< nazaj na novice

26. september 2018

Kraj: Idrija

Spominski pohod "Po barikadah" po dolini Idrijce

Pohod po barikadah je  tradicionalna aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo iz Idrije in Cerknega   ohranjajo spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na  glavnih komunikacijah preko občine Idrija.  Njihova naloga je bila  postaviti  in varovati  cestne barikade ter preprečiti morebitne premike  enot JLA po komunikacijah iz osrednje Slovenije  proti  mejnim prehodom z Italijo.

V nedeljo 23.9.2018 se je preko štirideset veterank in veteranov ter drugih udeležencev,  udeležilo  »pohoda po barikadah« po dolini Idrijce od Lužnika do Želina  in srečanja  nekdanjih pripadnikov 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno na Želinu.

Z letošnjim pohodom so  obudili spomin na postavitev in varovanje cestne barikade na Želinu ter nadzoru prometa na odseku  Želin - Stopnik, ki so ga v obdobju od 27.6. do 4.7.1991  izvajali pripadniki Diverzantskega odreda in drugega voda  Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija. 

Pohodno kolono je pot vodila mimo domačij na levem bregu  Idrijce, ki so pohodnike sprejele z enako prisrčnostjo in gostoljubnostjo, kot so leta 1991 sprejemale pripadnike Teritorialne obrambe. V naselju Travnik je pohodna kolona obiskala domačijo »Pri Ježu«, kjer je v decembru 1990,  v operaciji varovanja dokumentacije slovenskih nabornikov, delovala opazovalnica Teritorialne obrambe na komunikaciji Tolmin - Idrija. Ob tej priložnosti je predsednik OZ VVS gospodarju domačije izročil  že pred časom podeljeno priznanje za sodelovanje in prispevek v času osamosvajanja »Slovenska družina«.

Osrednje dogajanje je potekalo na Želinu, kjer so se pohodnikom pridružili tudi nekdanji pripadniki 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno, člani veteranskega združenja Sever in nekateri drugi udeleženci.

Vsi udeleženci srečanja so se najprej odpravili na lokacijo,  kjer je bila postavljena cestna barikada  na Želinu. Tomaž Tušar, nekdanji namestnik poveljnika Diverzantskega odreda TO, je prisotne seznanil z  aktivnostmi te enote pri postavitvi barikade. Stanislav Platiše,  nekdanji poveljnik drugega voda Cerkljanske čete, pa je pojasnil aktivnosti te enote pri kontroli prometa in  varovanju barikade.  Vojko Čuk, nekdanji poveljnik Idrijske čete TO,  pa je ob tej priliki obudil spomin  tudi na aktivnosti te enote pri nadzoru prometa in varovanju barikade v Zali  na komunikaciji Idrija – Logatec.

Po kosilu je sledila krajša  spominska slovesnost na kateri je prisotne najprej nagovoril predsednik OZ VVS Zorko Velikanje. Spomine na delovanje Cerkljanske čete TO pa je v svojem nagovoru obudil Dušan Obid, nekdanji poveljnik čete. V pozdravnem nagovoru je udeležence pozdravil poslanec Državnega zbora Samo Bevk. Zaključna beseda je pripadla predsedniku OZ ZSČ Idrija Cerkno, podpolkovniku  Branetu Tušarju.  V priložnostnem kulturnem programu je nastopil harmonikar Miha Peternelj, Marijan Platiše pa je prebral sestavek, ki ga je za zbornik o osamosvojitveni vojni napisal Dare Likar.

Srečanje nekdanjih teritorialcev se je nadaljevalo  s prijateljskim druženjem in zaključilo z željo, »da bi se še kdaj dobili«.

 

Marijan PlatišeVir: Marijan Platiše

Slikovne priloge

 • 01. 10. 2018
  Udeleženci pohoda

 • 01. 10. 2018
  Udeležence pohoda je nagovoril Samo Bevk

 • 01. 10. 2018
  O postavljanju barikade je spregovoril Tomaž Tušar

 • 01. 10. 2018
  O delovanju Cerkljanske čete TO je spregovoril nekdanji poveljnik Dušan Obide


 • 26. 09. 2018
  ČTO Cerkno v Ravnah


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1268
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1251
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.12.2021 00:28:56 | čas izdelave strani: 0,415s