< nazaj na novice

08. december 2017 / Pomembno

Kraj: Trebnje

Domovinski dan za učence OŠ Mokronog

Domovinski dan za učence OŠ Mokronog
Na podlagi načrta dela OZVVS Trebnje in ene od oblik dela z mladimi, smo v OZVVS Trebnje izvedli domovinski dan za učence višjih razredov OŠ Mokronog. Domovinski dan je bil izveden 18. novembra 2017 v obliki ekskurzije, katere se je udeležilo 31 učencev in učitelj zgodovine g. Tadej Grabnar. Ekskurzijo sva vodila predstavnika OZVVS Trebnje, predsednik Matjaž Malenšek in sekretar Marko Kotar. K sodelovanju smo povabili predstavnika OZVVS Brežice in OZVVS Dolenjska.
27. junija 1991, v zgodnjih jutranjih , je kolona dveh baterij protizračne obrambe iz smeri Karlovca vdrla na ozemlje takrat že suverene države Republike Slovenije. Pot nas je vodila po točkah, kjer je bila takrat kolona zaustavljena in 2. julija po uspešnih bojih Teritorialne obrambe tudi premagana.
Na prvi točki v Krakovskem gozdu nas je pričakal g. Tomaž Teropšič. V uvodu je poudaril pomen samostojnosti in svobode ter predstavil nekaj zgodovinskih mejnikov, ki so privedli do uresničitve težnje slovenskega naroda po osamosvojitvi. Zatem je opisal dogajanje v Krakovskem gozdu in okolici iz 2. julija 1991, ko je bila dokončno premagana enota protizračne obrambe, ki je vdrla na naše ozemlje iz smeri Karlovca.
Sledil je premik v Pogance, kjer je bil 27. junija 1991 vzpostavljen prvi stik med enotami TO in JLA. Podpredsednik ZVVS, g. Marjan Grabnar nam je predstavil linijo vodenja in poveljevanja ter dogodke v Pogancih na ta dan. Tu je bil sprožen prvi strel na agresorsko vojsko s strani TO. Učenci so se seznanili tudi s sestavo enot.
Pot nas je vodila še na Medvedjek. Na Medvedjeku sva predstavnika OZVVS Trebnje predstavila dogajanje 27. in 28. junija 1991 na Medvedjeku ter vse informacije tega dne povezala v celoto. Postavila sva nekaj nagradnih vprašanj, na katera so učenci dali pravilne odgovore ter prejeli simbolične nagrade. Glavna atrakcija dne pa je bil ogled in vzpon na bojno vozilo BOV-3.
S to aktivnostjo bomo nadaljevali tudi v letu 2018, poskusili pa jo bomo še popestriti na svojevrsten način.

Tekst in foto:
Marko Kotar
Sekretar OZVVS Trebnje

Slikovne priloge

  • 08. 12. 2017
    Medvedjek

  • 08. 12. 2017
    Medvedjek

  • 08. 12. 2017
    Krakovski gozd


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1691
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1674
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 04.12.2021 12:25:09 | čas izdelave strani: 0,421s