< nazaj na novice

08. december 2017 / Pomembno

Kraj: ŠKOFJA LOKA

ODKRITJE OBELEŽJA TAJNEGA SKLADIŠČA OROŽJA IN STRELIVA TO V LETIH 1990 -1991 NA OBMOČJU ŠKOFJE LOKE

OZVVS Škofja Loka je na hiši g. Pavleta Kalana v Hosti pri Šk. Loki, kjer je bilo v letih 1990 in 1991 tajno skladišče orožja in streliva Teritorialne obrambe Škofja Loka, v soboto, dne 04. novembra 2017, odkrilo spominsko ploščo in družini Kalan podelilo naziv „Slovenska družina“.

OZVVS Škofja Loka je ob 25-letnici osamosvojitve Republike Slovenije sprejelo odločitev, da bo izvedlo obeležitev vseh lokacij na območju občine Škofja Loka, kjer je bilo v letih 1990 in 1991 tajno skladišče orožja in streliva Teritorialne obrambe Škofja Loka, z odkritjem spominske plošče.
Tako je v soboto, 04. novembra 2017, potekala že tretja obeležitev z odkritjem spominske plošče  na hiši g. Pavleta Kalana, v Hosti pri Škofji Loki. Na kratki slovesnosti ob odkritju spominske plošče je predsednik OZVVS Škofja Loka, g. Pavle Jereb, v uvodnem nagovoru pozdravil vse prisotne, še posebej pa vse veteranke in veterane vojne za Slovenijo, pripadnike Združenja ZČS Škofja Loka in njihovega predsednika, majorja             , predsednika Policijskega veteranskega društva SEVER za Gorenjsko za območje Škofje Loke, g. Braneta Viranta, župana Občine Šk. Loka, g. Miho Ješeta, in slavnostnega govornika na tej slovesnosti, g. Petra Hawlino, ki je v letih 1990 in 1991 kot župan Občine Šk. Loka prav tako takrat potreboval um in pogum za marsikatero sprejeto odločitev oziroma izkazano podporo pri izvedbi aktivnosti v vojni za osamosvojitev Slovenije na območju takratne občine Škofja Loka.
„Slovenska domovina je naša mati, kateri dolgujemo hvaležnost in zvestobo. Kdor je leta 1991 branil domovino, ji je častno izpolnil svojo dolžnost pred obličjem zgodovine in te besede lahko s ponosom prenašamo na mlajše rodove. Čas vojne za Slovenijo je bil čas velikih pričakovanj, smelih dejanj in drznih odločitev. Bil pa je tudi čas strahu pred neznanim. Prav zaradi nepredvidljivosti in negotovosti je bil to tudi čas izjemne enotnosti, zato bo imelo spominsko obeležje odkrito na tem mestu, posebno častno mesto kot pomnik za nazaj za tiste generacije in ljudi, ki jih je vojna za Slovenijo povezala in kot pomnik za naprej za tiste generacije, ki teh dogodkov niso doživele, a danes dihajo na svobodnem ozemju.“ so bile misli in izrečene besede, ob odkritju obeležja.

Obeležje sta odkrila župan Občine Šk. Loka in g. Pavle Kalan, na katerega hiši ima obeležje posebno častno mesto. Predsednik OZVVS Šk. Loka in sekretar združenja, g. Matjaž Oblak, pa sta družini Kalan, ki je s svojim pogumnim dejanjem v letih 1990 in 1991 dokazala zvestobo svoji državi Sloveniji, podelila tudi častni naziv „Slovenska družina“.

Za poseben pečat celotne slovesnosti sta s kulturnim programom poskrbela tudi g. Gašper Murn, ki je ob otvoritvi slovesnosti zapel slovensko himno, ter dijak Matevž Hostnik, ki je zaigral nekaj pesmi na harmoniko, oba učenca Glasbene šole Škofja Loka.

Predsedstvo OZVVS Škofja Loka se zahvaljuje vsem, ki so doprinesli k pomembnosti in svečani izvedbi slovesnosti.

Slikovne priloge

  • 08. 12. 2017
    Škofja loka

  • 08. 12. 2017
    Škofja loka

  • 08. 12. 2017
    Škofja loka


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1644
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1629
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 08.12.2021 09:54:26 | čas izdelave strani: 0,416s