< nazaj na novice

25. oktober 2018 / Pomembno

Kraj: Celje

Dan suverenosti – 25. oktober 2018

25. oktobra 1991 je ob 23.45 uri slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske armade, takrat že nam tuje vojaške sile. Slovenija je ostala sama s svojimi obrambnimi in varnostnimi silami, s Teritorialno obrambo in Milico. Na ta dan je Slovenija postala suverena država, na katero smo bili in smo ponosni še danes. Uresničile so se želje naših prednikov, da bodo nekoč sami ali pa vsaj njihovi potomci živeli v svoji lastni in suvereni državi. Prav izraz »suverenost« in »suvereni« so poudarjali številni pomembni predstavniki Slovenije v svojih nastopih ob državnih in drugih praznikih tako doma kot tudi v mednarodnih organizacijah in združenjih, katerih polnopravna članica je postala tudi naša država.
V spomin na ta zelo pomemben dogodek, smo 25. oktobra 2018 v počastitev Dneva suverenosti skupaj z Zvezo policijskih veteranskih društev Sever pripravili  slovesnost v Celju.
Slovesnosti so se udeležili številni pomembni gostje, med drugimi tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je bil tudi slavnostni govornik na slovesnosti, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, župan MO Celje Bojan Šrot, državni sekretar MORS dr. Klemen Grošelj, državne sekretarka MNZ Natalija Kovač Jereb, v.d. generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in številni drugi.
Slavnostni govornik je v svojem govoru poudaril, da praznik Dan suverenosti obeležuje še zadnje dejanje slovenske osamosvojitve. Ta osamosvojitev je zanj edinstvena zasluga slovenskega naroda in ne samo nekaterih posameznikov ter da je omenjeni praznik zadnji izmed tistih, ki obeležuje borbo, ki se je bila z orožjem. Poznejša dejanja pa so bila diplomatska. Če ne bi bilo vojske, policije in pogumnega naroda, svoje države ne bi imeli. Brez tega zanosa in ponosa bi še enkrat zamudili priložnost za lastno državo," je še poudaril slavnostni govornik. V nadaljevanju je poudaril, da se zgodovina ne pusti spreminjati, zato je treba vse dogodke postaviti v pravilno kronologijo. Ob tem je ob praznovanju dneva suverenosti poudaril, da moramo storiti vse, da bo slovenski narod priznan in cenjen v svetovni in evropski javnosti. Predvsem pa moramo spoštovati ter ceniti svoje simbole, praznike, svojo neodvisnost in suverenost mi sami. Opozoril je namreč, da Slovenci ne znamo praznovati državnih praznikov in zato krivimo politiko. Sam pa meni, da moramo praznike praznovati tudi zaradi tistih, ki so dali življenja za domovino.
Na prireditvi so sodelovali zastave in prapori Slovenske vojske, Policije, Specialne enote policije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Manevrske strukture narodne zaščite 1990 v TO in ONZ, pokrajinskih in območnih združenj ZVVS ter vseh policijskih veteranskih društev Sever.
Umetniški program so izvedli Policijski orkester pod taktirko Tomaža Kmetiča, pripovedovalci Maša Budič, Sara Dirnbek in Gregor Hribar, ter plesalci Ana Cvelfar, Kaja Vajdetič, Lia Hofman, Vita Vybihal, Ema Žurej, Eva Plevnik, Teja Drobnjak in Brina Dokl.

 

Govor predsednika Vlade Marjana Šarca si lahko ogledate na povezavi:  https://www.youtube.com/watch?v=YR4B9EoEqoY&t=9s

 

Pozdravni nagovor Bojana Šrota, župana mesta Celje: https://www.youtube.com/watch?v=VafYZVX2pWk&feature=youtu.be

 Vir: ZVVS

Slikovne priloge

 • 26. 10. 2018
  Utrinek s proslave

 • 26. 10. 2018
  Slavnostni govonik predsednik vlade RS Marjan Šarec

 • 26. 10. 2018
  pozdravni nagovor župana MO Celje Bojana Šrota

 • 26. 10. 2018
  Visoki gostje


 • 26. 10. 2018
  Visoki gostje

 • 26. 10. 2018
  Praporščaki


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1085
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1056
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 10:12:25 | čas izdelave strani: 0,416s