< nazaj na novice

06. julij 2017

Kraj: Zaloke, 29. 6. 2017

OZVVS Krško

Dvig zastave pri spominskem obeležju na Zalokah

Veterani v spomin na boje v Krakovskem gozdu dvignili zastavo

 

Ob 26. obletnici spomina na boje v Krakovskem gozdu so 29. junija v krškem Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo na Zalokah svečano dvignili slovensko zastavo. Kot je dejal predsednik krških veteranov Božislav Kosalec, se je 2. julija 1991 tedaj poimenovana Cesta bratstva in enotnosti spremenila v cesto sovražnosti in smrti.

Ali kot piše na spominskem obeležju na Zalokah: "Tukaj, v Krakovskem gozdu, je bila 2. julija 1991 premagana enota JLA, poslana v Slovenijo, da zlomi voljo Slovencev do samostojne države. Tu jo je ustavil slovenski vojak." Kot je ob dvigu slovenske zastave pred zbranimi obudil spomine slavnostni govornik Branko Slivšek, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Krško, leta 1991 pa v vlogi komandirja Skupine za protioklepno borbo Teritorialne obrambe Krško , je bila njihova skupina 1. julija iz Gabrja pri Dobovi z ukazom napotena na položaje v Krakovski gozd, kjer je bila zaustavljena kolona samohodnega mehaniziranega diviziona protizračne obrambe JLA. Položaje so najprej zavzeli na mostu Zaloke, približno kilometer od zadnjega bojnega oklepnega vozila JLA, s čimer so zavarovali umik v smeri Novega mesta za primer, v kolikor bi koloni uspelo prebiti zasedo. Po neuspešnih pogajanjih s poveljniki JLA in pozivanju k njihovi predaji so 2. julija ob 5.15 uri zjutraj izvedli napad na kolono vojske: " V skupini za protioklepni boj sem imel tri strelce z ročnim raketometom Ambrust. Za napad z njim se je prostovoljno odločil Drago. Njemu v podporo sem sem izstrelil 28 nabojev iz kalašnika po odprih kupolah oklepnih vozil. Izstrelek je šel pod zadnjim vozilom, se odbil od cestišča in zadel predzadnji oklepnik. Videl se je blisk ob zadetku. Takoj zatem so odgovorili z ognjem iz topov 20mm. Imeli so polnjenje s tremi vrstami nabojev. Neprijeten občutek je, ko streljajo po temi in ob pokih ob padcih zadetkov." Zatem se je njihova skupina umaknila na Stražo pri Raki, saj so prejeli obvestilo, da kot podpora oklepnikom JLA prihajajo letala, ki so priletela iz smeri Zagreba in pri Raki obrnila ter raketirala položaje okoli avtoceste. Po bitki v Krakovskem gozdu se je Slivškova skupina vračala nazaj v Gabrje v času, ko se je pričela bitka tudi na Prilipah. Tudi tu so teritorialci uspeli zaustaviti oklepnomehanizirani bataljon JLA iz Jastrebarskega, ki je skušal rešiti obkoljeno kolono v Krakovskem gozdu, zaradi česar so vojaki JLA zapustili oklepnike na robu Krakovskega gozda in nadaljevali peš proti Gorjancem.

Na slovesnosti 29. junija, na dan, ko je minilo tudi 169 let, odkar smo Slovenci dobili svojo zastavo, ki jo je, kot je povedal častni predsednik krškega veteranskega združenja Zdenko Mohar, kot simbol slovenske narodnosti skupaj z zahtevo po Zedinjeni Sloveniji prineslo burno leto 1848, so v spomin na boje v Krakovskem gozdu vojni veterani dvignili zastavo na drogu pri tamkajšnjem spomeniku.  Slovesnemu tonu na prireditvi sta z glasbenim nastopom pridodala tenorist Marko Železnik in Adolf Moškon na harmoniki.


B. M.

 

Slikovne priloge

  • 06. 07. 2017
    Dvig zastave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 529
št. pogledov trenutnega uporabnika: 506
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 23.06.2018 12:23:57 | čas izdelave strani: 0,412s