< nazaj na novice

17. avgust 2017

Kraj: Puconci

OZVVS Gornja Radgona

Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Pri Osnovni šoli Puconci je potekala regijska slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Proslavo so organizirale občine Puconci, Cankova, in Tišina v sodelovanju s člani Prekmurskega društva generala Maistra Murska Sobota.
Slavnostni govornik, Marjan Farič, predsednik Prekmurskega društva generala Maistra in podpredsednik Zveze društev general Maister je povedal, da je danes državni praznik, s katerim se spominjamo združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V Beltincih se je leta 1919 na ta dan na ljudskem zborovanju zbralo več kot 20.000 ljudi in plebiscitarno podprlo priključitev Prekmurja matici po več kot 900 letih. Urad predsednika Republike Slovenije zato tudi ob današnjem državnem prazniku, pripravlja dan odprtih vrat. Prekmurje danes deli in sooblikuje skupno slovensko usodo, vendar vse do začetka 20. stoletja ta povezanost skozi zgodovino ni bila tako samoumevna, v nadaljevanju pa spomnil na dogodke po prvi svetovni vojni in izpostavil, da so Prekmurci znali v času tuje nadvlade ohraniti svoje bistvo.
Žal se v centru odločanja mnogokrat pozablja, da so Prekmurci enakovreden gradnik te države: "Dejanja naših prednikov nam kažejo, da tukaj prebivajo, zavedni, trdni in pogumni ljudje, ki so zmožni velikih dejanj zato vas pozivam, da pred stoto obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo čez dve leti, Prekmurci strnemo vrste in uveljavimo glas v širši slovenski javnosti…", je zaključil Farič .
Zbrane je nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je uvodoma povedal, da se združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom nanaša na čas, ko je bila določena državna meja slovenskega državnega ozemlja, govoril še o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. Jasno mora biti, da je meja dokončno določena in da je zdaj potrebno najti dogovor o načinu njene uveljavitve po mirni poti in šele takrat bo Slovenija popolno suverena država s točno določenimi mejami, je še omenil Pahor.
V kulturnem programu so nastopili izvajalci iz občin organizatork, predstavila se je Folklorna skupina Moščanci, zarepal reper Matej Kuhar, igral Pihalni orkester Murska Sobota, predstavile so se znane osebnosti iz občin Puconci, Cankova ter Tišina: strelka Jasmina Maček, lastnik prvega kmečkega turizma Mihael Tremel, docentka na pedagoški fakulteti v Mariboru dr. Jerneja Herzog, državni prvak v računanju na pamet Rene Žižek, podjetnica Aleksandra Šinko Kuhar in državni prvak v oranju Matej Sinic. Vsebinsko zasnovo proslave je pripravila Irma Benko, program povezoval Boštjan Rous, svoje spretnosti so pokazali tudi člani lončarskega krožka OŠ Puconci.
Dobro organizirane državne proslave smo se udeležili tudi člani predsedstva Območnega združenja vojnih veteranov Slovenije skupaj s predsednikom Nikolajem Brusom, člani združenja slovenskih častnikov Gornja Radgona s predsednikom Štefanom Žalodcem ter predsednika VVS, generalmajor Ladislav Lipič in ZSČ generalmajor, dr. Alojz Šteiner.

 

Besedilo, posnetki: Dani MaukoVir: Dani Mauko

Slikovne priloge

  • 09. 09. 2017
    Puconci

  • 09. 09. 2017
    Puconci_01


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 1796
št. pogledov trenutnega uporabnika: 1790
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 20.04.2021 05:10:40 | čas izdelave strani: 0,417s