< nazaj na novice

26. april 2018 / Pomembno

Kraj: Idrija

Svečanost ob zaključku 7. literarnega natečaja

Udeleženci, ki so v četrtek 26.4.2018 napolnili dvorano Osnovne šole Cerkno, so z zanimanjem prisluhnili svečanosti, ki je potekala pod naslovom »Pravica do zmage«. Svečanost je potekala  ob zaključku letošnjega že sedmega literarnega natečaja “Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije” in obeleževanju državnega praznika – Dneva upora proti okupatorju.
Po prihodu praporščakov  in intoniranju državne himne, je udeležence, med katerimi so bili učenci, učitelji, predstavniki veteranskih organizacij in občani,  uvodoma pozdravil Zorko Velikanje, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno.
Kot slavnostni govornik je prisotne nagovoril Marijan Platiše, član vodstva OZ VVS Idrija Cerkno. V svojem nagovoru je poudaril, da sta glavni sporočili Dneva upora proti okupatorju uporništvo in domoljubje, ki sta Slovencem pomagali preživeti ter ustvariti samostojno  državo. Uporništvo in domoljubje sta Slovence podžigala v narodno osvobodilnem boju, kot tudi v procesih osamosvajanja Slovenije. V osamosvojitveni vojni leta 1991 smo Slovenci dokazali  da imamo svojo hrbtenico in, da se znamo postaviti za svoj prav.  Preko tisoč  mož in fantov – pripadnikov Teritorialne obrambe in Milice  iz občin Idrija in Cerkno, je takrat prijelo za orožje in se zoperstavilo tedanjemu agresorju – JLA. Kot je poudaril govornik,  se veterani vojne za Slovenijo   zavzemajo za ohranjanje spoštljivega spomina na dogodke, ki so se odvijali v času slovenskega osamosvajanja. Zato so veseli, da so dogodke iz slovenske  osamosvojitvene vojne,  prizadevno  raziskovali in o njih pisali tudi udeleženci letošnjega, že sedmega  literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«.  Z željo, da bi se to delo nadaljevalo tudi v prihodnjem letu, se je zahvalil mladim avtorjem, njihovim mentorjem in vodstvom šol.
V nadaljevanju  programa so slovesno razglasili  literarne prispevke iz posameznih osnovnih šol, ki so bili na literarnem natečaju »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«,  izbrani kot najboljši. Posebna priznanja  in knjižne nagrade, so za svoje literarne prispevke prejeli: Tija Venko iz  Osnovne šole Cerkno,  Kristina Tominc iz Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo,  Aneja Kacin iz Osnovne šole Idrija in Vid Filipič iz Osnovne šole Spodnja Idrija.
Svečanost se je zaključila z doživetim kulturnim programom, ki so ga  izvedli učenci OŠ Cerkno pod vodstvom mentorjev Vanje Lampič in Pavleta Magajne in v katerem so zanosno zvenele recitacije in pesmi upora, boja in zmage.
Ob zaključku  literarnega natečaja je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno, tako kot na vseh dosedanjih natečajih, izdalo zbornik  z enakim naslovom, v katerem je objavljenih vseh štiriinštirideset literarnih prispevkov mladih avtorjev iz Osnovne šole Cerkno,  Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo,  Osnovne šole Idrija in Osnovne šole Spodnja Idrija, ki so prispeli na natečaj. Zbornik bo nova priča o dogodkih, ki so se v osamosvojitveni vojni dogajali na Idrijskem in Cerkljanskem.


Marijan PlatišeVir: Marijan Platiše

Slikovne priloge

  • 07. 05. 2018
    Naslovnica zbornika

  • 07. 05. 2018
    Nagrajenci s podeljevalcema

  • 07. 05. 2018
    Marijan Platiše in praporščaki


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 859
št. pogledov trenutnega uporabnika: 845
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 15.04.2021 15:30:06 | čas izdelave strani: 0,441s