< nazaj na novice

08. december 2017 / Pomembno

Kraj: Lenart

Odkritje obeležja tajnega skladišča na OŠ Lenart

Pred osnovno šolo Lenart je v torek, 24. 10. 2017, potekala slovesnost ob odkritju spominskega
obeležja tajnega skladišča orožja in opreme. Veterani vojne za Slovenijo območnega združenja Lenart smo na pročelju OŠ Lenart postavili obeležje ki nas spominja, da je v prostorih zaklonišča osnovne šole bilo pred in med osamosvojitveno vojno tajno skladišče vojaške opreme.
Na slovesnosti je prisotne pozdravil predsednik OZVVS Lenart in predsednik pokrajinskega odbora Vzhodnoštajerske pokrajine Darko Škerget. V svojem nagovoru je utemeljil namen postavitve obeležja tajnega skladišča. Na slovesnosti je spregovoril tudi župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger. Izpostavil je pomembnost dogodkov iz osamosvojitvene vojne za naše mlajše rodove, dodatno pa poudaril, da ima takšno obeležje še večjo vrednost spomina in opomina na vojno za Slovenijo, ker je postavljeno na pročelju osnovne šole. Spregovoril je tudi polk. Peter Leopold, takratni načelnik Narodne zaščite MSNZ v Lenartu, ki je opisal pomen tajnih skladišč za osamosvojitev Slovenije s poudarkom na tajnih skladiščih v Občini Lenart.
Na formiranje tajnih skladišč orožja in opreme je odločujoče vplivalo povelje, ki je bilo dano 15. maja 1990, in ga je v imenu takratnega komandanta TO RS generala Hočevarja podpisal general Ožbolt. Njegovo povelje je bilo, da se vse orožje, ki se nahaja po občinah in ni skladiščeno v skladiščih znotraj vojašnic JLA, premesti v ta skladišča. Naslednjega dne je takratno predsedstvo RS izdalo ukaz, da naj orožje ostane, kjer je. Podobni zapleti z ukazi in depešami med RŠ za TO in predsedstvom RS, ki so drug drugega izključevali, so se dogajali vse do osamosvojitvene vojne. Da je bila premestitev orožja in opreme v skladišča vojašnic JLA dobro premišljena in načrtovana poteza, se je pokazalo kasneje, ko je prišlo do oboroženih spopadov med TO in JLA.
Dan ukaz o oddaji orožja je pospešil osamosvojitvene odločitve, ki so privedle do razglasitve samostojnosti in osamosvojitvene vojne 1991. Pomembna in skrajno nevarna je bila naloga, kako pripeljati orožje in opremo iz skladišč orožja v vojašnicah do tajnih skladišč. To veliko odgovornost sta prevzela pokojni veteran vojne za Slovenijo Franc Šijanec in Peter Leopold, takratni načelnik Narodne zaščite MSNZ v Lenartu, in jo opravila z odliko. Na pot v Kidričevo, kjer je bilo skladišče orožja JLA, sta se odpravila večkrat. Tam sta z veliko hrabrosti, drznosti preslepila vojake JLA in orožje uspešno prepeljala v skladišča, ki so bila po Občini Lenart na različnih tajnih lokacijah.
Eno izmed tajnih skladišč je bilo tudi v zaklonišču osnovne šole Lenart, ki jo je vodila takratna ravnateljica in pripadnica MSNZ ga. Inge Markoli. V njem se je hranila oprema za zveze, ABKO (atomsko biološko, kemično orožje) in intendantska oprema.
Zahvaljujemo se Občini Lenart in županu g. mag. Ivanu Krambergerju, ravnatelju OŠ Lenart Marjanu Zadravcu za pomoč in podporo pri postavitvi omenjenega obeležja. Prireditev je odlično vodila in povezovala ga. Darinka Čobec.
Naj ne bo nikoli pozabljeno!
Darko Škerget
predsednik OZVVS Lenart in pokrajinskega odbora VŠP

Slikovne priloge

  • 08. 12. 2017
    Obeležje pred OŠ Lenart


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1353
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1342
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:14:30 | čas izdelave strani: 0,425s