< nazaj na novice

22. oktober 2019 / Pomembno

Kraj: Brežice

Ob 20-letnici uspešnega delovanja brežiški vojni veterani storili korak naprej

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice letos praznuje 20 let uspešnega delovanja. V ta namen smo brežiški vojni veterani v Mestni hiši Brežic 14. oktobra 2019 pripravili tiskovno konferenco, na kateri smo spregovorili o dosedanji uspešno prehojeni poti, bližnjih praznovanjih in novih programih. Predstavili smo tudi nov založniški podvig – obširen in bogat tekstovni in fotografski zbornik Brežiški teritorialci. Vodili smo jo Darko Udovič, vojni poveljnik 135. protidesantne čete Teritorialne obrambe Brežic in predsednik OZVVS Brežice, dr. Tomaž Teropšič, vojni poveljnik zaščitne enote 25. ObmŠTO Brežice in namestnik predsednika OZVVS Brežice ter Mitja Teropšič, zadnji poveljnik Teritorialne obrambe občine Brežice in avtor zbornika Brežiški teritorialci. Prisotni so bili tudi drugi ugledni vojni veterani Brežic.


Predsednik Darko Udovič je uvodoma povedal, da delujemo kot domoljubno, nepolitično, nepridobitno in nevladno društvo, ki združujemo udeležence in udeleženke priprav in vojne za Slovenijo iz občine Brežice. V nadaljevanju je spregovoril o zgodovini organizacije, katere korenine segajo v leto 1994, ustanovni zbor Območnega odbora Združenja veteranov vojne za Slovenijo Brežice pa smo imeli meseca decembra 1999 v Krški vasi. Leta 2001 smo se na zboru v Artičah preimenovali v Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brežice. Pri tem je opozoril na prisotne njegove predhodnike Edija Zanuta, Silvestra Jeršiča in Antona Supančiča ter na njihovo uspešno vodenje naše organizacije.


»Ena glavnih dejavnosti našega združenja je ohranjanje spomina na osamosvojitveno vojno leta 1991,« je poudaril predsednik. »V ta namen za člane pripravljamo več aktivnosti, na katerih se srečujemo in športno udejstvujemo. Da smo pri tem zelo uspešni priča velika količina osvojenih pokalov in medalj.« Del teh smo seveda predstavili javnosti. V nadaljevanju je povedal, da sodelujemo s sorodnimi združenji, zvezami in Slovensko vojsko. V teh letih smo postavili spomenike na lokacijah, kjer so  potekali spopadi z JLA in spominska obeležja v krajih, kjer smo imeli tajna skladišča orožja, streliva in minsko eksplozivnih sredstev Manevrske strukture narodne zaščite. Več let zapored organiziramo priljubljeni pohod po poteh brežiških teritorialcev. Izdali smo več zbornikov, kompletov razglednic in postavili več trojezičnih informativnih tabel. Sodelujemo z osnovnimi šolami in vsako leto peljemo devetošolce iz ene od šol na strokovno ekskurzijo na prizorišče enega od bojev osamosvojitvene vojne. Brežiški vojni veterani prirejamo in se udeležujemo številnih proslav in slovesnosti ter postajamo vse bolj prepoznavni v skupnosti.
Namestnik predsednika OZVVS Brežice dr. Tomaž Teropšič je opozoril na bližajoči se 30. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite (1990–2020) in zmage v osamosvojitveni vojni (1991–2021). V veteranski organizaciji imamo ob tem v načrtu kar nekaj novih programov. Brežiški vojni veterani načrtujemo postavitev centralnega spomenika osamosvojitvene vojne v Posavju v Brežicah in pri tem računamo na veliko pomoč občine Brežice. V mislih imamo več možnih lokacij (park med gimnazijo in Domom kulture, park pri nekdanjem domu TO in Milice …) za postavitev spomenika. Urejen park v ta namen bi poimenovali Park zmage. Postaviti želimo tri informativne trojezične table o osamosvojitveni vojni, denimo v parku pri osamosvojitveni lipi pri cerkvi sv. Roka, v parku »pri kosah« - Batičev spomenik na Bizeljski cesti v središču mesta; pri nekdanjem domu TO, pri OŠ Brežice ali v parku pod MC Brežice (nekdanjim Domom JLA). Z njimi želimo javnosti sporočiti, da je bila slovenska oblast sposobna zavarovati svojo suverenost in še, da je Teritorialna obramba ob minimalnih izgubah uspešno obranila Slovenijo.

