< nazaj na novice

09. november 2018 / Pomembno

Kraj: Idrija

Obeležje tajnemu skladišču orožja bo na Kolektorju imelo častno mesto

Spomin ima nenavadno lastnost, da se v svojem bistvu nikoli ne pokvari. Ne glede na to, kako ga od zunaj spreminjamo, lepšamo ali barvamo, ostane resničen. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo se je v petek 9.11.2018 oddolžilo  spominu na enega  pomembnih dogodkov, ki se je v letih 1990 – 1991   odvil na območju občine Idrija.
Na slovesnosti, ki so jo obiskali številni veterani in gostje, med njimi:  Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov Slovenije, Vito Berginc, nekdanji poveljnik 63. Območnega štaba TO Tolmin, Drago Vidrih, nekdanji načelnik MSNZ Severne primorske, Stojan Petrič predsednik Nadzornega sveta koncerna Kolektor, Bojan Režun, Državni svetnik, Bojan Sever, župan občine Idrija, Jožef Člekovič in Vladimir Sedej,  predsednik in podpredsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Severne Primorske,  Angel Vidmar, predsednik Društva veteranov Sever  za Severno Primorsko, predstavniki PP Idrija, Brane Tušar, predsednik Območnega združenja Slovenskih častnikov Idrija-Cerkno ter  predstavniki sosednjih veteranskih združenj: Ajdovščina, Nova Gorica, Brda, Kanal, Gornje Posočje, Logatec in Vrhnika, so  na pročelju upravne stavbe koncerna Kolektor  v Idriji, odkrili spominsko obeležje tajnemu skladišču orožja in streliva Teritorialne obrambe Idrija, ki je v prostorih tega podjetja delovalo v letih 1990 in 1991.
Prva lokacija tajnega skladišča orožja je bila v zaklonišču pod upravno stavbo, nato pa so ga preselili  v transformatorsko postajo  sosednje stavbe v kateri je sedaj podjetje  Ascom. Vodstvo in zaposleni so tedaj pomembno prispevali, da so se enote Teritorialne obrambe Idrija lahko opremile in oborožile ter nato izvajale svoje bojne naloge.
Uvodoma je prisotne pozdravil predsednik Območnega združenja Zorko Velikanje, ki je v svojem nagovoru orisal tudi vlogo Teritorialne obrambe Idrija pri vojaškem zavarovanju osamosvojitvenih procesov.
V imenu domačina, koncerna Kolektor je navzoče nagovoril Radovan Bolko predsednik uprave Kolektorja, ki je poudaril, da je bil  Kolektor razvoju Teritorialne obrambi v Idriji vseskozi naklonjen in, da bo spominsko obeležje, ki ga odkrivamo, na Kolektorju imelo častno mesto.
Župan Bojan Sever je udeležence  pozdravil v imenu občine Idrija. Poudaril je  pomen enotnosti za doseganje skupnih ciljev, ter ohranjanje zavedanja, da nam država ni bila dana ampak se je bilo potrebno zanj tudi boriti.
Kot slavnostni govornik  je ob odkritju spregovoril Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.  V  svojem nagovoru je orisal zgodovinske trenutke, ko smo Slovenci zbrali pogum in ob aktivnostih Teritorialne obrambe zagotovili osamosvojitev države. Vojna za Slovenijo je bila vojna nas vseh. Spoštujmo in bodimo hvaležni vsem, ki so po svojih močeh pomagali pri tem, je dodal.  Poudaril  je  velik pomen slovenske Teritorialne obrambe, katere 50. letnico ustanovitve obeležujemo letos, za vojaško zavarovanje slovenskih osamosvojitvenih procesov  ter za dosego zmage v osamosvojitveni vojni. Ker je šlo za zelo veliko enotnost Slovenije, so vsi tedanji dogodki zelo pomembni v  tem izjemnem delu slovenske zgodovine.
Spominsko ploščo sta ob častnem postroju praporščakov in nekdanjih teritorialcev, odkrila veterana vojne za Slovenijo Bojan Furlan, ki je bil v času osamosvajanja odgovoren za oborožitev in opremo enot in  Maro Brus, predstavnik Koncerna Kolektor, ki je bil  pomočnik komandanta za zaledje v Diverzantskem odredu Teritorialne obrambe Idrija.
Posebno veličino svečanemu dogodku pa so v zaključnem delu svečanosti, s svojimi nastopi  dodali glasbeni gostje:  igralka in pevka Lara Jankovič in Idrijski kvartet saksofonov.

Marijan PlatišeVir: Marijan Platiše

Slikovne priloge

 • 12. 11. 2018
  Spominsko obeležje na pročelju upravne stavbe koncerna Kolektor

 • 12. 11. 2018
  Udeleženci slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja

 • 12. 11. 2018
  Svečanosti so se udeležili številni ugledni gostje

 • 12. 11. 2018
  Radovan Bolko, predsednik uprave Kolektorja


 • 12. 11. 2018
  Ladislav Lipič, predsednik ZVVS

 • 12. 11. 2018
  Igralka in pevka Lara Jankovič ter idrijski kvartet saksofonov


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1106
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1087
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:38:16 | čas izdelave strani: 0,429s