< nazaj na novice

14. julij 2018 / Pomembno

Kraj: Ajdovščina

13 pohodnikov, na petek 13. uspešno osvojilo vrh Triglava

Leto je naokoli in tako smo se veterani vojne za Slovenijo območnih združenj OZVVS Ajdovščina/Vipava, ter pridruženi člani za vrednote OZ NOB Ajdovščina/Vipava, ponovno odpravili na to dolgo pot.
Pohod smo izvedli v obdobju od 09.07.2018 do 14.07.2018, pod geslom: »Po poteh spomina in opomina obeh vojn med 1941-1945, ter 1991!«
Kot posebnost pohoda želim izpostaviti dva naša pohodnika. Na pohodu sodeluje kot vsa leta poprej udeleženec Anton Kreševec iz Kamenj. Nič posebnega boste nekateri rekli če ga ne poznate. Toda to je prekaljen pohodnik, ki jih ne šteje več dvajset, temveč že celih dobrih osemdeset pomladi.
Naslednji pohodnik (pohodnica) je Martina Vodopivec iz Žapuž pri Ajdovščini. Martina je hči partizana iz prav tiste patrulje Gradnikove brigade, ki je osvojila vrh in izobesila slovensko zastavo na vrhu Triglava. Sam on pa je nekje na vrhu malega Triglava z mitraljezom varoval pristop soborcev na vrh naše domovine.
Cilj in vrednota pohoda sta udeležba, ter srečanje vseh pohodnikov veteranskih območnih organizacij iz različnih krajev Slovenije na vrhu Triglava, s proslavo na Kredarici v petek dne 13.07.2018 ob 13 uri. Vsi pohodi pa so posvečeni v čast prvega pristopa partizanske patrulje na vrh našega očaka leta 1944 in njegove osvoboditve, ter osamosvojitve Slovenije leta 1991. Zaključek in vrhunec zadnjega dejanja smo zaključili v soboto 14.07.2018 ob 13 uri, z glavno oz. osrednjo proslavo na Rudnem Polju na Pokljuki.
Pohoda se je udeležilo in uspešno zaključilo vseh 13 pohodnikov veteranov. Od tega 9 veteranov OZVVS Ajdovščina / Vipava in 4 pridruženi člani za vrednote NOB OZ Ajdovščina / Vipava.
Pohod smo pričeli v ponedeljek dne 09.07.2018, s skupnim startom izpred Vojkove koče na Nanosu in njenih obeležij vojn leta 1991, Tigr in spomenika Janka Premrla-Vojka ob 05:30 zjutraj. Tu nas je kratko nagovoril predsednik OZZV NOB tov. Božo Novak. Seveda naj ne pozabim omeniti tudi predsednika OZVVS g. Ljuba Vidriha, kateri nas je pozdravil pred prevozom na vrh pred vojašnico JPV Vipava.
Pot nas je v prvem svežem dnevu vodila po južnem robu Nanoške planote, kjer smo kmalu uzrli več Gamsjih tropov divjadi. Nadaljevali smo v Vipavsko dolino proti cerkvici Sv. Nikolaja, na Gradišče, Vipavo, Žapuže kjer smo imeli večji postanek. Po dobrem kosilu z domačimi dobrotami smo nadaljevali v zaselek Grivče, Izvir Hublja, ter se v Gorenjah povzpeli pod goro po stari »Reslerjevi« cesti. Nadaljevali smo po novi asfaltni cesti do lovske preže nad koriti, kjer se nam je pridružil nekdanji župan občine Ajdovščina in naš dolgoletni podpornik tovariš Marjan Poljšak. Skupaj smo nadaljevali preko kapelice in Dola do Iztokove koče pod Golaki, kjer je bil zaključek prvega dne. V toplino Iztokove koče sta nas prisrčno sprejela oskrbnika Magda in Boris.
Kmalu nas je v spremstvu polkovnika SV Emila Velikonja iz Predmeje obiskal General SV (v pokoju) in predsednik ZSČ (združenje slovenskih častnikov) Alojz Šteiner. General je naš velik podpornik in prijatelj. Našemu vabilu se je že odzval pred dvema letoma, ko se nam je pridružil in udeležil prvega dne pohoda. To dejanje in letošnji njegov obisk si pohodniki štejemo v prav posebno čast. Namreč na ta dan je v osrčje Trnovskega gozda prispel iz povsem drugega in skrajnega konca Slovenije Murske Sobote in se še isti večer po obisku tako daleč tudi vrnil na dom. Na naše presenečenje so nas obiskali še nekdanji predsednik OZVVS Ajdovščina / Vipava tov. Ivan Marc, ter podpredsednik OZVVS Ajdovščina in Vipava Jožef Člekovič s terenskim vozilom Fiat AR 55 Compagnola. Prav nenapovedano pa je prišel tudi predsednik planinskega društva Ajdovščina g. Cvetko Ušaj.

Naslednji dan smo zgodaj zjutraj ob 05:30 štartali proti Tolminu. Pot nas je vodila na Malo Lazno, Lokve, strm spust v Čepovan in Čepovansko dolino, nadaljevali v najdaljši in naporen spust do Mosta na Soči v Tolmin in Tolminska korita, kjer smo pri »Polukču« imeli daljši počitek in okrepčilo. Pozno popoldan smo nadaljevali na Planino v Pologu s strmim vzponom do izvira Tolminke do Lovske koče na »Vrtičih«. Pri izviru reke Tolminke je lepo kot v pravljici in tu so nas presenetili pohodniki iz Kanala, kateri so se letos prvič podali na pot do Triglava. Od Tolminskih korit pa vse do koče na »Vrtičih« nam vsako leto priskočijo na pomoč lovci iz LD Tolmin. Slednji nam na tej relaciji s terenskimi vozili prepeljejo nahrbtnike vse do lovske koče, kamor naše spremljevalno vozilo ne zmore.

