< nazaj na novice

19. september 2018 / Pohodi / Pomembno

Kraj: Sodražica

13. veteranski pohod OZVVS Ribnica

Srečanje je potekalo  na območju občine Sodražica. Srečanja so  se poleg članov OZVVS Ribnica udeležile delegacije  OZVVS iz Kočevja, Velikih Lašč, Grosuplja, Šmartno – Litija,  Vrhnika - Borovnica ter Domžal. Srečanja se je udeležil tudi predsednik Pokrajinskega odbora VVS Ljubljana okolica Janez Gregorič.

Vabilu na srečanje  ob spomeniku vojne za Slovenijo  v Sodražici sta se udeležila tudi  g. Jože Levstek, župan občine Ribnica,  g. Blaž Milavec, župan občine  Sodražica  ter nekateri občani. 

Srečanje se je pričelo ob spomeniku vojne za Slovenijo v Sodražici. Oktet Gallus je zapel državno himno. Nato je udeležence  pozdravil predsednik OZVVS Ribnica g. Franc Mihelič  , ki je po pozdravu  vseh udeležencev  pojasnil, da izraza  na vabilu 13. veteranski pohod ne smemo razumeti črkobralsko. Pohod je  pravzaprav le en  del današnjih prireditev  in pomemben pripomoček  za doseganje bistvenih ciljev  srečanja.  Ti  so:

 • Obujanje prijateljskih vezi med udeleženci in sklepanje novih poznanstev

 • Seznanitev udeležencev z razlogi, ki so narekovali postavitev spomenika osamosvojitveni vojni za Slovenijo v Sodražici

 • Spomin na 50-letnico ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenija

 • Prikaz del lepot sodraške občine, njeno zgodovino ter probleme in možnosti razvoja.

Sledil je nagovor župana občine Sodražica, v katerem je predstavil občino. Nato je g. Peter Levstek pojasnil aktivnosti v osamosvojitveni vojni za Slovenijo, ki so narekovali postavitev spomenika z napisom »Prebivalcem teh krajev za domovino in enotnost ob osamosvojitvi republike Slovenije 1990 – 1991« . Dolgoletni poveljnik 27. območnega štaba teritorialne obrambe Ribnica g. Milan Bavdek se osebno ni mogel udeležiti našega srečanja. Napisal pa je pozdravni govor, ki ga je prebral predsednik OZVVS Ribnica. G. Rudi Rus je zaključil govorniški del programa s čustvenim nagovorom o aktivnostih članov TO, ki so sodelovali v osamosvojitveni vojni na območju sedanjih občin Loški potok in Sodražica.

K slovesnemu značaju proslave je  zelo pripomogel oktet Gallus, ki je po vsakem govoru zapel domoljubno pesem. Ob koncu programa pa je dodal še dve pesmi.

 

Prijavljeni udeleženci pohoda smo se  nato odpeljali  v Žimarice . Ob gostilni »Pri Lukatu« je bilo mesto začetka in zaključka pohoda.  Funkcijo  vodje pohoda je  prevzel  domačin g. Janez Mihelič, profesor in dolgoletni ravnatelj OŠ Loški potok.  Opravil jo je z odlično.

Po dodatni varianti sodraške pešpoti nas je odpeljal  preko zaselka Novi pot do ostankov rimskega zapornega zidu (Claustra Alpinium iuliiarum).   Pohod je nekajkrat prekinil za kratek počitek pohodnikov. On pa je čas počitka pohodnikov izkoriščal za izčrpne razlage sodraške pešpoti, naravnih  in kulturnih znamenitosti v občini ter prikaza življenja in dela njenih prebivalcev. Cilj pohoda je bil  ostanek rimskega zidu.  Odkrit je bil ob gradnji ceste na Novi pot.  Ob cesti nanj opozarja informativna tabla.  Da bi bili udeleženci še bolj seznanjeni z vrednostjo spomenika,  je za dodatno razlago rimskega zapornega zidu poskrbel  g. Manfred Detering, profesor in dolgoletni uslužbenec seizmološkega inštituta.

G. Manfred Detering nam je najprej pojasnil način postavitve rimskega zapornega zidu ter njegov potek po Sloveniji.  Postavljen je bil v 3. in 4. stoletju. V naši bližini so ostanki rimskega zapornega zidu v občini Velike Lašče, Sodražica in Loški potok. Predstavil pa nam je tudi geološko strukturo tal ob spomeniku in  v Sloveniji. Svojo razlago je zaključil z opisom seizmološke aktivnosti tal v Sloveniji ter dejavnikov, ki nanjo  vplivajo.

Po ogledu ostankov rimskega zapornega zidu smo se okrepčali s kavo in sladkim priboljškom pri kmetiji Marolt ter se nato po isti poti vrnili na izhodiščno točko . Srečanje smo zaključili z okrepčilom  v gostilni »Pri Lukatu«.

Ob zadovoljstvu , da  je organizacija srečanja uspela tako z izvedbo proslave, pohoda in izobraževalnega programa ob pohodu,  se   nam je  utrnilo nekaj misli:

 • Ostanek rimskega zidu je skriti biser, ki nam je premalo znan. Čaka, da bo odkrit, bolj predstavljen javnosti ter postal pomemben dodatni element turistične ponudbe kraja.

 • Temelji zidu so še danes po najmanj  1.600 letih dobro vidni. Dokazujejo, kako dobri mojstri so bili rimljanski gradbeniki.  Ali bodo tako dobro ohranjeni tudi temelji današnjih stavb?

 • Naloga rimskega zapornega zidu je bila  braniti občutljiva mejna področja pred nasilno naseljujočimi se ljudstvi ter varovati sedež rimskega imperija. Svoje naloge ni mogel opraviti , Rimljani so se zlili z ljudstvi , pred katerimi naj bi jih branil.  Nekateri zgodovinarji navajajo kot glavnega krivca za propad rimskega cesarstva propad  moralnih vrednot in premalo otrok.

 • Tovrstna opozorila poslušamo od mnogih  sociologov tudi  pri nas za današnji čas.  Bralcu prepuščam sodbo ali  se dovolj zavedamo, da   »zgodovina je učiteljica življenja«. 

Napisal : Predsednik Franc Mihelič

Slikal: Anton PerhajVir: Franc Mihelič

Slikovne priloge

 • 19. 09. 2018
  Slovesnost pred obeležjem v Sodražici pred startom pohoda.

 • 19. 09. 2018
  Postanek in krake informacija o...

 • 19. 09. 2018
  Tudi navkreber je bilo treba!

 • 19. 09. 2018
  Skupinski posnetek udeležencev pohoda.


 • 19. 09. 2018
  Premik do kmetije Marolt

 • 19. 09. 2018
  Ob ostanku rimskega zapornega zidu.

 • 19. 09. 2018
  Na poti proti kmetiji Marolt.

 • 19. 09. 2018
  Praporščak OZVVS RibnicaKomentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1185
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1169
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 05:10:09 | čas izdelave strani: 0,411s