< nazaj na novice

27. november 2017 / Pomembno

Kraj: Izola

Posvet predsednikov in sekretarjev območnih združenj

Posveta se je udeležilo 80 predstavnikov iz 43 območnih združenj. Poglavitni nameni takšnih srečanj, ki potekajo dvakrat letno je izmenjava izkušenj in dobrih praks v delovanju območnih združenj. Prav tako je priložnost, da vodstvo Zveze veteranov predstavi okvirne načrte delovanja v naslednjem letu in uskladi termine glavnih dogodkov, ki bodo organizirani na državnem nivoju. S tem si želimo olajšati načrtovanje aktivnosti območnih združenj.

 Posvet je bil sestavljen iz dveh delov. V prvem nam je državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Iztok Mirošič, ki je tudi vojni veteran,  predstavil potek sprejemanja arbitražnega sporazuma o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško. Še posebej je bil zanimiv zgodovinski lok dogodkov, ki so privedli do sklenitve omenjenega sporazuma. Dotaknil se je vseh bilateralnih sporazumov, ki so bili v preteklosti sklenjeni med državama in sta se jih, tako ena, kot druga država s časom odpovedali oz. jih nista izvajali. V prihodnosti pričakuje, da bo Republika Slovenija vstrajala na izvajanju določil arbitražnega sporazuma in od tega ne bo odstopila. Zelo pomebna  je tudi nenehna komunikacija med državama še posebej s stališča, da je tudi sosednja država članica EU in Nata.

Predstavil je tudi novo pobudo o varnostno obrambnem sodelovanju na področju Evrope, kateri se je pridružila tudi Slovenija. V prihodnosti se bo potrebno bolj upreti  v lastne obrambne sile, tako znotraj države, kot na območju skupnega evropskega prostota. Kot kažejo trendi v prihodnosti, se bo EU razvijala v več hitrostih in za Slovenijo je ključnega pomena, da smo del hitreje razvijajočega prostora, katerega glavni nosilki sta Nemčija in Francija.

 

V drugem delu posveta so podpredsedniki Zveze veteranov Danijel Božič, Marjan Grabnar in Venčeslav Ogrinc predstavili nekatere glavne usmeritve delovanja Zveze veteranov v prihodnje. V kasnejši razpravi je bilo predstavljenih nekaj dobrih praks sodelovanja z lokalnim okoljem, še posebej s šolami in predstavitvijo vojaškega dela osamosvojitve osnovnošolski mladini.

Izpostavljeno je bilo, da morajo območna združenja delovati predvsem na obeleževanju obdobja med leti 1990-1991, kar pa ne pomeni, da je potrebno zanemariti sodelovanje z drugimi veteranskimi organizacijami. Takšno sodelovanje je celo potrebno za večjo prepoznavnost in vlogo vojnih veteranov v lokalnem okolju.

Slikovne priloge

  • 27. 11. 2017
    Udeleženci posveta Izola 2017

  • 27. 11. 2017
    Udeleženci posveta

  • 27. 11. 2017
    Iztok Mirošič in Ladislav Lipič


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1582
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1542
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 00:48:52 | čas izdelave strani: 0,401s