< nazaj na novice

13. julij 2019 / Pomembno

Kraj: Ajdovščina

15. Veteranski pohod iz Nanosa na Triglav

Veterani vojne za Slovenijo območnih združenj OZVVS Ajdovščina/Vipava, ter pridruženi člani za vrednote OZ NOB Ajdovščina/Vipava, smo se po letu dni ponovno odpravili na to dolgo pot. Pot, katero vodimo pod geslom:  »Po poteh spomina in opomina obeh vojn med 1941-1945, ter 1991!«
Cilj in vrednota pohoda sta udeležba, ter srečanje vseh pohodnikov veteranskih območnih organizacij iz različnih krajev Slovenije na vrhu Triglava, s proslavo na Kredarici. Vsi pohodi pa so posvečeni v čast prvega pristopa partizanske patrulje na vrh našega očaka leta 1944 in njegove osvoboditve, ter osamosvojitve Slovenije leta 1991. Zaključek in vrhunec zadnjega dejanja smo zaključili v soboto z glavno oz. osrednjo proslavo na Rudnem Polju na Pokljuki.
Pohoda se je udeležilo in uspešno zaključilo vseh 11 pohodnikov veteranov. Od tega 7 veteranov OZVVS Ajdovščina / Vipava in 4 pridruženi člani za vrednote NOB OZ Ajdovščina / Vipava.
Pohod smo pričeli v ponedeljek s skupnim startom izpred Vojkove koče na Nanosu in njenih obeležij vojn leta 1991, Tigr in spomenika Janka Premrla-Vojka. Kot gost nas je v prvem dnevu od starta do cilja častno spremljal tudi nekdanji župan občine Ajdovščina tovariš Marjan Poljšak.
Pot nas je v prvem svežem dnevu vodila po južnem robu Nanoške planote, kjer smo kmalu uzrli več Gamsjih tropov divjadi. Nadaljevali smo v Vipavsko dolino proti cerkvici Sv. Nikolaja, na Gradišče. Tudi tu nas je sprejel nekdanji  župan občine Vipava g. magister Ivan Princes. Nadaljevali smo v Vipavo, Žapuže kjer smo imeli večji postanek. Po dobrem kosilu z domačimi dobrotami smo nadaljevali v zaselek Grivče, Izvir Hublja, ter se v Gorenjah povzpeli pod goro po stari »Reslerjevi« cesti  do Iztokove koče pod Golaki, kjer je bil zaključek prvega dne.

Naslednji dan smo zgodaj zjutraj štartali proti Tolminu. Pot nas je vodila na Malo Lazno, Lokve, strm spust v Čepovan in Čepovansko dolino, nadaljevali v najdaljši in naporen spust do Mosta na Soči do Tolmina v kamp »Siber« z daljšim počitkom. Nadaljevali smo mimo Tolminskih korit, na Planino v Pologu, kjer so nam tamkajšnji lovci in naši prijatelji prepeljali nahrbtnike do lovske koče. Sami pa smo s strmim vzponom do izvira Tolminke nadaljevali do Lovske koče na »Vrtičih.

Tretji dan, prav tako zgodaj kot preostale dni, pričnemo z najstrmejšim dnem pohoda v visokogorje. Pot nas je vodila po strmi poraščeni skalni polici v cikcak »mulatieri« na sedlo Prehodci. Od tu smo prešli po planinski poti do ostankov nekdanjih italijanskih utrdb »Na Lepočah«, ter nadaljevali na Bogatinsko sedlo do koče na Komni. Na tej točki se srečamo s prijatelji pohodniki:, Radovljica-Triglav, Cerje-Triglav in Kum-Triglav.

