< nazaj na novice

26. november 2019 / Pomembno

Kraj: Novo mesto

OBISK VODILNIH POVELJNIKOV VOJNE ZA SAMOSTOJNOST V NOVEM MESTU

Ne glede na leta, ki so minila od samostojnosti Republike Slovenije, se glavni akterji na vojaškem področju srečujejo enkrat letno. Organizator dogodka je Zveza veteranov vojne za Slovenije. Srečanja se udeležujejo takratni načelnik republiškega štaba za Teritorialno obrambo generalmajor Janez Slapar ter vojni poveljniki pokrajinskih štabov za Teritorialno obrambo. To so bili, za Dolenjsko generalpodpolkovnik Albin Gutman, Gorenjsko brigadir Peter Zupan, Južnoprimorsko podpolkovnik Franc Anderlič, Ljubljano polkovnik Miha Butara in podpolkovnik Janez Lesjak, Severnoprimorsko brigadir Bogdan Beltram, Vzhodnoštajersko brigadir Vlado Miloševič in Zahodnoštajersko brigadir Viktor Kranjc. Pridruži pa se jim tudi takratni vrhovni poveljnik, predsednik predsedstva Milan Kučan. Letos so se zbrali, 20. novembra, v Novem mestu.
Obiskali so Vojašnico Franca Uršiča, kjer so si ogledali spominsko sobo o Teritorialni obrambi na Dolenjskem ter muzejsko zbirko Teritorialna obramba in naborniška vojska.
V Pogancih so si ogledali spominski park, v spomin na dogodke na tem mestu, 27. 6. 1991, ko so bili izmenjani prvi streli med pripadniki jugoslovanske vojske iz kolone bojnih vozil zračne obrambe ter Teritorialne obrambe. Kolona je bila na poti iz Karlovca proti Ljubljani. Tu so bili prvič zaustavljeni. Po pogajanjih s poveljnikom pokrajinskega štaba za Dolenjsko so odpeljali v smeri Ljubljane. A med tem časom je bila na Medvedjeku, pri vasi Velik Gaber, pri Trebnju postavljen nova blokada. Tu so bili zaustavljeni in napadeni 28. 6. 1991. Po umiku proti Zagrebu v noči iz 1. na 2. julij 1991, dokončno zaustavljeni na blokadi v Krakovskem gozdu. Vozila so bila zaplenjena s strani pripadnikov TO in bila nato uporabljena, že nekaj dni kasneje, v sestavi enot pokrajinskega štaba.
Nato je sledil obisk v podjetju Arex v Šentjerneju. Tu jih je sprejel direktor podjetja Ivan Kralj, ki jim je razkazal proizvodnjo v edinem podjetju v Slovenijo, ki se ukvarja samo z obrambno proizvodnjo.
Sledilo je družabno srečanje, kjer so obujali spomine na takratni čas in prehojeno pot po osamosvojitvi. Za spomin jim je predsednik OZVVS polkovnika Anton Klobčaver podaril zbornika Vloga TO Dolenjske v procesu osamosvajanja Slovenije na vojaškem področju in Teritorialna obramba Dolenjska 1968 – 1995. Teritorialna obramba je bila učinkovita, ker je to bil eden najbolj uspešnih projektov v vojaški zgodovini Slovenije. Saj so njeni pripadniki, od 20. novembra 1968, ko je pričela delovati do preimenovanja v Slovensko vojsko, bili nosilci vojnih spopadov v letu 1991. 

Besedilo in fotografije OZVVS Dolenjska

Slikovne priloge

 • 26. 11. 2019
  Udeleženci srečanja

 • 26. 11. 2019
  Lipič in Butara Miha

 • 26. 11. 2019
  Lesjak, Miloševič in Lipič

 • 26. 11. 2019
  V spominski sobi vojašnice F. Uršiča v Novem mestu


 • 26. 11. 2019
  Ogled proizvodnje v Arexu

 • 26. 11. 2019
  Ponovno zbrani

 • 26. 11. 2019
  Pri spomeniku Poganci


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 954
št. pogledov trenutnega uporabnika: 908
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 11:04:28 | čas izdelave strani: 0,401s