< nazaj na novice

15. april 2019 / Pomembno

Kraj: Kungota

OZVVS Občin Kungota, Pesnica in Šentilj

5. spominski pohod »Šentilj 1991« na območju Občine Kungota

V soboto 13. aprila je bil izveden 5. tradicionalni spominski pohod »Šentilj 1991«, ki je v organizaciji Območnega združenja VVS občin Kungota, Pesnica in Šentilj letos potekal na območju Občine Kungota. V sklopu pohoda  je bilo izvedeno tudi odkritje spominske plošče za tajno skladišče orožja in streliva TO v letu 1991 na družinski kmetiji Leber-Vračko na Jedlovniku.

Ob podpori Občine Kungota ter sodelovanju drugih veteranskih in domoljubnih organizacij iz našega območja se je zbralo preko 80  pohodnikov pri svečinskem gradu, kjer jih je pozdravil in predstavil program pohoda Srečko Cehnar, predsednik OZ VVS in poveljnik obmejnih enot TO na širšem območju Šentilja leta 1991. Sledil je krajši pohod do družinske kmetije Leber – Vračko, kjer so jih gostitelji pričakali ob igranju mladega harmonikarja Martina Planteva.

Po prijetni pogostitvi je Alenka Leber-Vračko predstavila njihovo družino in zgodovino kmetovanja. Na slovesnosti so sodelovali tudi praporščaki s prapori vseh veteranskih in domoljubnih organizacij.

Po slovenski himni je zbrane pozdravila županja Občine Kungota Tamara Šnofl, ki se je še posebej zahvalila vojnim veteranom in drugim sodelujočim v procesu osamosvajanja Slovenije. Program sta s harmoniko in petjem domoljubnih pesmi  popestrila Martin Plantev s sestro Gabi. Nekaj pesmi avtorice in občanke Kungote Anice Horvat sta prebrali Katja in Alenka Leber-Vračko. V vojaškem stilu je sledila predstavitev pesmi prvega slovenskega generala Rudolfa Maistra iz pesniške zbirke Kitica mojih, ki je izšla pred 90-timi leti. Z močnimi čustvi jo je predstavil Franc Račel, sekretar OZ SČ.

Nato je slavnostni govornik, upokojeni brigadir SV mag. Vladimir Maher, takratni poveljnik OŠTO in organizator MSNZ 1990 za območje takratne občine Pesnica, obujal spomine na usodna dogajanja v Sloveniji, ki so leta 1991 uspešno zaključila proces osamosvajanja z razglasitvijo samostojne države Slovenije. Vrhunec dogajanja je bil ob odkritju spominske plošče na hiši družinske kmetije Leber – Vračko, ki so ga opravili Srečko Cehnar, županja Tamara Šnofl in Ivan Vračko.

Ob koncu je sledila zahvala sodelujočim v programu, članom družinske kmetije Leber-Vračko za hrabro dejanje v 1991 in pogostitev ter zahvala vsem, ki so dali svoj prispevek v času osamosvajanja Slovenije.  Pohodniki so opravili še krajši ogled družinske kmetije s področja vinogradništva in živinoreje, ki sta ga izvedli Katja in Barbara.

Skozi izvajanje programa je bila prisotna misel o slovenskem jeziku, ki je temelj slovenskega naroda, o očetu slovenskega naroda Trubarju, o pomladi narodov in ideji za jezikovno poenotenje Slovencev, o prispevku Slomška, Maistra in drugih velikih sinovih slovenskega naroda za Slovenstvo, pa o prispevku slovenskih partizanov v času bojev NOB ter o obrambnih in civilnih strukturah, ki so ob podpori slovenskega naroda v procesih osamosvajanja Slovenije 1990/91 uresničili sanje mnogih slovenskih rodov -  izborili svojo samostojno državo Slovenijo.

Program je bil zaključen s kitico iz Prešernove Zdravljice ter s vprašanjem kaj bi o dogajanjih v današnji Sloveniji rekel prvi oče slovenskega naroda Trubar. 

Po okrepčilu so pohodniki nadaljevali s pohodom v smeri srčka in kmetije Dreisiebner ter nato do svečinskega gradu, kjer so z druženjem in obujanjem spominov na prelomne dogodke 1990/91 zaključili svoj spominski pohod »Šentilj 1991«.
DK, 14. 4. 2019Vir: OZVVS KPŠ

Slikovne priloge

 • 15. 04. 2019
  Odkritje spominske plošče

 • 15. 04. 2019
  Praporščaki

 • 15. 04. 2019
  Pohodniki

 • 15. 04. 2019
  Spominska plošča


 • 15. 04. 2019
  Slovesnost pred odkritjem

 • 15. 04. 2019
  Nastopajoča

 • 15. 04. 2019
  Pred domačijo

 • 15. 04. 2019
  Pred domačijo


 • 15. 04. 2019
  Pred domačijo

 • 15. 04. 2019
  Udeleženci pohoda


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 733
št. pogledov trenutnega uporabnika: 713
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 15.04.2021 15:51:42 | čas izdelave strani: 0,415s