< nazaj na novice

26. oktober 2019 / Svečanosti

Kraj: Žirovnica

OZVVS Zgornja Gorenjska

Spominsko srečanje veteranov

Dan suverenosti je državni praznik, s katerim obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak tedanje JLA zapustil slovensko ozemlje.

Na srečanju sta bila tudi župan Leopold Pogačar in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič. Veteranski pevski zbor je pod vodstvom dirigenta Franca Podjeda najprej zapel himno Republike Slovenije, zatem pa sem v imenu občinskega odbora pozdravil zbrane.

Slavnostni govornik je bil doc. dr. Drago Papler, avtor knjige »Elektro Gorenjska in osamosvojitvena vojna leta 1991«. Med drugim je opisal pomen elektroenergetske infrastrukture  pri uresničitvi osamosvojitve Slovenije. V osamosvojitveni vojni za Slovenijo je bila elektrika pomembna z vidika pritiska na vojsko, ki je imela nalogo z agresijo preprečiti uveljavitev suverenosti države Slovenije. Odklopi elektroenergetskih naprav junija 1991 so potekali v nevarnih razmerah, bili pa so v veliko pomoč slovenski Teritorialni obrambi. »Pri opravljanju delovnih nalog je prišlo do incidentov– odvzema prostosti elektromonterjev na karavli Tromeja pri Ratečah in fizičnega obračuna nad nadzornikom na območju prisluškovalnega centra na Suhi pri Kranju. Transformatorski postaji sta bili poškodovani ob raketiranju RTV oddajnika Krvavec in v spopadu na karavanškem platoju. Prestreljena sta bila daljnovod za Kranjsko Goro in daljnovod na Brniku. Elektro distributerja iz Cerkelj sta kot diverzanta ponoči odklopila odcepni daljnovod za Letališče Brnik,« je spomnil.

Svoj nagovor pa je Drago Papler sklenil z besedami: »V znanju je moč! V sodelovanju je povezanost! S sinergijo ustvarjamo napredek! Naj sije sonce na elektroenergetiko, izrabimo naravne potenciale alpskega prostora za čim večjo energetsko suverenost. Šele, ko pride do izjemnih stanj, posebnih okoliščin, naravnih ujm ali pa izrednih razmer, se zavedamo, kako zelo je potrebna elektrika.«

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič je podelil zlati plaketi zveze Zvonetu Muleju in Vojku Vojvodi, v nagovoru pa med drugim spomnil ,  da je bila v osamosvojitveni vojni poleg oborožene komponente  pomembna tudi podpora civilne družbe in organizacij ter da je bil maja 1991 izstreljen prvi strel na delavca Elektra Maribor na Ptuju in ga ranil.

Srebrne plakete zveze veteranov so  prejeli Brane Ambrožič, Metka Rutar  Piber in  Zdenko Tratnik, bronaste pa Pavel Malej, Robert Martinčič in Silvo Repinc (na fotogrqfiji). Plakete sta podelila Peter Zupan, poveljujoči  TO na Gorenjskem leta 1991  in Janez Koselj, predsednik  območnega združenja Zgornja Gorenjska.

V kulturnem programu so poleg Veteranskega pevskega zbora sodelovali  tudi učenki in učenci  Osnovne  šole Žirovnica:  Peter in Marko Tolar, Bor in Erazem Knafelj,  Matija Ravnik, Iris Sedminek in Ema Babič pod mentorstvom Lidije Skoporec Knafelj,  Eve Jelenc Drozg in Miloša Jovanovič, program  pa je povezovala Marta Ježek.  

Pred srečanjem je delegacija občinskega odbora  položila cvetje na grob Albina Mraka, prvega predsednika Občinskega odbora Žirovnica.

 

Tekst in foto:

Robert Martinčič,

predsednik Občinskega odbora Žirovnica

 Vir: OZVVS Zg.Gorenjska

Slikovne priloge

  • 26. 10. 2019
    Prejemniki priznanj


Komentarji

PRIJAVA V UREJANJE
PODATKOV ČLANA

je z 28.2.2022 prestavljeno v novo, moderno responsive aplikacijo,
do katere dostopate na spodnji povezavi:

Prijava v Aplikacijo >>> ZVVS ČlanForum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 847
št. pogledov trenutnega uporabnika: 837
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 27.06.2022 07:57:27 | čas izdelave strani: 0,430s