< nazaj na novice

04. oktober 2018 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Nastanek in razvoj slovenske TO-del nacionalne vojaške tradicije

Zveza veteranov vojne za slovenijo, Zveza slovenskih častnikov in Zveza policijskih veteranskih društev Sever so 4. oktobra 2018 v Muzeju novejše zgodovine predstavili zbornik z naslovom "Nastanek in razvoj slovenske teritorialne obrambe – del nacionalne vojaške tradicije". Zbornik je nastal na podlagi zamisli za nacionalni posvetu na enako temo, ki je bil 16. novembra 2017 v Državnem svetu Republike Slovenije. V bistvu pa je to knjiga o nastajanju, dozorevanju in osamosvajanju slovenskih obrambno-varnostnih struktur v preteklih petdesetih letih. Podobnega prikaza razvoja slovenske teritorialne obrambe in milice, primerjav med njima ter opisa povezav in sodelovanja med strukturama do zdaj še ni bilo, še posebno, če govorimo o njunem značaju in povezavah z nacionalnimi vojaškimi tradicijami ter ljudmi, ki so prispevali k osamosvojitvi Slovenije.
Nastajanje zbornika in dogodki okrog njega v letih 2017 in 2018 so bili povezani z dvema petdesetletnicama. Leta 1967 je bil namreč sprejet prvi republiški zakon o notranjih zadevah, ki je pomenil začetek postavitve slovenskih varnostnih struktur. Leto kasneje pa so bile ob krizi na Češkoslovaškem in ob invaziji vojsk Varšavskega pakta nanjo v Jugoslaviji sprejete odločitve in izvedene aktivnosti, ki jih štejemo za začetke oblikovanja teritorialne obrambe v republikah.
Zbornik na 615 straneh in v tridesetih prispevkih predstavlja širok obseg pogledov, ocen in analiz značilnosti razvoja teritorialne obrambe in milice, ki potrjujejo, da bi bila brez razvojnih značilnosti in omenjenega dozorevanja ter sodelovanja sprememba, ki se je zgodila v Sloveniji z demokratičnim preobratom, veliko težja ali bolj travmatična. Prispevke za zbornik je prispevalo petindvajset avtorjev različnih generacij, ki dobro poznajo razvoj obeh struktur, saj so jih proučevali, mnogi med njimi pa v njih tudi delovali. V zborniku je objavljenih več kot osemdeset izvirnih fotografij, dvajset dokumentov in trideset preglednic, shem in grafov. Spreminjanje strukture TO in poveljniške sestave vse do bataljonske ravni, je predstavljeno v prispevku o popolnjenosti poveljniške sestave v Teritorialni obrambi Slovenije. Pri tem so predstavljeni zbrani podatki o več kot petsto vojaških osebah, ki so opravljali poveljniške oziroma štabne dolžnosti.
Zbornik je razdeljen na pet vsebinskih delov. Prvi vsebuje zapise o nacionalnem posvetu v Državnem svetu novembra 2017. Poleg opisa posveta so dodani še uvodni nagovori s pogledi na obravnavano tematiko. Drugi del zbornika s podnaslovom Od ustanovitve do posebnosti slovenskih rešitev je namenjen prispevkom, ki govorijo o zgodovinskem okviru, geopolitičnih in geostrateških vidikih ter razlogih za ustanovitev teritorialne obrambe in o njeni umestitvi v obrambne doktrine in strategije. Razvojna pot in funkcionalne značilnosti teritorialne obrambe v Sloveniji je podnaslov tretjega dela zbornika. V devetih prispevkih so predstavljeni analize, ocene in stališča o posebnostih razvojne poti, popolnjevanju in mobilizacijskih pripravah, strukturi štabov ter poveljniški sestavi v različnih razvojnih obdobjih, usposabljanju in urjenju ter uporabi slovenskega jezika. Posebej so obravnavana vprašanja pripravljenosti TO v obdobju med letoma 1989 in 1991, temu so dodani prispevek o tem, kdo je poveljeval slovenskim teritorialcem v vojni leta 1991, ter prispevka o preoblikovanju in preraščanju Teritorialne obrambe Republike Slovenije v Slovensko vojsko. Četrti del zbornika, s podnaslovom Milica v sistemu vojaške obrambe v Sloveniji, obsega sedem prispevkov. Dva sta namenjena razvoju in organiziranosti milice v sistemu vojaške obrambe, trije pa funkcionalnim vidikom priprav organov za notranje zadeve za delovanje v izrednih razmerah, neposredni vojni nevarnosti in vojni, pri čemer so posebej obravnavana vprašanja izobraževanja, usposabljanja in izpopolnjevanja, mobilizacije, pripravljenosti, nadzora, medrepubliškega sodelovanja ter še posebno organiziranja protiteroristične enote in posebnih enot milice, vprašanja sodelovanja s teritorialno obrambo ter skupnega usposabljanja za protispecialno delovanje. Dva prispevka predstavljata razvoj in organiziranost narodne zaščite ter vprašanja obveščevalne zagotovitve TO in obveščevalno-izvidniške dejavnosti. Peti del zbornika je namenjen predstavitvi dokumentov in zgodb, ki jih je v preteklih petdesetih letih prinašala revija Naša obramba oziroma Obramba. Ta svojstvena vojaškostrokovna in obrambno-varnostna publikacija, ki se prav tako ponaša s petdesetletnico, je ena redkih, ki je preživela družbeno in obrambno-varnostno tranzicijo.
Zbornik je prispevek k slovenski vojaški zgodovini in pomnik ljudem, ki so ne le morali, temveč tudi hoteli prispevati k obrambi Slovenije. Obenem zbornik v sedanjih razmerah ponuja nekaj odgovorov, zakaj se ni treba sramovati preteklosti in izogibati preverjenih pozitivnih rešitev na področju obrambno-varnostne organiziranosti.Vir: ZVVS

Slikovne priloge

 • 04. 10. 2018
  Uvodni nagovor predsednika ZVVS Ladislava Lipiča

 • 04. 10. 2018
  Udeleženci na prestavitvi zbornika

 • 04. 10. 2018
  Predstavitev predsednika ZPVD Sever dr. Tomaža Časa

 • 04. 10. 2018
  Pozdravni nagovor dr. Damjana GuštinaKomentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1123
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1085
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 11:54:52 | čas izdelave strani: 0,420s