< nazaj na novice

23. september 2019

Kraj: Idrija

Pohod po bojnih poteh in srečanje pripadnikov Jurišnega odreda TO Idrija

Pohod po bojnih poteh enot TO Idrija in srečanje nekdanjih pripadnikov Jurišnega odreda Teritorialne obrambe TO,  ki je potekal v  nedeljo, 15. septembra 2019, sodi  med aktivnosti, ki jih že nekaj let zapored organizira OZ VVS Idrija Cerkno in katere namen je, da se nekdanji soborci  ponovno srečajo v prijetnem druženju obudijo spomin na dneve, ko so leta 1991 prijeli za orožje v obrambo naše nove države.


Prireditev se je pričala na Starem placu v Idriji, ko je na pot proti Hleviški planini odšla pohodna kolona dobrih trideset pohodnic in pohodnikov. Po poldrugi uri hoda so pohodniki prispeli  k Planinski koči na Hlevišah, kjer je bil cilj pohoda. Tam so jih pričakali tudi drugi udeleženci, zbrala se jih je dobra stotnija in srečanje z njimi  je bilo zelo prisrčno.


Na prireditvenem prostoru pod planinsko kočo se je prireditev nadaljevala s spominsko slovesnostjo. Nekdanji komandant Jurišnega odreda Vladimir Sedej je po intonirani himni, uvodoma nagovoril prisotne.  Sedej je  med drugim  dejal:  »V našem, odredu nas je bilo okrog 150, zbrani smo bili z vseh koncev idrijskega in cerkljanskega. Bili smo različnih starosti od 20  pa do 43 let. Nekateri smo bili skupaj v enotah TO že dolga leta, nekateri ste pravkar prišli iz JLA. Kot smo ugotavljali ob naključnih srečanjih, je bila pri številnih nekdanjih pripadnikih odreda prisotna želja, da bi se še kdaj dobili  in skupaj obudili spomine na tisti čas.«


V nadaljevanju pa so se  udeleženci z minuto molka poklonili spominu na dvanajst soborcev, ki  so se v obdobju  po osamosvojitvene vojne žal za vedno poslovili.


V imenu OZ VVS je udeležence nagovoril predsednik Marijan Platiše, ki je v imenu  veteranske organizacije nekdanjim teritorialcem izrekel vso priznanje in zahvalo za njihovo  vdanost  služenja domovini in za njihovo sodelovanje v osamosvojitveni vojni.
Udeležence sta nagovorila tudi podžupan Občine Idrija Brane Lapajne in državni svetnik ter predsednik   občinskega odbora Združenja za ohranjanje vrednot NOB Bojan Režun.


V priložnostnem kulturnem programu je glasbenik, pisatelj in kolumnist Dare Likar, ki je bil tudi pripadnik Jurišnega odreda,  prebral esej v katerem  je opisal  svoje  spomine na dogodke, predvsem pa na občutke v tistih dneh, ko so odhajali v vojno.  Dijakinja Neža Carli, pa je  prebrala svoj zapis spominov njenega strica, soborca Jurišnega odreda  Danila Carlija, ki ga je kot učenka 7.razreda OŠ Sp. Idrija napisala v okviru 6. literarnega natečaja »tudi pri nas je potekalo osamosvajanje« in, ki je bil nagrajen kot najboljši  literarni prispevek iz te šole. Z  glasbenim vložkom pa je kulturni program zaključil Albert Lapajne.
Nekdanji komandant odreda Vladimir Sedej je nato orisal bojno pot Jurišnega odreda od formiranja do  zaključka osamosvojitvene vojne.  Svoj nagovor je zaključil z mislijo: « Smo eden najboljših dokazov za to, da kontinuiteta razvoja TO v Sloveniji ob tako imenovanih demokratičnih spremembah ni bila prekinjena. Dokazali smo, da smo bili enako pripravljeni braniti domovino neglede na to ali bi bila ta ogrožena z vzhoda, zahoda, severa ali, česar prej nismo pričakovali, z juga. Leta 1991 smo pa lahko opravili svoje naloge zato, ker smo za to usposobili v prejšnjih dveh desetletjih«.


Spominsko svečanost pa so udeležencu zanosno zaključili, s Primorsko himno »Vstajenje Primorske«.


Po kosilu pa so se udeleženci povzpeli na vrh Hleviške planine, kjer so ob lepem razgledu na okoliške griče in grape  v sproščenem pogovoru pokomentirali bojne poti in  območja delovanja Jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija v osamosvojitveni vojni.
 
OZVVS Idrija-CerknoVir: Ozvvs Idrija-Cerkno

Slikovne priloge

  • 23. 09. 2019
    Nagovor Vladimirja Sedeja, nekdanjega komandanta Jurišnega odreda

  • 23. 09. 2019
    Nekdanji pripadniki Jurišnega odreda TO Idrija, zbrani na srečanju


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 683
št. pogledov trenutnega uporabnika: 668
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 04:25:10 | čas izdelave strani: 0,411s