< nazaj na novice

26. junij 2017 / Pomembno

Kraj: Pivka

Vloga TO Južnoprimorske pokrajine v vojni in procesu osamosvajanja Slovenije leta 1991

 

26. junija 1991 ob 11. uru in 10 minut, natančno ob 26. obletnici, ko so tanki JLA pod vodstvom generalmajorja Jovana Pavlova krenili iz Pivške vojašnice, kjer je zdaj park vojaške zgodovine, nad Slovenijo, oziroma v smeri mejnega prehoda Vrtojba, je "Združenje veteranov vojne za Slovenijo" izdalo zbornik "Vloga Teritorialne obrambe Južnoprimorske pokrajine v vojni in procesu osamosvajanja Slovenije v letu 1991".
 
Prispevke in spomine je prispevalo 35 avtorjev, besedila pa so nastala iz enega in edinega razloga, povedati resnico podkrepljeno tako pisno, kakor tudi slikovno, da bi dokazali, da se že četrt stoletja vrstijo laži in pretvarjanja, je v svojem prispevku povedal Danijel  Božič, eden od avtorjev in urednikov zbornika.
 
Podpolkovnik Karlo Nanut se v svojem prispevku spominja, da so 26. junija videli tanke, ki so ob 11. uri in 10 minut odšli iz pivške vojašnice proti mejnemu prehodu Vrtojba, ob 13. uri pa pod  poveljstvom  14. korpusa, poveljnikom  Marjanom  Čadom, prvi iz Ilirske Bistrice proti Kozini, čez 10 minut, pa ravno tako iz Il. Bistrice preko Vremske doline proti Fernetičem. Ob tem navaja, da so bili do naslednjega dne jezni in žalostni, ker so imeli ukaz prepovedi uporabe orožja, obenem pa je bil vesel, sda so civilni prebivalci na vse načine poskušali ovirati enote JLA na svoji poti. Trdi tudi, da je bil to zagotovo politični in ne vojaški ukaz.
 
Zakaj je morala Teritorialna obramba vse dokumente  iz procesa osamoosvajanja predati Ministrstvu za obrambo, poskuša v svojem prispevku skozi spomine opisati tudi eden od urednikov zbornika polkovnik Cveto Kravanja, v katerem govori tudi o prvem strelu v Divači, ter tudi o ostalih spopadih, med njimi tudi o streljanju v Kosezah pri Ilirski Bistrici.
   
Danilo Štemberger
predsednik PO Notranjska

 

 

Povezava do oddaje - Predstavitev zbornika >>>

 

 

 Vir: Danilo Štemberger

Slikovne priloge

  • 07. 07. 2017
    Tvorci zbornika z leve proti desni: Cveto Kravanja, Danijel Božič, Karlo Nanut

  • 05. 07. 2017
    Predstavitev zbornika v Parku vojaške zgodovine v Pivki


Povezave


Komentarji

Vsebina spletne strani se prikazuje glede na uporabniški nivo. Za prikaz celotne vsebine, komentiranje in glasovanje je potrebna prijava.

Uporabniško ime:
Geslo:

Registracija novega uporabnika.

Pozabljeno uporabniško ime in geslo

Forum
Koristne informacije, aktualne teme
Peticije
Podpisovanje peticij o aktualnih temah
Veteran
Glasilo Veteran
Spomini 1991
Spomini na osamosvojitveno vojno
Mediji o nas
Časopisni izrezki, članki, ...
Kazalo strani
Prikaz drevesne strukture spletne strani
Kontakti
Pokličite nas, pišite nam ...

Izberi kategorijo

Proslave

Srečanja

Pohodi

Šport

Rezultati

Pozivi

Komemoracije

Vabila

Obvestila

Napovedniki

Razpisi

Svečanosti

Usposabljanje

Poročila o delu

Izberi vse

skupaj št. pogledov strani: 4973
št. pogledov trenutnega uporabnika: 4951
Slovenska Vojska Zaposlimo

ZVVS, Rojčeva ulica 16, p.p. 2780, 1110 Ljubljana, Telefon: 01 524-17-84, Telefaks: 01 524-26-88, E-pošta: zveza@zvvs.si

© 2008 ZVVS, Vse pravice pridržane!Avtorji / DisclaimerPravno obvestilo / LegalOblikovanje: potres izdelava spletnih strani in grafično oblikovanje

strežnik: ZVVS.si@zvvs.si | strežniški datum in čas: 06.12.2021 01:28:06 | čas izdelave strani: 0,396s