< nazaj na novice

06. april 2019 / Pomembno

Kraj: Hrastnik

Pobuda veteranov vojne za Slovenijo

ZVEZA VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO
Rojčeva 16
1000 LJUBLJANA


SPOROČILO ZA JAVNOST

Delegati in drugi udeleženci glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Hrastniku smo ob koncu zasedanja sprejeli posebno izjavo za javnost, v kateri   vnovič izpostavljamo in javno opozarjamo na  vse  pogosteješe pojave fašizma, neonacizma, rasne nestrpnosti, sovražnega govora in ksenofobije.Naša zaskrbljenost ob tem je toliko večja zarad dejstva, da novodobni neofašizem danes sploh ni samo težava sosednje Italije, pač pa celotne Evrope. Zveza veteranov vojne za Slovenijo kot nevladna veteranska in domoljubna organizacija civilne družbe, ki šteje preko 24-tisoč članov, vse te pojave odločno obsoja, saj se zavzemamo za strpnost, resnicoljubnost, sožitje in sodelovanje med narodi in državami ter za demokratični dialog o vseh odprtih vprašanjih in problemih sodobne družbe v zaostrenih mednarodnih razmerah. Pri tem pa posebej terjamo dosledno spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki morajo veljati v sleherni demokratični državi in družbi. Zasrkbljeni smo tudi zaradi  vse  pogostejših primerov  grobega potvarjanja zgodovine in zanikanja antifašistinih temeljev, na katerih je zgrajena sodobna Evropa.
Zato je glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Hrastniku  sprejel naslednjo izjavo za javnost:

» Veterani vojne za Slovenijo, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, najostreje obsojamo fašistoidne izjave najvišjih politikov sosednje Italije ter predsednika evropskega parlamenta. Tistega parlamenta, v katerem sedijo tudi naši evro poslanci in  velikokrat ne odreagirajo na vse pogostejše primere novodobnega fašizma in odkritega zanikanja antifašizma. Veterani vojne za Slovenijo podpiramo stališča našega državnega vodstva, da to ni bilo prvič, da smo  z italijanske državne ravni slišali zgodovinske ocene in politična stališča, ki med Slovenci vzbujajo ogorčenje in zaskrbljenost. Zato toliko bolj zaskrbljeni opozarjamo, da se tudi po naši oceni na slabše spreminja evropski kontekst sožitja in enotnosti, v katerem postajajo take ocene in stališča še posebej skrb vzbujajoči. In v zaostrenih mednarodnih razmerah, kakršnim smo priče, zelo nevarni.Zato se odločno pridružujemo antifašističnim silam, saj rasitična in ksenofobna gibanja, ki so v neverjetnem vzponu, ne pomenijo nič dobrega in v končni fazi ogrožajo celo parlamentarno demokracijo.
Veterani vojne za Slovenijo  obžalujemo nedolžne žrtve vseh vojn,  hkrati pa zelo  jasno in odločno zavračamo ponarejanje zgodovinskih dejstev. Ob tem pa nekoliko razočarani ne razumemo  neodločnega odziva nekaterih naših  političnih strank, njihovih voditeljev  in  dela slovenskih evroposlancev na pojave odkritega prevrednotenja zgodovine, ki služi tudi novemu razraščanju nacifašizma. Pričakujemo, da bo takšne in podobne neodločnosti  vse manj in da bo evropski duh svobode in demokracije preveval vse ustanove  EU in s tem tudi države članice. Za kaj takega pa potrebujemo odločnost in pokončno držo vseh, ki smo jim  zaupali vodenje nacionalnih držav in evropskih institucij. Fašizem in nacizem v Evropi sta dejstvo, oba pa sta imela za cilj uničenje slovenskega naroda. In ravno zaradi tega  veterani vojne za Slovenijo, ki smo pred 28-timi leti stopili v bran mladi demokratični državi Sloveniji in skupaj s takratno Milico in drugimi strukturami obranili njeno neodvisnost,  opozarjamo, da se je treba vsemu temu odločno upreti in storiti vse, da se preneha s potvarjanjem zgodovine in da se naredi konec zgodovinskemu revizionizmu. Veterani vojne za Slovenijo  namreč ne moremo mimo obsodbe enostranske, neobjektivne in tudi selektivne interpretacije zgodovinskih dejstev. Vsi ti pojavi v Evropi v 21. stoletju  v naši neposredni soseščini, na naših mejah na zahodu, vzhodu in jugu, so povsem nesprejemljivi in vredni vse obsodbe, saj so v popolnem nasprotju z vrednotami, na katerih je zgrajena in zasnovana  moderna združena Evropa«.


V Hrastniku, 6. aprila 2019
                       

                                                                 ZVEZA VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO
                                                                                   Ladislav LIPIČ, predsednikVir: ZVVS

Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 672
št. pogledov trenutnega uporabnika: 645
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 15.04.2021 15:25:53 | čas izdelave strani: 0,386s