< nazaj na novice

17. junij 2019 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Odgovor na članek v reviji Reporter z naslovom: Mrlakov kotiček v muzeju osamosvojitve v Velenju

Prav zanimivo je, kako se v reviji Reporter spomnijo sestreljenega pilota Tonija Mrlaka samo ob obletnici  sestrelitve oziroma takrat, ko v Ljubljani pripravijo spominski pohod v spomin na ta dogodek.
Tokrat jih moti t.i. "Mrlakov kotiček", ki se nahaja v sklopu stalne zbirke Spominskega centra 1991 v Velenju. Da imamo tako zanimiv in poučen muzej, v katerem so zbrani predmeti in predstavljeni dogodki Šaleške in Zgornje Savinjske doline gre zasluga predvsem občini Velenje ter vojnim veteranom OZVVS Velenje in ZPVD Sever za Celjsko območje.
Da je v muzeju poseben kotiček posvečen pristanku helikopterja na Golteh in njegovo varovanje ni in ne sme biti nobeno presenečenje. S helikopterjem sta prebegnila Jože Kalan in Bogo Šuštar, ki sta bila v enoti pod poveljstvom Tonija Mrlaka in sta bila dobro seznanjena z njegovim delovanjem  še pred samimi oboroženimi spopadi.  Prav tako ni za zanemariti dejstva, da sta ravno Kalan in Šuštar z veseljem sodelovala pri pripravi tega dela muzejske zbirke.
Medtem, ko se velenjskim vojnim veteranom očita da so varuhi socializma, se očitno namerno pozablja na dejstvo, da so se pripadniki stalne sestave velenjskega štaba TO pod poveljstvom Jožeta Prislana javno uprli oddaji orožja. To je bil tudi čas, ko je načelnik oddelka za ljudsko obrambo v Kočevju veselo oddajal orožje in je bil v krogih Slovenske teritorialne obrambe bolj poznan, kot poveljujoči slovenskemu ešalonu na vojaški paradi v Beogradu.
Temu vsakokratnemu pogrevanju tragične zgodbe Tonija Mrlaka, ki mu je s strani države uradno priznan status vojnega veterana osamosvojitvene vojne, bi se lahko ognili, če bi se  tisti trije politiki (Janša, Bavča, in Kacin), ki so poznali delovanje Tonija Mrlaka pred in v začetku agresije jasno in pošteno opredelili o njegovi vlogi  in s tem preprečili izkoriščanje Tonija Mrlaka v politične namene.

 

Mitja Jankovič

generalni sekretarVir: ZVVS

Slikovne priloge

  • 17. 06. 2019
    Toni Mrlak

  • 17. 06. 2019
    sestreljeni helikopter T. Mrlaka

  • 17. 06. 2019
    Toni Mrlak in Jelko Kacin


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. SREČKO KRIŽANEC , 18.06.2019 21:14
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
srecko.krizanec@gmail.com

Spoštovani generalni sekretar Mitja Jankovič!

Odlično napisano in čestitam za odgovor. Tako podle in do skrajnosti podla glasila kot so Reporter in Demokracija ni nikjer na svetu. Sram jih naj bo.

Srečko Križanec

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 933
št. pogledov trenutnega uporabnika: 899
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:22:35 | čas izdelave strani: 0,417s