Četrti dan ponovno zgodaj, skupaj s pohodniki iz Radovljice in Kuma nadaljujemo pohod po dolini Triglavskih jezer, čez mukotrpne Hribarice, vse tja do koče na Doliču.
Peti dan. Dan za vzpon na vrh Triglava. Start ob 06 uri zjutraj. Do vrha ni daleč,…tam do največ 2,5 ure hoda. Vendar je več kot 140 kilometrov in višinskih razlik za nami. Tako postane korak za vsakim nadaljnjim korakom bolj naporen. Kmalu potem, ko iz strme strmine preidemo čez rob na Triglavske pode in ko se Dolič pod nami izgubi, ga uzremo. Oh kako je lep, čeprav blizu, pa vendar le še daleč. Pred meliščem in vstopom v steno se navežemo, pregled vozlov, čelade na glavo, nekaj varnostnih napotkov in že smo v prvih klinih. Skala je po nočnem dežju tokrat mokra in nevarna, kar ob izstopu iz Triglavske škrbine kmalu okusim tudi sam. Nedolžen zdrs in močan padec na levo golen mi povsem vzame moč. Nato pade drugi, nakar uberemo drugo smer in se spolzki skali izognemo.
Po dobri uri plezanja v »Triglavski Škrbini« in JZ grebenu vršne Triglavske piramide, skupaj dosežemo vrh naše domovine natanko ob 08:45 uri.
Po veselju in ovekovečenju pristopa je kmalu sledil spust na Kredarico.

Šesti dan še pred sončnim vzhodom utrujeni odidemo preko »Kalvarije«, in Vodnikovega doma na Rudno Polje na Pokljuki. Kako prijeten je tuš v tamkajšnjem vojaškem centru, ko vse več obiskovalcev z avtobusi in avtomobili prihaja na osrednjo prireditev. Slednja se je v prelepem vremenu pričela z mimohodom vseh pohodnikov po skupinah, praporščakov veteranskih, borčevskih in domoljubnih organizacij. Slavnostni govornik je bil zamejski Slovenec in predsednik združenja partizanov iz Doberdoba g. Patrik Zulian. Posebne pozornosti pa so bili deležni vsi pohodniki, saj so pohodniki iz Radovljice in Kuma slavili svoj 10 jubilejni pohod. Naš Nanos pa 15-tega.

Z  Nanosa na Triglav smo hodili: Valter Likar iz Podrage (vodja pohoda), Anton Kreševec in Stanislav Rovtar iz Kamenj, Marjan Vidmar iz Kovka, Marjan Vidmar iz Ustij, Zmago Stegovec iz Ajdovščine, Ivo Saksida iz Zalošč, Martina Vodopivec iz Žapuž (njen oče je bil v skupini, ki je leta 1944 nesla zastavo na Triglav), Fras Borut iz Dolge Poljane, Božo Vidic iz Predmeje in Katja Žagar iz Nove Gorice. Za posebno logistično oskrbo s prevozom pa sta za nas skrbela Danilo Vodopivec »Dani« iz Žapuž in predsednik pokrajinskega odbora PO ZVVS za severno Primorsko g. Jožef Člekovič iz Sela.

Zahvaljujemo se vsem podpornikom ki so nam kakorkoli pomagali pri izvedbi tega pohoda,

Zahvale obema nekdanjima županoma obeh občin za dolgoletno podporo Marjanu Poljšaku in Ivanu Princesu in današnjemu županu g. Tadeju Beočaninu za izjemno podporo našega pohoda.  Gostom, ki so nas obiskali, med njimi predsednik PD Ajdovščina g. Cvetko Ušaj z družino, nekdanji predsednik OZVVS Ajdovščina/Vipava tov. Ivan Marc in polkovnik Emil Velikonja iz Predmeje. Hvala vsem, ki so nam nudili hrano in dobrote na naši dolgi poti in nam vlili dodaten kanček poguma da cilj dosežemo. HVALA.

Valter Likar
vodja pohodaVir: Valter Likar

Slikovne priloge

 • 18. 07. 2019
  Na Pokljuki

 • 18. 07. 2019
  Mimohod

 • 18. 07. 2019
  Vrh domovine

 • 18. 07. 2019
  Proti vrhu


 • 18. 07. 2019
  Z obema nekdanjima županoma na Gradišču

 • 18. 07. 2019
  Planike

 • 18. 07. 2019
  Lilija


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 846
št. pogledov trenutnega uporabnika: 824
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 27.11.2021 00:34:49 | čas izdelave strani: 0,411s