Tretji dan, prav tako zgodaj kot preostale dni, tokrat v dežju pričnemo z najstrmejšim dnem pohoda v visokogorje. Pot nas je vodila po strmi poraščeni skalni polici v cikcak »mulatieri« na sedlo Prehodci. Od tu smo prešli po planinski poti do ostankov nekdanjih italijanskih utrdb, ter nadaljevali na Bogatinsko sedlo do koče na Komni. Kljub deževju in premočenosti je ta dan za nas poseben, saj se na tej točki srečamo s prijatelji pohodniki: Ankaran-Triglav, Radovljica-Triglav, Cerje-Triglav in letos prvič s Kanal-Triglav.

Četrti dan ponovno zgodaj in v dežju skupaj s pohodniki iz Radovljice nadaljujemo pohod po dolini Triglavskih jezer, čez mukotrpne Hribarice, vse tja do koče na Doliču. Ponovno se združimo vsi pohodniki. Domoljubne pesmi se razlegajo v koči in izven nje, vse tja do teme tako prešerno, da se nam približa na razdaljo desetih metrov celo nekaj kozorogov.

Peti dan. Dan za vzpon na vrh Triglava. Do vrha ni daleč,…tam do največ 3 ure hoda. Vendar je več kot 140 kilometrov in višinskih razlik za nami. Tako postane korak za vsakim nadaljnjim korakom bolj naporen. Kmalu potem, ko iz strme strmine preidemo čez rob na Triglavske pode in ko se Dolič pod nami izgubi, ga uzremo. Oh kako je lep, čeprav blizu, pa vendar le še daleč. Pred meliščem in vstopom v steno se navežemo, pregled vozlov, čelade na glavo, nekaj varnostnih napotkov in že smo v prvih klinih.
Po dobri uri plezanja v »Triglavski Škrbini« in JZ grebenu vršne Triglavske piramide, skupaj dosežemo vrh naše domovine.
Po veselju in ovekovečenju pristopa je kmalu sledil spust na Kredarico. Tu je veselje še večje in nepopisno radostno, saj se snidemo še z ostalimi pohodniki iz Pokljuke, Kum-Triglav, Predjama-Triglav, z zamejci …itd. ob 16 uri sledi proslava in mimohod zastavonoš pred domom na Kredarici, nato pa druženje pozno v noč.

Šesti dan še pred sončnim vzhodom utrujeni odidemo preko »Kalvarije«, in Vodnikovega doma na Rudno Polje na Pokljuki. Kako prijeten je tuš v tamkajšnjem vojaškem centru, ko vse več obiskovalcev z avtobusi in avtomobili prihaja na osrednjo prireditev. Slednja se je v prelepem vremenu pričela z mimohodom vseh pohodnikov posebej, praporščakov veteranskih, borčevskih in domoljubnih organizacij ob 13 uri. Slavnostni govornik je bil g. Ladislav Lipič. Posebne pozornosti pa so bili deležni tudi pohodniki Ankaran – Triglav, saj je bil to njihov jubilejni že 20 pohod.
Proslavo je tik pred koncem prekinil dež. Tako smo se utrujeni a veseli, da nam je ponovno uspelo predčasno odpravili na avtobus in vožnjo proti domu. Pozno popoldan smo se pohodniki na izhodiščni točki razšli, z mislijo in ponovnim snidenjem v prihodnjem letu 2019.

Zahvaljujemo se vsem podpornikom ki so nam kakorkoli pomagali pri izvedbi tega pohoda, še posebej občinama Ajdovščina in Vipava, SV-Slovenski vojski JPV Vipava, Goriški občini in občini Brda, podjetju Vibeks iz Predmeje, Podgornik d.o.o., Pizzerija na »Placu« Vipava, oskrbnikoma koče pod Golaki, Tolminskim Lovcem in vsem drugim!
Izjemna zahvala pa gre našim gostom, ki so nas obiskali, nam nudili hrano in dobrotena naši dolgi poti in nam vlili dodaten kanček poguma, da cilj dosežemo. HVALA.

Valter Likar
vodja pohoda

 

Več fotografij s pohoda si lahko ogledate na spodnji povezavi:

https://photos.google.com/share/AF1QipN-ihMkD_UTB_Q9OJl68RJUN_acDuztFqyfU67bRGY-uo4zP_twmDziTaKkyh4wzQ?key=RldLclpDWUR0VXJQLUJLOEpSWVRBMGphbVo2a3ZB

 Vir: Valter Likar

Slikovne priloge

 • 18. 07. 2018
  Utrujeni, a zadovoljni pohodniki Nanos-Triglav

 • 18. 07. 2018
  Končno dosežen cilj-naš ponos Triglav

 • 18. 07. 2018
  Pri koči pri Triglavskih jezerih

 • 18. 07. 2018
  Vseskozi nas je obdajala čudovita narava


 • 18. 07. 2018
  Naši kolegi iz OZVVS Kanal

 • 18. 07. 2018
  Eno izmed Triglavskih jezer

 • 18. 07. 2018
  Vzpon

 • 18. 07. 2018
  Prelepa planika


 • 18. 07. 2018
  Na štartu


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1318
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1299
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 23:32:55 | čas izdelave strani: 0,444s