< nazaj na novice

19. junij 2018 / Pomembno

Kraj: Ljubljana

Odgovor na članeg dr. Staneta Grande na portalu Časnik.si

Objavljamo odgovor predsednika Zveze Veteranov Ladislava Lipiča na članek, ki je bil objavljen na portalu Časnik.si izpod peresa dr. Staneta Grande.
Priložen je tudi link, kjer si lahko omenjeni članek tudi preberete ter se prepričate, kako si veteran dr. Granda predstavlja delovanje veteranske organizacije.
Članek nazorno opisuje, kako bi morali predstavljati proces osamosvojitve in potvarjati zgodovinska dejstva. Ali res to želimo?

 

 

V prispevku Ponarejanje slovenske zgodovine brez primere je Stane Granda na spletnem portalu Časnik dal svoj prispevek k temu. V bistvu gre za njegove izvirne dodatke k ponarejanju zgodovine, ki jih, kot piše, vodijo oblastni in še bolj lizunski interesi. Vendar bi pri kazanju na druge, moral tudi sam biti čist in se držati zgodovinske stroke ter se izogibati sprevračanju zgodovinskih dejstev. Tudi zato, ker pozna poslanstvo zgodovine, ki na temelju stroke in ob uporabi ustreznega znanstvenega instrumentarija, povezuje in tolmači pojave in dogajanja med preteklostjo in sedanjostjo. S tem se lahko izogne lizunstvu, ki je avtorju očitno zelo ljubo.
Kako bi sicer razumeli njegovo trditev, da si veterani in njihovi posamezniki prizadevajo za razvodenitev slovenske osamosvojitve. K temu pa dodaja, da imajo Lipič&Co toliko uspeha in pristašev. V ZVVS je preko 24.000 članic in članov, od tega skoraj 19.000 s priznanim statusom veterana vojne za Slovenijo. Ti gotovo ne pljuvajo v lastno skledo, kot to počne Granda. Kot zgodovinar si namreč dovoli več ponarejanj in reinterpretacij zgodovinskih dejstev.  Med njimi navaja, da je bila Teritorialna obramba kot del JLA oborožena sila ZKJ, da je bila namenjena za zaledno (logistično op. a.) delovanje in da v TO Slovenije ni bilo nič specifično slovenskega. Pri Grandi pa je vprašljivo, razen če se je zlagal, kako po 27 letih še ni predlagal za častni znak tistega, ki mu je pred začetkom vojne za Slovenijo naročil, da brez kokarde, takrat je bila to zvezda, ne sme priti na mobilizacijsko zbirališče.
Namen Grande je, če uporabimo njegov stavek in pristop, jasen. Dokazati želi, da TO ni imelo nič s slovensko osamosvojitvijo. Pripadniki Teritorialne obrambe Slovenije, preko 60.000 nas je bilo leta 1991, smo z dejanji pa tudi z žrtvami dokazali, kako se kot slovenska obrambna sil bori za samostojno državo. K izničenju družbenega in političnega ugleda resničnih osamosvojiteljev pa Granda, hote ali nevede, bolj prispeva kot kdorkoli drugi. Pa ne le z njemu značilnimi prispodobami, ampak tudi nesramnimi podtikanji in žalitvami na katere ni vredno odgovarjati, saj od njih zelo zaudarja.
O tem, kaj nam avtor hoče povedati, ko kliče vrhovnega poveljnika vojske, da nas naj bo strah slovenske armade, pa bo kmalu pokazal čas.
Na koncu pa še to. Ob prebiranju takšnih in drugačnih prispevkov se velikokrat spomnim izrečenih besed ameriškega generala Eisenhowerja leta 1945 ob zavzetju enega izmed nemških koncentracijskih taborišč, ko je zaukazal poslikati kar največ možnih fotografij. Razlog je bil ta, kot je sam rekel:
»Da bo le čim več dokumentiranega-od filmskih posnetkov do izjav - ker prišel bo dan, ko se bo našel kakšen idiot in rekel, da se ni nič od tega zgodilo.«
Ali vas to na kaj spominja, gospod doktor?


Ladislav Lipič
predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

 

Članek dr. Grande pa si lahko preberete na priloženem linku.

 https://www.casnik.si/teritorialci-1991-nismo-nosili-rdece-zvezde/

 

Slikovne priloge

  • 19. 06. 2018
    ZVVS


Komentarji

uporabnik komentira brez podanega strinjanja ali nestrinjanja g. SREČKO KRIŽANEC , 22.06.2018 13:22
ocena (0)
se strinjamse ne strinjam
Srečko Križanec

Glede Staneta Grande je resnično škoda izgubljati besed. V medije sem pred časom tudi sam objavil članek o njegovem ponižujočem odnosu do obdobja NOB in do nas veteranov. V verskem tedniku Družina redno objavlja svoje "resnice". V nobenem primeru si ne zasluži, da ga naslavljamo z gospodom doktorjem. Osebno ga ne spoštujem.

Čestitam pa našemu predsedniku Ladislavu Lipiču za dobro vodenje naše veteranske organizacije in odličen odgovor Grandi.

Srečko Križanec
predsednik OZVVS Štore

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1125
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1097
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 15.04.2021 17:20:34 | čas izdelave strani: 0,422s