< nazaj na novice

19. oktober 2017 / Pomembno

Kraj: Novo mesto

Izlet na Primorsko 2017

Lep in vse bolj sončen dan 14. oktobra 2017 je bil kot naročen za izlet Območnega združenja  veteranov vojne za Slovenijo  Dolenjske. V jutranjih urah, ko se je začel delati dan, sta nas prijazna šoferja, ki sta izmenično upravljala udoben avtobus, popeljala proti Ljubljani in naprej do Vrhnike, ker smo se ustavili pred strogo stražarko vojašnice, v kateri je, že drugič po vrsti, Poveljstvo sil Slovenske vojske. Po kratkem ogledu vojašnice, nam je poveljnik sil predstavil Poveljstvo sil Slovenske Vojske, cilje in naloge, organiziranost Slovenske vojske  ter možnosti delovanja. Predstavnik območnega združenja nam je v kratki »zgodovinski uri« orisal, vsem nam manj poznana, vojna dogajanja v letu 1991 na območju vojašnic na Vrhniki. Na hitro smo se okrepili z malico in se po, z avtomobili  prenapolnjeni avtocesti, zapeljali do Portoroža, kjer nas je  že čakala  turistična ladja. Takoj smo zavzeli vse »strateške pozicije« na ladji, saj je sledilo kosilo. Okusne morske dobrote in klasične jedi  so nas ob kozarcu izbranega primorskega vina temeljito pripravile  za nekaj urno vožnjo po Slovenskem morju. »Morske meje« smo se na daleč izognili.

Skoraj triurna vožnja ob slovenski obali je hitro minevala. Življenje na obali je bilo živo, saj je sonce marsikoga zvabilo na obalo, nekateri so si privoščili tudi kopanje v ne preveč toplem morju. Čas nam je mineval ob klepetu, uživanju v morju in vožnji, saj se kot Dolenjci le redkokdaj popeljemo  z ladjo po našem morju. V daljavi se je mimo nas peljala naša vojaška ladja »Triglav«. Zapeljali smo se do zadnjega delčka našega morja na severu, lenobno obrnili, saj je ladjo na njegovo veliko veselje  lahko vsaj malo krmaril veteran »dolenjski mornar« in pristali v Piranu. Poslovili smo se od posadke in se razpršili po piranskih ulicah. Vzeli smo si še čas za pijačo na Tartinijevem  trgu, kjer nas je iz lenobnosti zdramilo bučanje kakih štiristo motoristov s svojo vožnjo po Piranu.
Čas se nam je izmikal, avtobus je že čakal. Po veteransko smo se prešteli in odpeljali v Koper. Obiskali smo Gasilsko brigado v Kopru. Vodja izmene nam je, malce smo bili že utrujeni in nemirni, potrpežljivo predstavil naloge in intervencije ter opremo. Vozila, prostori in oprema so bila vrhunsko urejena, kot da so pripravljena na razstavo gasilskih vozil. Prav nič ni bilo videti, da so najmanj enkrat dnevno uporabljena pri reševanju ali gašenju požarov.
Dan se je že poslavljal , ko smo  po strmi in vijugasti cesti prišli do našega zadnjega sobotnega cilja. Turistična kmetija v vasi Planina nas je izredno gostoljubno sprejela. Domače dobrote in vina, ki ga  pridelujejo na bližnjih pobočjih so nas navdušila.  Poveselili smo se, poklepetali, si ogledali  vinsko klet, spoznali vipavsko vinsko kraljico, zapeli za slovo in se odpeljali domov. Lep izlet je bil to, vreden spomina. Poslovili smo se od voznikov in si zaželeli »na svidenje«. Do prihodnjega leta.


Lep veteranski pozdrav,                             PREDSEDNIK OZVVS DOLENJSKE 
                                                                        ANTON KLOBČAVER                                    

Slikovne priloge

 • 19. 10. 2017
  Izlet ozvvs Dolenjska

 • 19. 10. 2017
  brig. Milko Petek in Anton Klobčaver

 • 19. 10. 2017
  Jože Molk in Anton Klobčaver

 • 19. 10. 2017
  Izlet ozvvs Dolenjska


 • 19. 10. 2017
  Obisk na Poveljstvu sil SV

 • 19. 10. 2017
  Triglav v akciji

 • 19. 10. 2017
  Izlet ozvvs Dolenjska

 • 19. 10. 2017
  Obisk v Gasilski brigadi Koper


 • 19. 10. 2017
  Izlet ozvvs Dolenjska


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1727
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1691
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 03.12.2021 02:21:29 | čas izdelave strani: 0,432s