< nazaj na novice

22. november 2017 / Pomembno

Kraj: Koper

Člani predsedstev območnih združenj Severnoprimorske na strokovni ekskurziji po Južnoprimorski pokrajini dne 22.11.2017.

Člani Pokrajinskega odbora ZVVS Severnoprimorska smo se pri načrtovanju dela za leto 2017 dogovorili, da se v prihodnje tradicionalni način izvedbe srečanj predsedstev območnih združenj ZVVS Severne Primorske nekoliko spremeni. Po tem, ko so ta srečanja v preteklih letih gostila že vsa območna združenja v našo pokrajini, naj bi  jih v prihodnje izvedli  obliki strokovnih ekskurzij na območja drugih pokrajin in srečanj s tamkajšnjimi veterani.

Za prvič smo se odpravili kar k sosedom na Južnoprimorsko. Poleg nekaterih skupnih geostrateških značilnosti ozemlja na zahodni slovenski meji in skupne krute zgodovine ter boja naših prednikov proti različnim zavojevalcem, zlasti italijanskem fašizmu, nas povezuje tudi dogajanje med slovensko osamosvojitveno vojno, ko smo oboji doživeli »dan prej« in smo v posebnih okoliščinah morali poskrbeti, da je slovenska meja proti Evropi ostala odprta.

Obiskali smo več točk, ki so zanimive za poznavanje različnih obdobij zgodovine, pa tudi za pravilno vrednotenje sedanjosti in oblikovanje pogleda v prihodnost.

Najprej smo se ustavili pri spomeniku na Bivju, kjer sta nas Valter Viler in Vlado Ličen seznanila s tukajšnjim spopadom 29.junija 1991. Nato smo se zapeljali v Ankaran do 430. Mornariškega diviziona. Tam so nam predstavili širši pomen slovenskega morja in obale ter organiziranost in pomen enote, ki je sicer maloštevilna, a prepoznavna in upoštevana tudi v mednarodnih okvirih. Obisk pri pripadnikih slovenske vojske smo nadaljevali in zaključili z ogledom večnamenske ladje Triglav.

Posebno pa nas je prevzel voden ogled Luke Koper. Vodičeva predstavitev nastanka, razvoja in možne perspektive luke, potrjena z doživetim vtisom o velikem obsegu prometa in zgledni urejenosti, nas je prepričala, da te naše srebrnine res ne bi smeli prepustiti tujcem.

Skozi Izolo in mimo objekta v katerem se nahaja novi apartma, namenjen oddihu članov naše organizacije, smo se zapeljali na kosilo. Izkoristili smo tudi čas med obroki in sicer za pogovor  in izmenjavo izkušenj s predstavniki domačinov na čelu z  Valterjem Vilerjem, predsednikom PO Južnoprimorska in OZ Slovenska Istra pa tudi z  Danijelom Božičem, podpredsednikom ZVVS.

Hiteli smo naprej in se pri Divači ustavili ob spomeniku, ki je postavljen na mestu, kjer je 26.junija.1991 padel prvi strel v osamosvojitveni vojni. Naša prijatelja – veterana s Krasa Zvone Vatovec in Drago Božac sta izčrpno iz prve roke predstavila širše in ožje dogajanje okrog »dneva prej« in do konca vojne.

V bližnji Lokvi smo si nekateri prvič, nekateri pa že po več ponovitvah, ogledali Vojni muzej Tabor. Četudi je razstavljen le zelo majhen del celotne zbirke, je bilo dve uri premalo za ogled vseh eksponatov in za usvojitev množice informacij, ki so vrele iz ust lastnika muzeja – tudi veterana in njegove žene. Več kot vredno ogleda!
Obisk v muzeju smo zaključili še z ogledom slik Toneta Kralja v vaški cerkvi poleg muzeja. Danes si skoraj ne moremo predstavljati, da si je upal slikar v času italijanske okupacije s svojimi podobami izraziti odkrit upor proti fašizmu in proti vojni.
Med vožnjo proti domu smo obudili spomine še na »dan prej«, kot se je dogajal na našem, severnoprimorskem območju, nato pa strnili sveže vtise. Dan je bil zelo prijetno natrpan – res prava strokovna ekskurzija. Zahvaljujemo se vsem prijateljem z Obale in Krasa, ki so nas lepo sprejeli in nam omogočili preživeti lep in zanimiv dan.
                   

Vlado Sedej
predsednik PO ZVVS SevernoprimorskaVir: Vlado Sedej

Slikovne priloge

 • 10. 01. 2018
  Muzej v Lokvi-iz zgodovine osvobajanja naših krajev

 • 10. 01. 2018
  Tudi med kosilom je bilo delovno

 • 10. 01. 2018
  Predstavitev Luke Koper je pustila globok vtis

 • 10. 01. 2018
  Pred stavbo 430. mornariškega diviziona SV


 • 10. 01. 2018
  Pred spomenikom v Divači

 • 10. 01. 2018
  Pred spomenikom v Bivju

 • 10. 01. 2018
  Po ogledu ladje Triglav

 • 10. 01. 2018
  Muzje v LokviKomentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1382
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1372
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 05.12.2021 23:33:40 | čas izdelave strani: 0,407s