< nazaj na novice

29. oktober 2019

Kraj: Cerkno

OZVVS Cerkno - Idrija

PREDSEDNIK VLADE MARJAN ŠAREC JE NAGOVORIL UDELEŽENCE SVEČANOSTI V CERKNEM

V soboto 26.10.2019 so veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno v sodelovanju z Občino Cerkno, ob praznovanju Dneva suverenosti, ki ohranja spomin na 25. oktober pred 28 leti, ko je zadnji vojak JLA zapustil ozemlje Slovenije, na pročelju stanovanjskega bloka v Mostaniji v Cerknem, svečano odkrili spominsko obeležje tajnemu skladišču orožja Teritorialne obrambe Idrija.
Pripadniki Teritorialne obrambe so v času priprav na osamosvojitveno vojno,  od januarja do junija 1991, v protiatomskem skladišču, ki je bilo v kletnih prostorih tega stanovanjskega bloka, imeli svojo vojaško bazo. Značilnost te lokacije  tajnega skladišča je bila zlasti v tem, da so bili prostori, ki so se uporabili za skladišče v sklopu stanovanjskega bloka. Dostop v zaklonišče je bi skozi  enega od vhodov v  blok. Mnogi stanovalci za obstoj skladišča orožja sploh niso vedeli, tisti ki pa so vedeli, da se tam nekaj dogaja, o tem niso govorili. Na ta način se je v celotnem obdobju obstoja,  uspelo ohraniti tajnost lokacije tega skladišča.
Količina orožja, streliva in drugih materialno tehničnih sredstev, ki se je  hranila v tem tajnem skladišču, se je  v obdobju njegovega  obstoja spreminjala.  Zadoščalo je za oborožitev slabe tretjine če cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija, ki se je  iz tega tajnega skladišča  orožja in streliva delno oborožila in opremila ter odšla na  varovanje cestnih barikad na Želinu in na Kladju ter na izvajanje drugih bojnih nalog pri obrambi samostojne Slovenije.
Na svečanosti  so se udeleženci teritorialcem, ki so organizirali tajno skladišče, stanovalcem stanovanjskega bloka Mostaniška cesta 2  in tedanjemu lastniku prostorov podjetju ETA Cerkno, ki so pripomogli  k temu, da je  tajno skladišče delovalo, javno zahvalili ter jim izrazili priznanje za njihovo pogumno dejanje.

Čast odkritja spominskega obeležja na pročelju stanovanjskega bloka pa je pripadla Antonu Prebilu in Bojanu Furlanu, ki sta bila pred 28 leti  med najbolj vpetimi  v zagotovitev  delovanja tajnega skladišča orožja za Cerkljansko četo Teritorialne obrambe.

Svečanosti so se poleg veteranov in domačinov udeležili tudi številni gostje, med njimi Marjan Šarec, predsednik Vlade RS, državna sekretarka Natalija Kovač Jereb, poslanec Državnega zbora Samo Bevk, državni svetnik Bojan Režun, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenji Ladislav Lipič, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever dr. Tomaž Čas, Jožko Člekovič, predsednik PO ZVVS Severne primorske, Angel Vidmar predsednik veteranskega društva Sever Severnoprimorske, podpolkovnik Slovenske vojske Brane Tušar ter številni predstavniki in praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij iz sosednjih občin.
Zbrane so uvodoma pozdravili Marjan Platiše predsednik veteranske organizacije, Gašper Uršič župan občine Cerkno, Robert Vuga, predsednik uprave podjetja Eta Cerkno in general Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
Kot slavnostni govornik je številno občinstvo nagovoril predsednik Vlade RS Marjan Šarec, ki je med drugim dejal, da so bile v 30 letih storjene tudi številne napake, ki so privedle do današnjega stanja. »Vendar ne moremo trditi, da je vse slabo, kot govorijo nekateri,« je opozoril. »Naša država je članica EU, Nata in drugih svetovnih in evropskih integracij in lahko smo ponosni, da jo imamo,« je poudaril.
Kulturni program pa so pripravili in izvedli člani Godbenega društva Cerkno, kantavtor in tekstopisec Drago Mislej - Mef  ter pevke ženskega pevskega zbora Iris  in vokalne skupine Lira. Svečanost je povezovala Maja Filipič Terpin, režijsko vodstvo pa je bilo v rokah Mojce Mavri.

Marijan Platiše
Foto: Janez PlatišeVir: OZ VVS Idrija Cerkno

Slikovne priloge

 • 05. 11. 2019
  Marjan Šarec - Predsednik vlade RS

 • 02. 11. 2019
  Drago Mislej - MEF

 • 02. 11. 2019
  Gostje na svečanosti

 • 02. 11. 2019
  Ladislav Lipiš - Predsednik ZVVS


 • 02. 11. 2019
  Robert Vuga - Predsednik uprave ETA Cerkno

 • 02. 11. 2019
  Gašper Uršič - Župan občine Cerkno

 • 02. 11. 2019
  Marijan Platiše - Predsednik OZVVS

 • 02. 11. 2019
  Odkritje obeležja


 • 02. 11. 2019
  Prihod godbenikov in praporščakov

 • 02. 11. 2019
  Stavba v kateri je bilo tajno skladišče orožja


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 728
št. pogledov trenutnega uporabnika: 713
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 01:38:01 | čas izdelave strani: 0,438s