mednarodnih organizacij, se skupaj z ostalimi članicami trudi uresničevati vse štiri temeljne cilje in med najpomembnejše sodi ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. Današnja slovesnost, organizirana v spomin na eno od bitk na tleh Slovenije in današnje Evrope v drugi svetovni vojni je priložnost za jasno opozorilo, «da se spori med državami rešujejo na miroljuben način, kajti to je temeljno načelo mednarodnega prava, kot je opredeljena v Ustanovni listini Združenih narodov. Nihče se nima pravice, ne glede na svojo ekonomsko, vojaško ali politično moč igrati z usodo človeštva!« To je potrebno povedati jasno, odločno in brez zavijanja v celofan diplomatskega leporečja!


Enako jasno je sporočilo Dražgoš, predvsem padlih in ustreljenih, da sta izdaja in kolaboracija zavržni dejanji in tega ne bodo spremenila ne leta in še manj birokratska pravna pravičnost!
Zato so imele Dražgoše tako v preteklosti kot tudi v sedanjosti pomembno, če že ne zgodovinsko vlogo, kajti tu je bila izbojevana največja moralna zmaga, zmaga nad vdanostjo v usodo, zmaga zaupanja vase in zmaga odgovornosti za prihodnost lastnega naroda. Le na tej in takšnih zmagah, vključno z našo osamosvojitveno vojno, se lahko ponovno gradi visoka stopnja naše skupne samozavesti, ponosa in enotnosti!


Hvala vsem, ki ste pomagali pri organizaciji in izvedbi današnje slovesnosti-občini Železniki, gasilcem in domačinom Dražgoš, veteranskim in domoljubnim organizacijam , MORS, SV in SP ter vsem našim dolgoletnim sponzorjem.


Posebna zahvala pohodnikom, ki iz leta v leto dokazujete, da ste dostojni nasledniki partizanskih borcev, borcev za svobodo slovenskega naroda!Vir: ZVVS

Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 585
št. pogledov trenutnega uporabnika: 565
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 20.04.2021 05:14:12 | čas izdelave strani: 0,431s