< nazaj na novice

08. december 2019 / Srečanja

Kraj: Idrija

OZVVS Cerkno - Idrija

TERITORIALNA OBRAMBA IDRIJA JE V OSAMOSVOJITVENI VOJNI S PRIDOM IZKORISTILA VOJAŠKE VEŠČINE PRIDOBLJENE V DESETLETJIH NJENEGA RAZVOJA

Območno  Združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno je v okviru obeleževanja 50 letnice ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije, v petek 6.12.2019 pripravilo dogodek, namenjen ohranjanju spomina na razvoj in delovanje Teritorialne obrambe Idrija v obdobju  od leta 1968 do 1990.
Dogodek, ki je  v predavalnico idrijske osnovne šole pritegnil lepo število udeležencev, je bil sestavljen iz dveh delov.  Na priložnostni razstavi  katero so pripravili v sodelovanju z Vojnim muzejem Idrija, so udeležencem dogodka predstavili  orožje in opremo Teritorialne obrambe. Zato je udeležencem uvodoma spregovoril lastnik  Vojnega muzeja Idrija Slavko Moravec, ki je predstavil dejavnost in muzejske zbirke, ki jih hrani ter o priložnostni razstavi oborožitve in opreme Teritorialne obrambe. O delovanju Teritorialne obrambe na Idrijskem pa so spregovorili na okrogli mizi, ki jo je vodil Marijan Platiše.  Kot govorci so nastopili: nekdanja komandanta Občinskega štaba Teritorialne obrambe Idrija Zdenko Lužnik in Zorko Velikanje, vršilca dolžnosti komandanta štaba Emil Ferjančič in Edi Golob ter komandant Jurišnega odreda Vladimir Sedej.
V razpravi pa so svoje spomine na delo v Teritorialni obrambi delili tudi nekdanji komandant Severnoprimorskega odreda TO Stojan Blaj,  nekdanji načelnik Občinskega štaba Teritorialne obrambe Idrija Jernej Kenda,  član  Conskega in Pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe Nova Gorica Janko Korče in drugi.
O razvoju Teritorialne obrambe je udeležencem spregovoril tudi upokojeni general Marjan Vidmar, ki je bil  v obdobju  od leta 1986 do 1988 načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe.  Idrijski teritorialci in veterani pa so se generalu Vidmarju  še enkrat zahvalili za njegovo domoljubno in pogumno dejanje, ko je po razorožitvi Teritorialne obrambe leta 1991, kot načelnik štaba ljubljanskega 14.  korpusa JLA dovolil in omogočil, da so iz  skladišča JLA v Črnem Vrhu  nad Idrijo izvzeli 100  kosov pušk  M-48  in 10.000 nabojev za te puške.
Okrogla miza je izzvenela v prepričanju, da se od ustanovitve leta 1969 ter skozi vsa nadaljnja obdobja razvoja in delovanja Teritorialne obrambe Idrija, kaže kontinuiteta v kadrovski sestavi enot in poveljstev, v organiziranosti ter v oblikah usposabljanja, v materialni opremljenosti in usposobljenosti njenih pripadnikov.
V osamosvojitveni vojni je s pridom izkoristila pridobljeno znanje in vojaške veščine njenih pripadnikov ter zavzeto in odgovorno izpolnila prejete naloge in ukaze.
Obujanje spominov na Teritorialno obrambo ni mogoče opredeliti le z besedo nostalgija. Je  mnogo več od tega. Spoznavanje nekdanjih dogodkov in njihova trezna presoja na dolgi rok utrjujeta spoznanja in vrednote, na katere tudi naš mladi rod v prihodnjih desetletjih ne bi smel pozabiti. Edi Golob je na okrogli mizi poudaril, da so  odnosi v Teritorialni obrambi Idrija temeljili na odgovornem opravljanju nalog, na dobrih medčloveških odnosih in ne na strogo vojaškem ukazovanju in izvrševanju povelj.  Po mnenju Emila Ferjančiča je bila Teritorialna obramba zelo dobra vojska, ki so ji v določenem obdobju sicer odvzeli orožje, vse ostalo pa je dobro delovalo.  Vlado Sedej, ki je bil kot častnik vpet v izpeljavo vojaške  vaje Zadlog 82 leta 1982 pa je izrazil prepričanje, da so se pripadniki Teritorialne obrambe že takrat počutili kot prava slovenska vojska. Brez teh priprav in vojaških usposabljanj ne bi bilo uspešne obrambe mlade države v vojni  leta 1991. Razlika  je bila samo v tem, da smo se usposabljali  za primere napada iz zahoda ali vzhoda, v vojni  pa je sovražnik prišel iz juga. Marjan Platiše  tudi sam aktivni teritorialec, pa je okroglo mizo v Idriji  sklenil z besedami: »Teritorialno obrambo v Idriji smo čutili kot našo vojsko. Bili smo res požrtvovalni in Teritorialna obramba je bila brez dvoma zametek današnje Slovenske vojske. Na vse to smo nekdanji teritorialci lahko upravičeno ponosni«.Vir: Marijan Platiše

Slikovne priloge

 • 08. 12. 2019
  Delovanje TO Idrija so predstavili Zorko Velikanje, Zdenko Lužnik, Edi Golob, Emil Ferjančič in Vlado Sedej

 • 08. 12. 2019
  Slavko Moravec je komentiral piložnostno razstavo orožja in opreme Teritorialne obrambe

 • 08. 12. 2019
  Avditorij okrogle mize

 • 08. 12. 2019
  Udeležencem je spregovoril tudi nekdanji načelnik RŠTO general Marjan Vidmar


 • 08. 12. 2019
  Cerkljanska četa TO na usposabljanju

 • 08. 12. 2019
  Udeleženci okrogle mize


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 860
št. pogledov trenutnega uporabnika: 811
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 28.11.2021 16:13:42 | čas izdelave strani: 0,420s