Sodelovanje s šolami želimo dvigniti na višjo raven. V parku pri osnovni šoli Brežice bi postavili drog za dvig državne zastave in temu primerno uredili park oz. plato. Zastavo bi dvigovali v mesecu oktobru ob dnevu suverenosti. Plato oz. park bi poimenovali Plato (park) suverenosti. Pred vsakokratnim dvigom zastave oz. svečanostjo bi izvedli dve delavnici. Prva delavnica bi bila literarna delavnica. V sodelovanju z osnovno šolo oz. dotično profesorico npr. slovenskega jezika bi učenci in učenke pisali spis na temo Moj dedek teritorialec – slovenski bojevnik (in še ostali naslovi z domoljubno vsebino: Moja domovina je Slovenija; Korenine naše samostojnosti; Tam, kjer jaz živim; Slovenija je najlepša država na svetu; Tu je moj dom; Za domovino sem pripravljen storiti...). Najboljši avtor/ica spisa bi bil slavnostni govornik ob svečanem dvigu državne zastave. Verjamemo, da bi se dotični otrok te pozitivne izkušnje zapomnil za vse življenje in spet smo naredili korak naprej v nadgradnji domoljubne zavesti. Druga delavnica bi bila likovna delavnica. V sodelovanju z osnovno šolo oz. dotično profesorico npr. likovnega pouka bi učenci in učenke ustvarjali likovna dela na temo osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991 v Posavju. Najboljših šest del in še šest fotografij iz vojne bi sestavljalo manjši stenski koledar za naslednje leto, ki bi ga delili med otroke, njihove starše, vojne veterane in druge. Lahko pa bi z likovnimi deli naredili razstavo in jo umestili na steno hodnika v šoli. Razstavo bi vsako leto postavili na novo ali jo nadgrajevali z novimi deli. S tem bi dosegli veliko prepoznavnost med šoloobvezno mladino in krajani.

Ob koncu je dr. Teropšič najavil še izid nove knjige ob 30. obletnici osamosvojitve, ki jo že pripravlja upokojeni polkovnik Slovenske vojske Mitja Teropšič, njen delovni naslov pa bo Vojaški vidiki osamosvojitvene vojne v Posavju. V knjigi bodo opisane priprave na vojno in vsi zmagoviti boji, pa tudi dejstvo, da je bila Teritorialna obramba Posavja po letu 1985  dvakrat razglašena za najboljšo TO v Sloveniji. Leta naporov, usposabljanj, vojaških urjenj ter zagotavljanja materialnih pogojev za delovanje in dvigovanje bojne pripravljenosti enot in štabov Teritorialne obrambe so končno obrodila bogate sadove. Investicija v Teritorialno obrambo - oboroženo silo slovenskega naroda se je ob koncu tisočletja pokazala kot ena najboljših in učinkovitih investicij slovenskega naroda v vsej njegovi zgodovini. Teritorialna obramba je ob minimalnih izgubah uspešno obranila Slovenijo in postala ena najuspešnejših organizacij v zgodovini Slovencev.


Mitja Teropšič, drugi in zadnji poveljnik Teritorialne obrambe občine Brežice ter avtor  bogatega tekstovnega in fotografskega zbornika Brežiški teritorialci, je napovedal izid le-tega v novembru letos. Dejal je, da je »s tem izpolnil svoj dolg kot dolgoletni poklicni pripadnik občinskega štaba Teritorialne obrambe in poveljnik TO občine Brežice, do vseh brežiških teritorialcev in teritorialk, ki so v celotnem obdobju od leta 1968 pa vse do leta 1991 posvečali svoj prosti čas usposabljanju v enotah, štabih in poveljstvih.« Poudaril je, da knjigo posveča tudi Jerneju Molanu, edinemu padlemu teritorialcu v Posavju in njegovi družini ter nekaterim odlikovanim brežiškim bojevnikom, denimo vojaku Jožetu Šoštariču, nosilcu častnega vojnega znaka TO Republike Slovenije, ki je na Prilipah uničil tank M-84, poročniku Robertu Finku in Antonu Preskarju, nosilcema medalje za ranjence, stotniku Vinku Čančerju, višjemu vodniku 1. stopnje Branku Zoriču, poddesetniku Romanu Zofiču in pokojnemu ostrostrelcu Jožetu Šinku ter drugim. »To je prva knjiga, v kateri bo detajlno opisan razvoj Teritorialne obrambe v eni od slovenskih občin,« je še poudaril Mitja Teropšič, ki je v Teritorialni obrambi deloval od leta 1976. 250-stransko knjigo, ki bo izšla v nakladi 500 izvodov, nameravamo razdeliti vsem šolam v občini, knjižnici in javnim zavodom, občinskim svetnikom, nekdanjim teritorialcem in članom veteranske organizacije.

 
dr. Tomaž TeropšičVir: Tomaž Teropšič

Slikovne priloge

  • 22. 10. 2019
    Tskovno konferenco so vodili Mitja Teropšič, Darko Udovič in dr. Tomaž Teropšič

  • 22. 10. 2019
    Nekdanji predsedniki OZVVS Brežice

  • 22. 10. 2019
    Tiskovna konferenca OZVVS Brežice


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 914
št. pogledov trenutnega uporabnika: 895
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 11:16:29 | čas izdelave strani: 0,406s