< nazaj na novice

11. junij 2019 / Pomembno

Kraj: Štore

V Štorah smo praznovali dan Primoža Trubarja

Glede na dejstvo, da so državni prazniki izjemno pomembni in so dela prosti ali ne, je zelo pomembna njihova sporočilna vrednost. Za to smo v častniški in veteranski organizaciji soglasno sprejeli sklep, da bomo vsak praznik proslavili v mejah zmožnosti kar v svojih društvenih prostorih.

Pripravimo krajši kulturni program in družabno srečanje. Tako sem ob dnevu Primoža Trubarja, ki se je rodil junija 1508, opisal njegovo življenje in neprecenljive zasluge za avtorstvo prvih tiskanih knjig v slovenskem jeziku. Bil je tudi ustanovitelj ter nadzornik prve protestantske cerkve v Vojvodini Kranjski. Z abecednikom in katekizmom je okoli leta 1550 položil temelj slovenski književnosti, poslovenil je novi testament, psalme, Lutrovo postilo in priredil več izdaj cerkvene pesmarice. Bil je protestantski duhovnik, prevajalec in pisatelj.

Služboval je v več krajih na slovenskem in bil zelo skrben gospodar. Prenavljal je cerkve in župnišča v Celju, Laškem in drugod. Seznanil se je z deli Martina Lutra in ostalih reformistov, predvsem švicarskih. Zaradi svojega delovanja in svojih nazorov mu je pretila ječa. Odšel je v Nemčijo, kjer je 28. junija 1586 umrl. To je seveda na kratko opisana njegova življenjska pot.

Kakšno neverjetno naključje in skrivnostna povezanost. Rodil in umrl je prav v juniju. V mesecu, ko smo po 433 letih od njegove smrti Slovenci razglasili samostojnost in 25. junija praznujemo dan državnosti.

Veličina Primoža Trubarja je v izdaji prvih slovenskih knjig. Veterani vojne za Slovenijo pa smo prvič v zgodovini leta 1991 pripomogli k samostojni  Sloveniji. Vmes je preteklo dolgih 441 let.Srečko Križanec
predsednik OZVVS ŠtoreVir: Srečko Križanec

Slikovne priloge

  • 11. 06. 2019
    Bankovec - Primož Trubar

  • 11. 06. 2019
    Primož Trubar


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 673
št. pogledov trenutnega uporabnika: 666
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 10:01:09 | čas izdelave strani: 0,411s