< nazaj na novice

13. oktober 2018 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Odprto pismo časopisu

V Ljubljani smo v sredo, 10. t.m., s spoštovanjem proslavili 50. obletnico ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije. Z govorom sta nas počastila vrhovni poveljnik Slovenske vojske, predsednik republike g. Borut Pahor, in Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, general major v.p. Ladislav Lipič. Naše čestitke gredo obema: predsedniku Republike Slovenije, ker se je kljub pritiskom nekaterih "osamosvojiteljev" te proslave sploh udeležil, predsedniku veteranov pa za izredno poglobljen govor.

Posebne čestitke gredo režiserju proslave, g. Tomažu Letnarju, tudi avtorju teksta, in vsem izvajalcem, ki so v svojem nastopu odlično prikazali kulturno–zgodovinski razvoj državnosti Slovenije v 20. stoletju.  Prikazali so nam, da brez naših svobodoljubnih dedov in očetov, ki so vedno branili svojo domovino in zemljo, pa tudi brez nas, veteranov vojne za Slovenijo, ki smo se v zgodovinskih in prelomnih trenutkih v letu 1991 z orožjem odločno uprli agresorju, naše domovine danes ne bi bilo.

Veterani vojne za Slovenijo, nekdanji pripadniki bojnih enot, odredov, bataljonov in brigad Teritorialne obrambe Slovenije , ki smo se v tej vojni na čelu teh enot aktivno borili, smo nad odnosom nekaterih struktur v Sloveniji do Teritorialne obrambe Slovenije globoko razočarani. Proslavi je že nekaj časa prej nasprotovala in še vedno močno nasprotuje skupina t.i. "osamosvojiteljev", ki hočejo sami sebi pripisati vse zasluge za zmago, katere osnovna podlaga je bila uspešno izvedena blokada agresorske JLA in modro reagiranje nekaterih komandantov na terenu, ki so med samo vojno zavrnili nekatere nore ukaze nekaterih nadrejenih. Ta skupina je hotela pred dogodkom z neverjetnim pritiskom celo vrhovnemu poveljniku Slovenske vojske preprečiti njegovo sodelovanje na naši proslavi! To ji k sreči NI uspelo.
V času pred vojno v letu 1990, po izvedeni delni razorožitvi TO, smo pripadniki TO Slovenje aktivno ilegalno delovali tudi v vrstah Manevrske strukture narodne zaščite. Prav iz vrst  pripadnikov TO smo poleti in jeseni 1990 organizirali bojne enote MSNZ, pripravljene na vpoklic, za te enote prikrito pripravili oborožitev v številnih tajnih skladiščih z orožjem, ki smo ga v nočnih akcijah v letu 1990 iz nekdanjih skladišč JLA, kjer je bilo to orožje deponirano,  "vzeli" nazaj v našo posest. Tajna skladišča so bila raztresena v Ljubljani in po domačijah po vsem teritoriju Slovenije. Del oborožitve, kot n.pr. avtomatsko trofejno orožje, nam je zagotovila tudi milica - za Ljubljano iz svojega skladišča v Sostrem.
Po odstranitvi starega vodstva TO na republiškem nivoju v oktobru 1990 smo te enote in tudi enote TO, ki niso bile vključene v Manevrsko strukturo narodne zaščite, podredili novemu vodstvu Republiškega štaba za TO, ki ga je takrat že vodil major Slapar. V tem kritičnem obdobju pred osamosvojitvijo in med njo smo prezrli vse ideološke razlike, v  enotah TO smo bili stoodstotno enotni, da bomo - ne glede na žrtve - z orožjem zaščitili osamosvojitev . Tako naj bo tudi danes, po 27 letih, ko obujamo spomin na leta in leta treninga in vojaških vaj, kot rezervisti in pripadniki TO v času Jugoslavije, absolutno kot priprava na eventuelno obrambno vojno proti možnemu agresorju na našo takratno domovino. Enote TO so bile v primeru agresije na domovino predvidene za borbo v zaledju agresorja, ko bi se redne enote JLA pod premočnim pritiskom agresorja, umaknile v gorate predele Bosne. V morebitnih  nemirih znotraj države bojna uporaba TO proti lastnemu narodu namreč nikoli ni bila predvidena. Pri 17 odstotkih članov ZK v enotah TO tudi nikoli ni bila "partijska" vojska! Naše osrednje poslanstvo je bila vedno obramba domovine in to so smo pripadniki TO dokazali v osamosvojitveni vojni. Te enote je v vojni vodilo preko 500 takratnih rezervnih oficirjev TO, tudi za ceno lastnega življenja. Tako  je TO Slovenije ob pripravah in zmagi v osamosvojitveni vojni za Slovenijo ter razvoju v že samostojni državi prerasla v sodobno Slovensko vojsko. Tega dejstva ne bomo nikomur dovolili spreminjati za dnevno-politične potrebe, kot komu pade na pamet.
Žali pa nas obnašanje medijev (z izjemo TV Slovenija), predvsem pa osrednjega časnika Delo, ki ga spoštujemo, vendar je žal našo proslavo namerno (?) prezrl in tako dokazal, da mu zgodovinska dejstva nič ne pomenijo.

Borut Zajec, Dušan Presetnik in Slavko Skokič,
pripadniki Teritorialne obrambe Republike SlovenijeVir: Borut Zajec, Dušan Presetnik, Slavko Skokoč

Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 929
št. pogledov trenutnega uporabnika: 914
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 00:22:28 | čas izdelave strani: 0,433s