< nazaj na novice

22. julij 2018 / Pomembno

Kraj: Štore

Celjska partizanska četa

Pred 77.  leti (20. 7. 1941),  je bila ustanovljena Celjska partizanska četa.  Ustanovili so jo celjski komunisti in skojevci. Njen komandir je bil  Franjo Vrunč - Buzdo, politični komisar  Peter  Stante -Skala. Štela je vsega  15 borcev.  Četi sta se po naključju pozneje priključila tudi dva arabska vojaka  Abdul  Krim in Mehmed  Junis, ki sta pobegnila iz transportnega vlaka blizu Celja.
Zanimivo je, da je bila Celjska partizanska četa ustanovljena pred dnevom vstaje slovenskega naroda, 22. julija 1941. Prvo večjo organizirano akcijo so izvedli,  4. 8. 1941. Požgali so gospodarsko poslopje na veleposestvu Bežigrad v Bukovžlaku na Teharjah. Pokrajinski komite ZKS je od partizanskih  čet nenehno  zahteval   nove vojaške  akcije. Celjska četa  naj bi napadla tudi žandarmerijsko postojanko v Gorici pri Slivnici. V izvidnico sta odšla  Franjo Vrunč in Peter Stante - Skala. Tisti dan je bil usoden za Franja Vrunča, ki so ga ujeli in predali celjskemu Gestapu.  Pri ugrabitvi je sodelovalo tudi nekaj Slovencev. Odpeljan je bil  v Maribor in tam še z drugimi aktivisti 24. 8. istega leta ustreljen. Tudi Celjska četa je bila večkrat izdana in tako je  27. 8. 1941,  po srditih bojih in nekaterih padlih partizanih nehala delovati. Preživeli borci so pozneje odšli v druge partizanske enote.  Človek  težko razume, zakaj je bilo toliko izdajstva med  slovenskim narodom. Takšni  in podobni  človeški  izcedki in izrodki najslabše vrste  še danes zagovarjajo kolaboracijo, kar je najbolj gnusno in sprevrženo dejanje. Izdajalska golazen pač nima obraza, kaj šele narodnega  ponosa in domovinske zavesti.
V okviru proslav dneva borca 4. julija in dneva vstaje 22. julija, so štorski člani ZZB za vrednote NOB Štore dosegli še eno pomembno zmago in to z odprtjem počitniškega  doma na Svetini, ki so si ga zgradili. Ponosen sem, da je pri gradnji sodeloval z udarniškim delom tudi moj pokojni oče. Ta pomemben dan je bil na  nedeljo, 15. 7. 1962. Tega dne so na domu, ki so ga poimenovali  VRUNČEV DOM, to je po komandantu Celjske čete Franju Vrunču odkrili spominsko ploščo, ki še danes krasi pročelje doma.  Sedaj v lasti lovske družine Bojansko Štore in je lepo obnovljen in vzdrževan. Tistega  dne je bilo na tej veliki proslavi  prisotnih tudi še sedem  živečih borcev 1. celjske čete.
Pomenu ustanovitve prve celjske čete moramo dati ponovno veljavo in vsebino. Občina Štore je pred petimi leti  postavila novo  spominsko obeležje tej legendarni četi.  Za to si želim, da se vsako leto prav na ta dan dobimo na tem mestu in se poklonimo njenemu spominu in hkrati vsem partizanom, ki so dali svoja dragocena življenja. Člani veteranskih in domoljubnih društev naše občine, med nje štejem veterane osamosvojitvene vojne za Slovenijo, častniške organizacije in člane policijske veteranske organizacije SEVER za celjsko območje, smo se prav na 77. obletnico ustanovitve zbrali ob spomeniku in se poklonili njihovemu spominu. Štejemo si v izjemno čast in ponos, da je bil z nami tudi 98. letni Janez Grobelnik Ivo. Še edini  živeči partizan od šestih, ki je v noči iz 14. na 15. december  1944 sodeloval pri osvoboditvi 127 zapornikov iz Starega piskra v Celju.

Predsednik častniške in veteranske organizacije občine Štore
Srečko KrižanecVir: Srečko Križanec

Slikovne priloge

  • 23. 07. 2018
    Člani domoljubnih in veteranskih društev občine Štore


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1301
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1241
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 04:42:29 | čas izdelave strani: 0,422s