< nazaj na novice

17. september 2019

Kraj: ZALOKE-PIVKA 14. 9. 2019

OZVVS Krško

OZVVS Krško organiziralo strokovno ekskurzijo za osnovnošolce.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krško, je že tretje leto zapored na začetku šolskega leta organiziralo strokovno ekskurzijo, na temo osamosvojitvene vojne. Na letošnjo ekskurzijo smo popeljali 40 učencev iz OŠ Koprivnica, OŠ Krško in OŠ Podbočje. Za učence sta poskrbeli dve učiteljici, za strokovno organizacijo in predstavitev pa sta bila zadolžena veterana Zdenko Mohar in Noč Branko. Na avtobusu smo predstavili namen strokovne ekskurzije. Najprej smo se ustavili pri spomeniku v Zalokah pri Smedniku, posvečenemu bitki v Krakovskem gozdu. Predstavili smo potek bitke v Krakovskem gozdu in zakaj je sploh prišlo do napada na Slovenijo leta 1991. Učenci so si ogledali spomenik in na informativni tabli ob spomeniku prebrali še podrobnosti o dogodkih iz polpretekle zgodovine na našem območju.

Med vožnjo smo si iz avtoceste ogledali tudi spomenik na Medvedjeku. Cilj naše ekskurzije je bil Vojni muzej v Pivki, kjer nas je sprejela prijazna vodička. Ogledali smo si staro lokomotivo, tanke, težko oborožitev in letala iz prve in druge svetovne vojne. Poudarek je bil na ogledu eksponatov in slikovnega gradiva iz časa naše nekdanje skupne države in osamosvojitvene vojne v letih 1990 in 1991, ko smo dobili svojo samostojno državo, Republiko Slovenijo. Učenci so izvedeli nekaj o življenju v naši domovini pred osamosvojitvijo. Med eksponati so si ogledali tudi kupolo tanka, ki je bil onesposobljen in uničen v bitki na Prilipah pri Brežicah. V Muzeju se je odvijala tudi predstavitev dejavnosti Slovenske vojske, kjer so učenci lahko spoznali o možnostih za poklic vojaka. Še posebej so bili navdušeni, ker so si lahko ogledali helikopterja Slovenske vojske in lahko tudi v notranjost sedli.

Po ogledu muzeja smo se odpeljali v vojašnico v Pivki. Tam so nas prijazno sprejeli. Peš smo odšli do tankovskega poligona, kjer so nas pogostili z vojaškim »pasuljem«. Vrhunec in verjetno največji užitek udeležencev strokovne ekskurzije je bila vožnja s tanki po poligonu. V popoldanskih urah smo se dobre volje in polni vtisov vračali proti domu.

 

Vir: Zdenko Mohar in Branko Noč

Slikovne priloge

 • 17. 09. 2019
  Pivka 3

 • 17. 09. 2019
  Pivka 2

 • 17. 09. 2019
  Pivka 1

 • 17. 09. 2019
  Zaloke 2


 • 17. 09. 2019
  Zaloke 1


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 686
št. pogledov trenutnega uporabnika: 656
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:52:35 | čas izdelave strani: 0,416s