< nazaj na novice

06. oktober 2018 / Pomembno

Kraj: Kobarid

Strokovna ekskurzija v Posočje 2018

V soboto, 6. 10. 2018 smo se veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske odpravili na strokovno ekskurzijo v Posočje z namenom, da bolje spoznamo okolje in pomembne dogodke iz vojaške zgodovine, ki so se odvijali na tem prostoru. V Novi gorici nas je polkovnik Srečko Lisjak seznanil z delom njihove OZVVS Nova Gorica ter podrobno opisal dogajanje pred, med in po boju v Rožni Dolini leta 1991. Tako smo iz prve roke (pravih ust) slišali pripoved poveljujočega mali enoti izbranih teritorialcev, ki je dosegla izjemen učinek na nasprotnika in zahvaljujoč odločnemu ognjenemu udaru dosegla predajo pripadnikov enote JLA ta dan v Rožni Dolini, naslednji dan pa posledično še predajo enote JLA v Vrtojbi. Polkovnik Lisjak je za svojo razlago in pojasnila požel velik aplavz in mnogo naših članov mu je stisnilo roko in mu čestitalo. Ob spominskem obeležju smo se udeleženci tudi slikali.
Pot nas je vodila v Kobarid, v Vojaški muzej I. svetovne vojne. Razdeljeni smo bili v dve skupini in vsako je vodil izkušeni vodič po muzejskih prostorih. Kot je uvodoma pojasnil vodič je celotna predstavitev namenjena trpljenju vojakov v nemogočih pogojih za preživetje in bojevanje v triletni moriji. Ogledali smo si predstavitev sklepne združene operacije avstro-ogrskih in nemških divizij in potem še multimedijsko predstavitev bojevanja v Posočju. Želeli smo si ogledati tudi teren na Kolovratu, kjer se je dogajal »čudež pri Kobaridu«, vendar je glede na nizko oblačnost in slabo vidljivost v območju gore Kolovrat bilo odločeno, da se zadržimo v praznično urejenem Kobaridu in si še ogledamo mavzolej – Kostnico nad Kobaridom, v kateri so posmrtni ostanki italijanskih vojakov in dveh avstro-ogrskih, ki sta nesrečno padla pod streli lastnih sil. Z zanimanjem smo se sprehodili med stojnicami na trgu, kjer stoji velik kip pesnika Soče, Simona Gregorčiča. Imeli smo tudi priložnost govoriti in se slikati z aktualno mis Slovenije.
Naši člani so pripravili malico in posladek za vse udeležence, tako da med potjo s postanki nismo bili ne lačni niti žejni. Pozno kosilo-večerjo smo imeli v Mostu na Soči v prijetni gostilni. Zadovoljni in polni vtisov smo se ponoči vrnili domov, se zahvalili organizatorjem in voznikoma ter se dogovorili, da se zopet vidimo na naslednji ekskurziji.


OZVVS DolenjskeVir: OZVVS Dolenjska

Slikovne priloge

 • 16. 10. 2018
  Udeleženci strokovne ekskurzije

 • 16. 10. 2018
  Udeležencem strokovne ekskurzije je spregovoril Srečko Lisjak, Predsednik OZVVS Veteran Nova Gorica

 • 16. 10. 2018
  Pred muzejem v Kobaridu

 • 16. 10. 2018
  V muzeju Kobarid


 • 16. 10. 2018
  Pred muzejem v Kobaridu

 • 16. 10. 2018
  Pred muzejem v Kobaridu


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 966
št. pogledov trenutnega uporabnika: 960
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 00:36:06 | čas izdelave strani: 0,411s